Nietolerancje pokarmowe - gdy jedzenie szkodzi

Coraz więcej ludzi cierpi na nietolerancje pokarmowe. Jakie są ich objawy i jak można je leczyć?

Reklama

Najczęstsze kłopoty w przyswajaniu artykułów spożywczych sprawiają: mąka, mleko, jajka. Najpoważniejsze konsekwencje zdrowotne może powodować wspomniana już mąka, zarówno pszenna jak i żytnia, czasem także produkty z jęczmienia i choć znacznie rzadziej, również z owsa.

Bowiem wszystkie te ziarna zawierają gluten – białko roślinne, które u osób go nie tolerujących wywołuje zdrowotne komplikacje. Gluten może też spowodować poważną chorobę trzewną, czyli celiakię lub poważnie utrudniającą życie alergię.

Popularne alergeny

Mleko z kolei, traktowane od lat jako źródło zdrowia i sił zawiera m.in. laktozę, czyli cukier mleczny, nie trawiony przez niektóre osoby. Składnik ten występuje też w przetworach z mleka – serach, śmietanie, twarogu, a także maśle. Obecnie coraz częściej słyszy się właśnie o nietolerancji laktozy.

Natomiast uczulenie na jajka może dotyczyć całych jajek lub tylko białka. Warto wiedzieć, że nietolerancja mleka może się pojawić u kogoś, kto jako dziecko nie miał takich kłopotów. Po prostu zdarza się, że enzymy, które w dzieciństwie pozwalały trawić mleko z czasem zanikły i uprzednio bezpieczny produkt stał się nieprzyswajalny.

Ponadto do produktów, które mogą wyzwolić przykrą reakcję, zalicza się kakao, czekoladę, owoce (głównie truskawki, maliny, owoce leśne), ryby i owoce morza, miód, pietruszkę, seler, pomidory, orzechy.

Nabiał pod kontrolą

Choć generalnie każdy test powinien wykryć nietolerancję laktozy, to akurat ta niedyspozycja na ogół daje wyraźne sygnały. I tak jeśli zawsze po wypiciu szklanki mleka boli brzuch, kanapka z białym serem powoduje biegunkę czy wzdęcia, a nawet dodatek mleka do kawy pogarsza samopoczucie, to mamy do czynienia z nietolerancją laktozy.

Podobno cierpi już na nią dwóch na trzech mieszkańców naszej planety. Jedna z najpopularniejszych metod wykrywania tej alergii polega na doustnym podawaniu 50 g laktozy, a następnie oznaczaniu stężenia glukozy w próbkach krwi pobieranych w określonych odstępach czasu, zazwyczaj w ciągu dwóch godzin.

Inny test polega na pomiarze ilości wodoru wydychanego po spożyciu laktozy. Przywykliśmy kłopoty z nietolerancją laktozy wiązać z wiekiem niemowlęcym i dzieciństwem. Tymczasem grozi ona także dorosłym.

Dla niemowląt i dzieci z nietolerancją laktozy są dostępne preparaty mlekozastępcze. Najczęściej sojowe, w których laktozę zastąpiono innymi cukrami, wzbogacono w witaminy, żelazo, mikro- i makroelementy, aminokwasy.

Natomiast zasadniczo nie ma metod leczenia nietolerancji laktozy u dorosłych, jedynie profilaktyka wymagająca stosowania diety eliminacyjnej. Najczęściej oznacza to rezygnację z mleka słodkiego i jego przetworów.

Zazwyczaj dobrze tolerowane jest mleko fermentowane, czyli kefiry lub jogurty. Bezpiecznie można spożywać twarde sery, a te długo dojrzewające mogą praktycznie nie zawierać laktozy. Można również kupić mleko o obniżonej zawartości tego cukru. Warto pamiętać, że laktoza jest często wykorzystywana w produkcji innych produktów spożywczych np. słodyczy, płatków śniadaniowych, margaryny, sosów, półproduktów w proszku.

U osób dorosłych nietolerancja laktozy, poza doraźnymi kłopotami trawiennymi, zwiększa ryzyko niedoborów wapnia i pojawienia się osteoporozy, zwłaszcza w okresie menopauzy u kobiet i andropauzy u mężczyzn.

Jaki test wybrać?

Testy skórne bywają nieskuteczne w przypadku nietolerancji pokarmowych.

Wyróżniamy dwa rodzaje testów na alergie pokarmowe. Testy skórne na alergię typu IgE (szybką) wykonuje się poprzez wprowadzenie alergenu do skóry i są refundowane z NFZ. Natomiast testy na alergię IgG (ukrytą) są wykonywane w specjalistycznych laboratoriach z krwi i nie podlegają refundacji. Odradza się korzystanie z testów, które przeprowadza się samodzielnie w domu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Świat Seriali