Nie łącz czosnku i paracetamolu

Źródłem leczniczych (zwalczających przezię bienie, obniżających poziom złego cholesterolu) właściwości czosnku jest zawarta w nim alicyna, organiczny związek chemiczny o działaniu bakteriobójczym i przeciwgrzybiczym.

Z uzdrawiającej mocy tej aromatycznej rośliny zdecydowanie warto korzystać, ale trzeba mieć przy tym świadomość, że substancje będące w jego składzie mogą wchodzić w reakcje z niektórymi lekami.

Reklama

Jeśli leczymy przeziębienie uderzeniową dawką czosnku (zjadamy przynajmniej dwa ząbki dziennie), nie powinniśmy jednocześnie brać leków zawierających paracetamol.

Jedzony w dużych ilościach czosnek może bowiem uszkadzać wątrobę, a spożywanie paracetamolu zwiększa ryzyko takiego uszkodzenia.

Warto przy tym pamiętać, że paracetamol znajdziemy w środkach przeciwbólowych (Paracetamol, Panadol, Apap), ale także w większości leków na przeziębienie (np. Gripex, Theraflu, Coldrex, Choligrip).

Czosnek zmniejsza też krzepliwość krwi, dlatego nie należy go łączyć z preparatami mającymi podobne działanie. Najczęściej stosowaną substancją tego typu jest kwas acetylosalicylowy – składnik środków przeciwprzeziębieniowych (Aspirin, Polopiryna, Calcipiryna) oraz przeciwzakrzepowych (Acard, Bestpirin, Encopirin).

Jeśli jemy dużo czosnku, sprawdźmy też, czy leki, które zażywamy, nie mają w składzie substancji rozrzedzających krew (m.in.: pyridamolu, enoxapariny, wyciągu z pokrzywy, papainy oraz chlorowodorku tiklopidyny).

Od jedzenia zbyt dużej ilości czosnku powinny się powstrzymać również osoby chore na cukrzycę. Roślina ta obniża bowiem lekko poziom cukru we krwi. Jeśli więc dodatkowo stosuje się leki przeciwcukrzycowe, może dojść do hipoglikemii (niedocukrzenia organizmu). Jego objawami mogą być m.in.: uczucie osłabienia, bóle głowy, rozdrażnienie.

Zdjęcie

/Mat. Redakcyjne
/Mat. Redakcyjne

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Olivia

Zobacz również

  • Co jeść?

    Jeśli zastanawiamy się co jeść warto spojrzeć na przykłady z innych krajów. W Stanach Zjednoczonych, w których jest nadmierne spożycie tłustych wędlin, mięsa, ciast i chipsów wiele osób cierpi na... więcej