Nie daj się zarazić groźnym gronkowcem. Dbaj o higienę, wzmacniaj odporność

Jest tak mały, że nie można zobaczyć go gołym okiem. Jest wszędobylski. Łatwo adaptuje się w nowym środowisku. Lubi przeterminowaną żywność pochodzącą z uszkodzonych opakowań lub niewłaściwie mrożoną. Kto to taki? Gronkowiec.

Niebezpieczny drobiazg

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Ta bakteria szczególnie groźna jest dla rekonwalescentów. Z upodobaniem atakuje układ oddechowy osób, które świeżo przeszły infekcję wirusową.

Dlatego, jeśli twoje przeziębienie długo nie mija, wybierz się do lekarza. Gronkowce najczęściej powodują stany zapalne ucha, migdałków, tchawicy, oskrzeli oraz płuc.

Reklama

Brzuch w opałach

Gronkowca można spotkać na skórze brudnych rąk. Często też pojawia się w rozmrażanej i ponownie zamrażanej żywności. W zakażonym produkcie gronkowiec wytwarza odporną na działanie temperatury toksynę (nie niszczy jej nawet gotowanie przez 30 min).

Enterotoksyna nie zmienia ani smaku, ani zapachu jedzenia. Gdy przeniknie już do układu pokarmowego, wtedy powoduje małą rewolucję: bóle brzucha, wymioty, biegunkę, którym towarzyszy zazwyczaj gorączka. Zwykle wszystko to mija w ciągu dwóch dni od zjedzenia dania z gronkowcem.

Jęczmienie i czyraki

Gronkowiec nie jest wybredny. Może też umiejscowić się na skórze. Tu zaś – zależnie od lokalizacji – będzie powodował wypryski, czyraki, trądzik albo jęczmienie.

Jedną z najczęstszych infekcji skóry powodowanych przez tę bakterię jest zapalenie mieszków włosowych.

Walka z bakterią

Choroby wywołane przez gronkowca leczy się za pomocą antybiotyków. Niestety wiele szczepów gronkowca umie się przed nimi bronić (lekarze fachowo nazywają to lekoopornością). To zaś utrudnia leczenie.

Użyj tarczy

Na szczęście, stosując proste metody, możemy się chronić przed zarażeniem gronkowcem. Jak podkreślają epidemiolodzy, przede wszystkim należy wzmocnić odporność organizmu.

Można to osiągnąć przez hartowanie organizmu. Pomoże ruch na świeżym powietrzu (nawet w zimowe dni) oraz naprzemienne zimne i ciepłe prysznice.

Bardzo ważna jest także odpowiednia dieta bogata w warzywa i cytrusy. Gronkowiec dobrze się czuje w zakwaszonym organizmie, dlatego ogranicz słodycze. Unikaj też żywności przetworzonej, z długimi terminami przydatności do spożycia. Dobrą ochroną przed zakażeniem jest higiena.

Często i dokładnie myj ręce. Tuż po chorobie unikaj dużych skupisk ludzi. A jeśli już musisz się wybrać do supermarketu lub jechać komunikacją publiczną, zakładaj maseczkę ochronną.

Zakażenie toksynami gronkowca może wywoływać wstrząs aseptyczny, czyli tzw. sepsę. Dlatego jeśli odczuwasz słabość, spadek ciśnienia, mdłości, wymioty i biegunkę koniecznie skontaktuj się z lekarzem.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Gronkowiec złocisty (łac. Staphylococcus aureus) to gram-dodatnia bakteria występująca w jamie nosowo-gardłowej oraz na skórze ludzi. Lekarze szacują, że ok. 50 proc. ludzi jest nosicielami gronkowca czasowo lub stale. Oznacza to, że nie chorują oni z powodu bakterii, ale mogą nią zarażać.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Aby ten ważny organ naszego organizmu funkcjonował sprawnie, warto go wspomóc dawką choliny. Znajdziemy ją w preparacie Anticholest marki Langsteiner. więcej