Napar i nalewka z geranium

Ziele to potocznie zwane anginką warto mieć na parapecie. Jest łatwa w uprawie. I ma wiele prozdrowotnych właściwości.

Reklama

Niektórzy nie lubią jego specyficznego zapachu, który najlepiej czuć po potarciu szorstkiego listka. Ta niepozorna roślinka ma wiele cennych właściwości. Pokrywające ją włoski posiadają gruczoły z olejkami eterycznymi o cytrynowo-różanym zapachu.

Cenne składniki olejku to m.in. geraniol, cytroelol, pinen oraz gorczyce, garbniki, flawonoidy, alkaloidy i różne kwasy organiczne, witamina C. Im anginka zawdzięcza właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, odkażające, przeciwbólowe.

Olejki eteryczne zawarte w liściach odstraszają komary. Umieszczone w szafie woreczki z suszonym zielem chronią ubrania przed molami. Z kilku zmiażdżonych liści anginki można przygotować okład na ból głowy, reumatyczny czy nerwobóle.

Włożony do ucha lekko zgnieciony liść geranium złagodzi ból związany z infekcją.

Napar i nalewka

Kilka świeżych liści geranium zalej szklanką wrzątku. Zaparzaj pod przykryciem 20 min, odcedź. Przestudzony napar warto wykorzystać do płukania jamy ustnej w stanach zapalnych, przy bólu zęba lub gardła. Można nasączyć nim gazę i przykładać na odleżyny, czyraki, egzemę lub przemywać nim chorą skórę.

Nalewka wg Stefani Korżawskiej. 4 łyżki drobno pokrojonych listków wraz z łodyżkami wsyp do butelki z ciemnego szkła. Zalej 0,5 l wódki, odstaw na 10 dni. Codziennie wstrząśnij buteleczką. Nalewka (20-30 kropli) dodana do herbaty działa wzmacniająco i przeciwzapalnie przy infekcjach. Można ją wcierać w bolące stawy, wcześniej rozcierając ją w dłoniach.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Dobry Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Ćwiczenia poszerzą pole widzenia i poprawią zmysł równowagi. Wykonuj je codziennie, np. przed telewizorem, podczas przerwy na reklamy. 1. Usiądź prosto. Nie ruszając głową skieruj wzrok w... więcej