Miodowe kuracje

Wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Jaki inny smakołyk działa nie tylko przeciwbiegunkowo, ale zwalcza zaparcia, poprawia krążenie i przyspiesza gojenie wrzodów?

Różne rodzaje miodu

1 Wielokwiatowy. Działa uspokajająco i lekko nasennie. Zmniejsza również napięcie nerwowe.

2 Lipowy. Wzmacnia organizm podczas przeziębień, ataków kaszlu i zapalenia oskrzeli. Działa wykrztuśnie oraz ułatwia regenerację nabłonka górnych dróg oddechowych. Poleca się go na bezsenność.

Reklama

3 Akacjowy. Wspomaga leczenie zapaleń żołądka, dwunastnicy i jelit oraz układu moczowego. To niezastąpiony lek przy nadkwaśności i kłopotach z trawieniem.

4 Spadziowy działa przeciwalergicznie i uodparniająco. Podobnie jak miód lipowy, łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Polecany jest przy zaburzeniach przemiany materii, w zapaleniu płuc, cukrzycy oraz jako środek wzmacniający pracę serca.

5 Gryczany. Ma znakomite właściwości bakteriobójcze. Często stosuje się go w dietach dla pacjentów z niedoborem żelaza, wyczerpanych i osłabionych, np. po ciężkiej chorobie, oraz znerwicowanych. Miód gryczany warto jeść przy osłabieniu spowodowanym utratą krwi po wypadku lub operacji. Pomaga w odtruwaniu organizmu. Ułatwia zrastanie się kości po złamaniach.

6 Wrzosowy. Może okazać się pomocny w leczeniu prostaty, schorzeń nerek, moczowodów i pęcherza.

7 Rzepakowy. Szczególnie polecany przy niewydolności serca. Poprawia krążenie. Stosuje się go przy zaburzeniach rytmu serca i miażdżycy.

8 Z krzewu manuka. Źródłem wyjątkowych właściwości tego miodu jest składnik o nazwie methylglyoxal. Działa antybakteryjnie, leczy wrzody wywołane Helicobakter pylori.Wzmacnia odporność. Stosujmy go na czczo – dwie łyżeczki dziennie.

Cenne enzymy

Duże znaczenie mają zawarte w miodzie enzymy. Pochodzą głównie z gruczołów ślinowych owadów. W miodzie jest też nadtlenek wodoru – substancja o właściwościach bakteriostatycznych.

Ważne! Aktywność bakteriobójcza rozcieńczonego miodu jest od 6 do 220 razy większa niż nierozcieńczonego. Niektóre jego gatunki potrafią niszczyć bakterie odporne na większość stosowanych współcześnie antybiotyków.

Wśród nich znajdują się np. bakterie gronkowca, laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i grzybów drożdżakowatych z rodzaju Candida. Jednak miód nie tylko podnosi odporność i jest lekiem na przeziębienie.

Ma też wiele innych zalet. Serce, wrzody, stres Zawarta w nim acetylocholina wzmacnia wydolność serca, pomaga przy niedokrwistości, obniża ciśnienie krwi. Obecny w nim potas zbawiennie działa na serce. Przyczynia się do wzrostu liczby czerwonych krwinek. Hamuje też procesy miażdżycowe. Zabezpiecza żołądek i dwunastnicę przed wrzodami, a jeśli występują, przyspiesza ich gojenie, pobudzając wydzielanie ochronnego śluzu.

Miód rozpuszczony w ciepłej wodzie i wypity na dwie godziny przed posiłkiem obniża poziom kwasu żołądkowego i zmniejsza podrażnienie śluzówki. Szczególnie nadaje się do tego miód manuka, pochodzący z Nowej Zelandii. Naukowcy przebadali pod tym kątem 26 gatunków miodu i ustalili, że wrzody najskuteczniej leczą właśnie z Australii i Nowej Zelandii.

Przeciwdziałają zakażeniom ran i powstawaniu blizn na skórze. Są skutecznym środkiem wspomagającym leczenie schorzeń wątroby i dróg żółciowych.

Zawarta w nich cholina usuwa tłuszcze z wątroby i wzmaga działanie pęcherzyka żółciowego. Miód pobudza do pracy mózg. To efekt działania glukozy, która jest głównym paliwem dla mózgu, i acetylocholiny – neurohormonu, który usprawnia przesyłanie sygnałów między komórkami nerwowymi. Miód także uspokajająco i zmniejsza napięcie nerwowe. Bywa bardzo pomocny w leczeniu nerwic i depresji. Przyczynia się do regeneracji sił psychicznych i sprawia, że mózg pracuje bardziej intensywnie.

Zbawienne działanie miodu mogą odczuć też osoby chorujące na cukrzycę. Poleca się go zamiast cukru (oczywiście w niewielkich ilościach). Najodpowiedniejsze są miody z wysoką zawartością glukozy, np. akacjowy, gryczany i lipowy. W połączeniu z naparem z dzikiej róży miód chroni też przed kamicą nerkową.

Miód wykorzystywany jest w różnego rodzaju miksturach, które możemy przygotować sami w domu. Oto kilka sprawdzonych przepisów.

Na stres

Pół litra kefiru zmieszajmy z łyżką stołową miodu, 2 łyżkami płatków owsianych i jednym żółtkiem. Wyciśnijmy sok z jednej cytryny. Napój ten stosuje się w stanach wyczerpania i osłabienia po chorobie. Działa też uspokajająco w silnym stresie. Na ból gardła. Do szklanki ciepłego mleka dodajmy łyżkę miodu i odrobinę masła. Dobrym środkiem do płukania gardła przy zapaleniu jest płyn przygotowany ze szklanki wody i łyżki miodu. Gotujmy go przez 5 minut, a po ostudzeniu wypłuczmy gardło.

Na kaszel

2 łyżki miodu wymieszajmy z łyżką startej na proszek suszonej mięty. Taka mikstura ułatwi odkrztuszanie i złagodzi ataki kaszlu. W uporaniu się z kaszlem pomoże także mieszanka miodu z chrzanem: do 100 g chrzanu dolejmy pół szklanki przegotowanej i ostudzonej wody. Zostawmy na pół godziny pod przykryciem. Następnie wyciśnijmy przez płótno i dodajmy 100 g miodu. Miksturę można podawać zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Innym sposobem na kaszel jest herbatka tymiankowa z miodem: łyżeczkę tymianku zagotujmy w litrze wody. Gotujmy aż odparuje trochę płynu. Po ostudzeniu dodajmy łyżkę miodu. Pijmy co godzinę, po łyżeczce.

Na trawienie

Pół szklanki soku z rzodkwi zmieszajmy z łyżką miodu i pijmy raz dziennie. Mieszanka ułatwi też wydalenie kamieni nerkowych. Na rany. Dobrze jest przyłożyć maść: 2 krople tranu zmieszajmy z połową łyżeczki miodu. Nałóżmy na gazę i przyłóżmy na ranę. Opatrunek zostawmy na noc.

Z kolei z łyżeczki mąki żytniej i łyżeczki miodu zrobimy skuteczną maść na brodawki i czyraki. Przykłada się ją do zagojenia rany.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Co jeść?

    Jeśli zastanawiamy się co jeść warto spojrzeć na przykłady z innych krajów. W Stanach Zjednoczonych, w których jest nadmierne spożycie tłustych wędlin, mięsa, ciast i chipsów wiele osób cierpi na... więcej