Miód na zdrowie!

O tej porze roku, gdy męczą nas infekcje, powinniśmy codziennie jeść miód. To wyjątkowo zdrowa i smaczna profilaktyka. Zawiera on mnóstwo substancji odżywczych, które aktywnie wspierają nasz układ odpornościowy, poprawiają pracę mózgu, serca i jelit.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Ale nie tylko miód ma takie właściwości. Także pierzga, propolis oraz mleczko pszczele. Dostarczą nam one energii, poprawią samopoczucie. Najbardziej wartościowymi składnikami wszystkich pszczelich „wyrobów” są witaminy, makro- i mikroelementy oraz enzymy (amylazy, inwertaza, lizozym). Mają działanie bakterio- i wirusobójcze, skutecznie walczą z grzybami i wieloma innymi drobnoustrojami (np. paciorkowcami). Organizm najbardziej skorzysta, gdy pszczele rarytasy będziemy spożywać w postaci jak najmniej przetworzonej.

Propolis, zwany jest też kitem pszczelim, poprawi wzrok i pamięć, złagodzi stany zapalne, uspokoi. Z propolisu zrób nalewkę (5 łyżek na 1/4 l spirytusu, zakręć i odstaw na 2 tygodnie). Pij po łyżeczce codziennie z mlekiem. Rozcieńczoną można stosować po 2-3 krople na katar.

Reklama

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Miód - jedz go, gdy zaczyna drapać w gardle. Na infekcje wybierz miód spadziowy z drzew iglastych. 2 łyżeczki miodu rozpuść w 1/2 szklanki ciepłej wody i płucz gardło. Z pokrojonej cebuli, 4 łyżek miodu i 1/2 szklanki wody przygotuj miksturę na kaszel. Cebulę i miód połącz, odstaw na noc. Rano dodaj wodę, zamieszaj. Przecedź, pij po 2 łyżeczki.

Mleczko pszczele zawiera wydzielinę gruczołów gardzielowych pszczół. Reguluje przemianę materii, ma właściwości antydepresyjne, poprawia pracę serca i wzmacnia odporność. Warto je spożywać kilka tygodni 2 razy dziennie po jednej łyżeczce. Nie połykaj, lecz trzymaj je w ustach, aż się zupełnie rozpuści.

Pierzga to nic innego jak zakonserwowany pyłek kwiatowy i miód, który pszczoły magazynują na zapas. Pierzga jest prawdziwą bombą odżywczą. Zawiera mikro- i makroelementy, witaminy (m.in. kwas foliowy). Można ją kupić już dodaną do miodu lub osobno – w sklepach ze zdrową żywnością.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę, że picie odpowiedniej ilości wody jest bardzo ważne dla zdrowia. Wiele osób sięga tylko po wodę mineralną czy źródlaną, bojąc się jak ognia spożycia wody z... więcej