Melisa ukoi nerwy i skurcze żołądka

Reklama

Starożytni zalecali melisę na melancholię. Ceniono ją za właściwości miododajne („melissa” to z greki – pszczoła, „mel” z łaciny – miód). W języku polskim pszczelnik i miodnik to ludowe nazwy melisy.

Charakterystyka. Niepozorne zioło przypomina pokrzywę. Jest rośliną wieloletnią. Jej listki przy dotknięciu wydzielają charakterystyczny aromat. Można ją uprawiać w doniczce i na rabatce, rzadko spotyka się ją rosnącą dziko.

Co zawiera? W melisie cenne są olejki lotne, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne oraz witamina C.

Na co pomaga? Melisa skutecznie ukoi nerwy, ułatwi zasypianie, oddali smutki. Napar z melisy warto wypić, gdy pojawia się ból głowy, nerwowo kołacze serce, czujesz niepokój i rosnące ciśnienie. Pomaga też na skurcze żołądka. Walczy z bakteriami i wirusami, dlatego stosuje się ją na opryszczkę, zmiany skórne, zapalenie dziąseł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również