Łopian większy leczy skórę

Ziele łopianu stosowano na ziemiach dzisiejszej Polski już w epoce brązu. W Azji jest uprawiany jako warzywo. Łopian jest jadalny, można go spożywać na surowo lub kisić.

Występowanie

Reklama

Rośnie dziko na terenie całej Polski.

Co zawiera?

Surowcem zielarskim jest korzeń łopianu, zawiera olejki eteryczne, glikozydy, saponiny, siarkę oraz wit. C. Zwalcza grzyby, bakterie, działa przeciwzapalnie. Łodyga jest jadalna.

Na co pomaga?

Z łopianu można przygotować napar lub od war do stosowania wewnętrznego i zewnę trznego. Napar do picia zaleca się w nieżycie żołądka, niewydolności dróg żółciowych, w zaburzeniach przemiany materii. Pomocny jest także na reumatyzm.

Zewnętrznie ukoi trądzik, złagodzi świąd skóry, przyspieszy gojenie ran i czyraków. Napar lub odwar można wcierać we włosy – hamuje wypadanie i wal czy z łupieżem spowodowanym łojotokowym zapaleniem skóry. Ostrożnie powinny go stosować kobiety w ciąży.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Prof. dr hab. n. med. Andrzej Bochenek wyjaśnia: - Nie popieram mody na olej kokosowy. Podobnie jak palmowy, zawiera wysokie wartości kwasów nasyconych. Te dwa tłuszcze - jeśli już stosujemy -... więcej