Jakiej soli używać?

Zdaniem dietetyków i lekarzy powinniśmy unikać albo przynajmniej ograniczać ilość soli w naszej codziennej diecie. Zwiększa ona ryzyko chorób serca i układu krążenia, a zwłaszcza sprzyja rozwojowi nadciśnienia.

Jeśli jednak koniecznie musimy jej użyć, to starajmy się sięgać po sól morską jodowaną o obniżonej zawartości sodu i wzbogaconą o takie minerały, jak magnez czy potas. Taka sól powinna być też pozbawiona szkodliwych dla zdrowia zanieczyszczeń (np. Sól morska, Sante).

Specjaliści od zdrowego żywienia są zgodni, że sól morska jest bardziej wartościowa pod względem odżywczym i zdrowsza niż popularna sól kuchenna.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Zobacz również

  • Nie tylko wyjątkowa koszulka - różowa lub niebieska, wspaniały medal i bogaty pakiet startowy czekały na uczestników I Pabianickiego Biegu Charytatywnego CORIN onko-run współorganizowanego przez... więcej