Jak sprawić, by potrawy świąteczne były lżejsze dla żołądka?

Po wigilijnej kolacji zawsze dokuczają mi niestrawność, wzdęcia, zgaga. Czy są jakieś sposoby, by świąteczne dania były lżejsze dla żołądka? Iwona, 45 lat, Warszawa

Podczas kolacji warto popijać tradycyjny kompot z suszu, którego składniki (suszone śliwki, goździki, cynamon) zapobiegają dolegliwościom trawiennym.

Reklama

Dania można też wzbogacać ziołami i przyprawami, które ułatwiają pracę żołądka i jelit. Warto wiedzieć, dlaczego są skuteczne.

Natka pietruszki – przyspiesza przemianę materii i poprawia trawienie. Zapobiega wzdęciom i kolkom. Można nią posypać wiele potraw.

Kminek – ma właściwości przeciwskurczowe i działa wiatropędnie. Łagodzi skurcze żołądka. Dodajmy go do bigosu, kapusty z grzybami.

Imbir – działa przeciwwymiotnie, przeciwzapalnie, przyspiesza trawienie. Plasterek można dodać do herbaty.

Joanna Drygiel dietetyk

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Naj

Zobacz również

  • Prof. dr hab. n. med. Andrzej Bochenek wyjaśnia: - Nie popieram mody na olej kokosowy. Podobnie jak palmowy, zawiera wysokie wartości kwasów nasyconych. Te dwa tłuszcze - jeśli już stosujemy -... więcej