Jak działa na nas kawa? Sprawdź!

Ile kaw dziennie można pić? Czy kobiety w ciąży mogą pić ten napój bez obaw? Która kawa - rozpuszczalna czy parzona - jest zdrowsza? Sprawdź odpowiedzi na te pytania!

Dokucza mi huśtawka nastrojów. Znajoma lekarka radzi mi pić rano mocną kawę. Czy nie będę jeszcze bardziej rozdrażniona?

Raczej nie. Naukowcy z uniwersytetu Harvarda dowiedli, że filiżanka kawy podnosi w mózgu poziom serotoniny, odpowiedzialnej za dobry nastrój. Kawa blokuje też receptory adenozyny, przekazujące do mózgu informacje o potrzebie snu, oraz niweluje poranne bóle głowy.

Reklama

Co więcej, kawa dostarcza katecholamin, które mobilizują organizm, pobudzają krążenie i podnoszą poziom glukozy, ważnej dla szarych komórek. Poprawia się nie tylko kondycja , ale i sprawność intelektualna.

Mąż wypija 10 kaw dziennie. Jak przekonać go, że to mu szkodzi?

10 kaw rzeczywiście szkodzi, ale 3 – przeciwnie! Są dowody, że picie do 3 filiżanek dziennie nie zwiększa ryzyka nadciśnienia, arytmii, a obniża ryzyko zawału czy udaru.

Niekorzystnie wpływa na układ krążenia powyżej 5 filiżanek dziennie. Twój mąż powinien pić kawę z umiarem, a pragnienie gasić wodą czy niesłodkimi sokami.

Córka jest w ciąży i nadal pije kawę. Mówi, że jest to nawet zalecane...

Zdaniem lekarzy przyszłe mamy mogą bez obaw pić kawę, nie powinny jednak dostarczać swojemu organizmowi więcej niż 200 mg kofeiny dziennie (dwie filiżanki).

Filiżanka mocnej kawy zawiera od 100 do 150 mg kofeiny, podwójne es presso w kawiarni – nawet 250 mg. Córka powinna jednak pamiętać, że kofeinę zawierają też herbata, cola, napoje energetyczne.

Zbyt duża ilość kofeiny może być niebezpieczna, zwęża bowiem naczynia krwionośne (także łożyska) i podnosi ciśnienie krwi (grozi to niedotlenieniem płodu). Kofeina utrudnia wchłanianie żelaza, może też wywołać przedwczesne skurcze. Sprzyja ponadto częstej w ciąży zgadze.

Muszę często usuwać kamień nazębny. Dentystka radzi mi... pić kilka filiżanek kawy dziennie. Dlaczego?

Kawa, bogata w antyoksydanty, ma silne działanie antybakteryjne, zapobiega więc powstawaniu płytki nazębnej (osadu tworzonego przez bakterie).

Dzięki regularnemu piciu kawy będziesz więc mogła rzadziej usuwać kamień. Zmniejszysz nie tylko ryzyko parodontozy, ale również próchnicy.

Od lat piję kawę rozpuszczalną, a siostra „po turecku”. Która z nich jest zdrowsza?

Niestety żadna z nich nie jest zalecana. Kawa rozpuszczalna, powstają- ca przez odparowanie naparu, zawiera podwyższone ilości niklu i konserwanty.

Kawa „po turecku” dzia ła zaś drażniąco na błonę śluzową żołądka i najsilniej pobudza wydzielanie kwasu solnego, jest więc niewskazana dla osób z problemami żołądkowymi.

Niefiltrowana kawa zawiera więcej lipidów, co obciąża wątrobę i podnosi poziom cholesterolu. Zdaniem dietetyków najzdrowsza jest świeżo zaparzona kawa z ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego.

Pamiętajmy jednak o tym, że osoby ze skłonnością do nadkwasoty i cierpiące na dolegli wości trawienne w ogóle nie powinny pić mocnej kawy. Jeśli nie potra fią z niej zrezygnować, mogą wybierać tzw. gatunki niskodrażniące.

Jestem senna, czuję się słaba, wiecznie zmęczona. Badania wykazały u mnie anemię. Czy te problemy mogą mieć związek z tym, że piję 6 lub 7 kaw dziennie?

Tak, jest to prawdopodobne. Pamiętaj, że nadmiar kofeiny utrudnia wchłanianie żelaza przez organizm. Jeśli dziennie wypijasz ok. 600 ml kawy lub więcej, może to spowodować anemię.

Dodatkowo kofeina działa moczopędnie, co prowadzi do odwodnienia i wypłukiwania elektrolitów z organizmu. W efekcie picia nadmiernych ilości kawy może więc dojść również do niedoborów magnezu, potasu i wapnia.

To z kolei może nie tylko skutkować osłabieniem organizmu, zaburzeniami kurczliwości mięśni (arytmią serca), rozstrojeniem układu nerwowego (bólami głowy, kłuciami w piersiach). Utrata wapnia negatywnie wpływa nie tylko na pracę serca, ale przyczynia się do osteoporozy.

Liczbę kaw powinnaś ograniczyć jeszcze z innego powodu. Nadmiar kofeiny może zaburzać pracę tarczycy, pogarsza bowiem wchłanianie jednego z najważniejszych hormonów tarczycowych – tyroksyny T4.

Ciekawostki o kawie

Filiżanka kawy dziennie o 20 % zmniejsza zagrożenienie udarem niedokrwiennym.

Picie kilku małych kaw dziennie o 60% obniża ryzyko cukrzycy typu II.

Nadmiar kofeiny sprzyja odwodnieniu, arytmii, bezsenności, osteoporozie.

Kofeina nie tylko w kawie

Herbata czarna ma 70 mg kofeiny w szklance – tyle samo, ile zawiera 1/2 szklanki kawy (herbata zielona ma o ok. 50% mniej).

Puszka coca-coli dostarcza ok. 40 mg kofeiny. 3 puszki to odpowiednik mocnej kawy.

Napoje energetyzujące – zawierają około 80 mg kofeiny (to tyle, ile ma mała filiżanka niezbyt mocnej kawy).

Tabliczka gorzkiej czekolady dostarcza 30 mg kofeiny.

Cukierki kawowe kopiko – 5 cukierków zawiera tyle samo kofeiny, ile ma filiżanka espresso.

Pamiętajmy, że oprócz napojów kofeinę zawierają niektóre leki, np. na kaszel, przewlekłe bóle.

Nie przestała pić kawy w ciąży

Amerykańska gwiazda Jennifer Garner to prawdziwa fanka małej czarnej. Jej zdjęcia z kubkiem kawy i... zaaokrąglonym, ciążowym brzuszkiem zdobiły okładki wielu czasopism. Potępiano ją za szkodzenie swoim nienarodzonym dzieciom.

Dziś gwiazda nie wzbudza już emocji. Jej trójka zdrowych dzieci to dowód na to, że przyszłe mamy nie muszą rezygnować z (rozsądnego) delektowania się małą czarną.

Nasz ekspert: dr Marian Dębski, onkolog

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Na żywo

Zobacz również

  • Za co cenię olej rzepakowy?

    Za jego uniwersalność. Ma delikatny smak, jest bezzapachowy, można stosować go do smażenia, duszenia, marynowania, sałatek. Jest powszechnie dostępny i polski. A na dodatek ma dobry skład. więcej