Groźne bakterie? Można się przed nimi obronić!

Niewidoczne gołym okiem, za to wszędobylskie mogą napytać nam biedy... Chyba, że zawczasu zostaną okiełznane! na przykre schorzenia i dolegliwości!

Sprawdzamy, gdzie kryją się drobnoustroje, dbamy o ochronne nawyki

W jednych miejscach jest ich więcej, w innych mniej, ale są wszędzie. Znajdują się na przedmiotach, żywności, naszych własnych rękach. Najbardziej znani „wrogowie” to bakterie: E. coli, Salmonelli, gronkowca. Mogą spowodować zatrucie pokarmowe czy infekcję układu oddechowego.

Reklama

Podstawowym sposobem, by nam nie zagroziły, jest mycie rąk. Wydawać by się mogło, że nic prostszego, ale... W badaniach wykazano, że choć 90 proc. osób deklaruje częste mycie rąk, to w praktyce poświęca na nie nie więcej, niż 5 sek. A to za krótko, by pozbyć się bakterii. Oto, jakich zasad warto przestrzegać w łazience i kuchni, by być zdrowym.

Woda i mydło w ruch – lekcja codziennej higieny w 4 krokach

Obficie zmocz ręce pod bieżącą, ciepłą wodą i namydlij je. Pocieraj dłonie: wewnętrznymi stronami, między palcami, wnętrzem o grzbiet.

Pocieraj wnętrze jednej dłoni grzbietami palców drugiej. Następnie chwyć za kciuk i myj go ruchem obrotowym.

Doczyść opuszki palców oraz paznokcie, przykładając je do wnętrza drugiej dłoni i przesuwając w przód i w tył.

Pocieraj wnętrzem jednej dłoni nadgarstek drugiej. Spłucz dłonie i wytrzyj. W publicznej toalecie zakręć kran, używając np. papieru. papierowego

Bakterie gromadzą się na przedmiotach, których codziennie używamy!

Poręcze ruchomych schodów np. w centrach handlowych – aż 15 proc. drobnoustro- jów to bakterie E. coli.

Banknoty – jest na nich więcej zarazków niż na monetach (ze względu na rodzaj powierzchni).

Klamki – zwłaszcza wewnętrzne i plastikowe są oblegane przez bakterie (zewnętrzne mniej, dzięki dostępowi powietrza).

Klawiatura komputera, ale i bankomatu – często znajdują się na niej bakterie E. coli oraz gronkowca.

Wycieraczka w przedpokoju – przebywa na niej najwięcej drobnoustrojów w całym domu.

Deska klozetowa to przede wszystkim miejsce bytowania bakterii Escheri- cha coli (tzw. kałowych) oraz np. rotawirusów.

Telefony komórkowe – udowodniono, że żyje na nich 300 razy więcej zarazków niż w... toalecie publicznej!

Bezpieczna żywność – najważniejsze zasady

Kupując produkty, nie mamy pewności, że osoby, które dotykały ich przed nami, miały czyste ręce. Dlatego w domu odpowiednio zadbajmy o żywność.

1. Oddzielaj od siebie różne produkty. Np. surowe mięso od ugotowanego, a także od warzyw i owoców. Nie tylko nie powinny się ze sobą stykać (np. na półce w lodówce czy kuchennym blacie), ale także być przyrządzane z użyciem tych samych przyborów kuchennych (np. noża, deski do krojenia, łopatki do przewracania). Przestrzegając tej zasady, zapobiegniemy przenoszeniu bakterii między produktami (tzw. zanieczyszczeniom krzyżowym).

2. Zawsze myj owoce lub warzywa przed zjedzeniem ich na surowo. Także – jajka i mięso. Odkręć ciepłą wodę i... odczekaj chwilę, aż trochę jej zleci. Dzięki temu bakterie zasiedlające sitko kranu zostaną spłukane do zlewu (a nie na myte produkty). Na mycie żywności poświęć min. 30 sekund.

3. Gotuj dokładnie przede wszystkim mięso i drób oraz tzw. owoce morza i jaja. Każdorazowo upewniaj się, że soki z wnętrza kotletów czy udek są przezroczyste. Zupy doprowadzaj do wrzenia, by mieć pewność, że osiągnęły temp. 70º C. Odgrzewane potrawy również poddawaj działaniu takiej temperatury.

4. Przechowuj żywność w lodówce – wszystkie łatwo psujące się, a także gotowane produkty (te ostatnie wkładaj do niej maks. 2 godziny po przyrządzeniu). Zalecana temperatura to poniżej 5º C.

5. Regularnie myj i dezynfekuj blaty i zlew w kuchni oraz klamkę lodówki. Rób to zawsze po przyrządzaniu surowego mięsa i ryb. Używaj do tego celu innych gąbek i ściereczek niż np. do zmywania i wycierania naczyń (by nie przenosić bakterii).

6. Co tydzień wymieniaj na nową gąbkę, której używasz do mycia naczyń, pierz w gorącej wodzie kuchenne ściereczki.

7. Chroń kuchnię i żywność przed owadami (np. muchami, osami) i zwierzętami (np. kotem, psem). Mogą przenosić drobnoustroje (np. muchy i osy na odnóżach, koty i psy w ślinie i na sierści – bakterie Eschericha coli lub Salmonella). Postaraj się np. zasłaniać okna specjalnymi siatkami i pamiętaj o zamykaniu drzwi do kuchni.

Myj ręce zawsze po powrocie do domu i skorzystaniu z toalety oraz przed posiłkami (zarówno przed ich jedzeniem, jak i przyrządzaniem) – przez 40-60 sek.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Co jeść?

    Jeśli zastanawiamy się co jeść warto spojrzeć na przykłady z innych krajów. W Stanach Zjednoczonych, w których jest nadmierne spożycie tłustych wędlin, mięsa, ciast i chipsów wiele osób cierpi na... więcej