Z głogu na arytmię
Zasady zbioru surowca: poczekaj, aż owoce głogu będą dobrze dojrzałe i nabiorą intensywnie czerwonego koloru.
Przepis na nalewkę: 1/2 kg oczyszczonych z szypułek owoców zalej szklanką spirytusu 70-proc.; odstaw w ciemne miejsce na co najmniej 7 dni. Przecedź płyn i dodatkowo wyciśnij owoce.
Stosowanie: pij codziennie 5 kropli nawet przez cały rok.
Jak działa nalewka: regulująco na pracę serca i łagodnie uspokajająco.
Z chrzanu na bóle stawów
Przepis na nalewkę: 10 dag świeżo utartego chrzanu zalej szklanką wódki i odstaw na 7 dni. Przecedź przez płótno i wyciśnij. Trzymaj w chłodzie.
Stosowanie: nacieraj płynem bolące stawy raz dziennie przed pójściem spać. Dla wzmocnienia działania nalewki dodatkowo owiń chore miejsce ciepłym szalem.
Jak działa nalewka: stosowana na skórę drażni zakończenia nerwów, pobudza ukrwienie i rozgrzewa, dzięki czemu zmniejsza dolegliwości reumatyczne.
Z czarnego bzu na grypę
Przepis na nalewkę: dojrzałe, czarne jagody oczyść z zielonych łodyżek i zalej wódką 40-proc., zachowując następujące proporcje: na 1/2 kg owoców 1 szklanka alkoholu. Po 7 dniach przecedź przez gazę i zlej do ciemnych butelek. Trzymaj w chłodnym pomieszczeniu.
Stosowanie: przy pierwszych objawach infekcji, także przeziębienia – 3 razy dziennie 30–40 kropli z niegazowaną wodą.
Jak działa nalewka: napotnie, przeciwgorączkowo, moczopędnie.
Z dzikiej róży na niską odporność
Zasady zbioru surowca: wykorzystaj owoce, gdy mają intensywnie czerwoną barwę, a nawet później, gdy zaczynają wysychać na krzakach (ale nie po przymrozku). Oczyść je z wewnętrznych nasion i szybko wysusz w temp. do 40° C, np. w piekarniku.
Przepis na nalewkę: 1/2 kg owoców i 25 dag cukru zalej litrem czerwonego wina; postaw w ciepłym miejscu na 7 dni; przecedź.
Stosowanie: pij raz dziennie 50 g.
Jak działa nalewka: dostarcza wit. C.
Z jałowca na przejedzenie
Zasady zbioru surowca: potrząśnij krzakiem jałowca nad płachtą materiału; zbierz tylko dojrzałe, granatowo-czarne owoce – zielone są szkodliwe dla zdrowia! – i susz je w przewiewnym, zacienionym miejscu.
Przepis na nalewkę: garść jagód rozgnieć w moździerzu i zalej 1/2 l podgrzanego (ale nie gorącego) spirytusu 70-proc.; odstaw na 3 dni. Nie odcedzaj.
Stosowanie: w razie przejedzenia wypij 25–50 g (ale nie przy chorobie nerek).
Jak działa nalewka: ułatwia trawienie.
Z jeżyn na przeziębienie
Przepis na nalewkę: 1 część owoców zalej 10 częściami wódki; odstaw na 6 tygodni. Nie odcedzaj.
Stosowanie: w razie choroby pij mały kieliszek 2 razy dziennie.
Ekstra przepis na dżem: 1 kg jeżyn z maks. 1/2 kg cukru duś pod przykryciem do zgęstnienia. Gorący przecier rozlej do słoików, odwróć je na 30 min do góry dnem. Trzymaj w chłodnym, ciemnym miejscu. Podczas infekcji jedz codziennie spodeczek.
Jak działają leki: lekko napotnie i przeciwgorączkowo.
Z dziurawca na spadek nastroju
Zasady zbioru surowca: wybieraj młode pędy z kwiatami; ścinaj rośliny w połowie wysokości i susz cienką warstwą w przewiewnym miejscu, w cieniu.
Przepis na nalewkę: 10 dag kwiatów zalej 1/2 l spirytusu 70-proc. Po tygodniu przecedź i wyciśnij przez gazę płyn.
Stosowanie: w okresie jesieni pij 2 razy dziennie łyżeczkę w 1/2 szklanki mleka lub wody. W czasie kuracji unikaj słońca!
Jak działa nalewka: odnawiająco na komórki nerwowe, uspokajająco.
Z nagietka na zmiany na skórze
Zasady zbioru surowca: zbieraj kwiaty w pełni rozwinięte, intensywnie pomarańczowe. Wyskub z nich płatki, a następnie rozłóż cienką warstwą i susz w cieniu.
Przepis na nalewkę: 50 g płatków zalej 1/2 l wódki na 2 tygodnie; przecedź płyn przez płótno, wyciskając płatki. Trzymaj w lodówce!
Stosowanie: 1 łyżeczkę zmieszaj z 1/2 szklanki wody. Zwilż gazę i przyłóż.
Jak działa nalewka: przyspiesza gojenie się ran, ropni, liszajów.