Dieta probiotyczna

Lekarze doceniają zdrowotne właściwości produktów fermentowanych, które doskonale służą zdrowiu.

Zdjęcie

Dieta probiotyczna poprawia perystaltykę jelit /123/RF PICSEL
Dieta probiotyczna poprawia perystaltykę jelit
/123/RF PICSEL

Kondycja naszego układu odpornościowego w dużym stopniu zależy od bakterii, które zasiedlają organizm. Najwięcej jest ich w jelitach. To właśnie tam limfocyty (podstawowe komórki odpornościowe) "szkolą się" w rozpoznawaniu wroga, a później wędrują razem z krwią do błon śluzowych, pełniąc w nich funkcje ochronne. Czasem jednak trzeba wspomóc ten naturalny mechanizm dietą probiotyczną.

Regeneruje po przyjmowaniu antybiotyków Zdaniem lek. med. Elżbiety Sandzewicz, internistki, taka dieta jest bardzo pomocna w ochronie mikroflory jelitowej po antybiotykoterapii. Leki te unicestwiają wszystkie bakterie, "jak leci". A gdy zaczyna brakować tych dobrych, złe zaczynają "szaleć", wywołując np. infekcje intymne czy biegunki. Aby temu zapobiec, przy antybiotykoterapii trzeba zażywać probiotyk - zaleca internistka. Ale może nim być też mleczny napój fermentowany. Należy go jednak wypić 2-3 godziny przed lub po przyjęciu leku.

Reklama

Chroni przed jesiennymi infekcjami Na szczęście mamy wpływ na naszą florę bakteryjną, a tym samym poprawę odporności! Proponujemy ci więc urozmaicenie jesiennej diety w produkty wzmacniające mikroflorę jelit. Podpowiadamy, jak to zrobić i podajemy przepisy na niedrogie i smaczne posiłki, które możesz w prosty sposób przygotować sama w domu.

Jak stosować dietę dobrych bakterii?

Najważniejsze składniki tej diety to naturalne probiotyki i prebiotyki. Te pierwsze zawierają dobre bakterie, a te drugie są dla nich pożywką i ułatwiają namnażanie się. Są to np. produkty zawierające błonnik. Nie obawiaj się, nie będziesz musiała łykać tabletek z apteki. Wystarczy, że rozszerzysz swój jadłospis o mleczne produkty fermentowane oraz kiszone warzywa. Dietę możesz stosować w każdym wieku, dowolnie długo. Jej "efektem ubocznym" może być tylko stopniowa utrata kilku kilogramów, bo warzywa w czasie fermentacji tracą kalorie!

Oto, co w tej diecie jest najważniejsze: Co najmniej 3 posiłki z probiotykami W ciągu dnia zjadaj 4 porcje warzyw i jedną owoców. Oprócz tego porcję drobiu lub ryb, orzechów i ziaren. Łącz je z węglowodanami złożonymi - znajdują się w takich produktach, jak np. płatki owsiane czy chleb na zakwasie. W każdym z głównych posiłków uwzględnij produkty z bakteriami probiotycznymi. Dostarczają one również witamin i składników przeciwzapalnych. Świetnie regulują trawienie.

Oto, w jakich produktach je znajdziesz:

- naturalnie fermentowane surowe wędliny - szynka parmeńska, kindziuk, niektóre rodzaje salami;
- kiszone warzywa - to doskonały dodatek do obiadu, kolacji, a nawet śniadania. Najzdrowsze są te przygotowane samodzielnie: kiszone ogórki, buraczki, kapusta. Możesz też eksperymentować, a poznasz zupełnie nowe smaki. Można ukisić jabłka, brukselkę, a nawet... cytrynę;
- mleczne napoje fermentowane - pij raz dziennie kefir, jogurt lub maślankę;
- sery pleśniowe - są sztucznie wzbogacone probiotykami, np. pleśniowy ser lazur - srebrzysty i złocisty.

Pij mleczne napoje fermentowane

Aby wzmocnić jelita przed sezonem, w którym najłatwiej o różne infekcje, sięgaj po produkty mleczne poddane fermentacji. Na bazie naturalnego jogurtu możesz przygotować smaczne i zdrowe koktajle, które zastąpią ci II śniadanie. Z kolei kefir lub maślanka mogą posłużyć jako baza do lekkiej, zdrowej zupy. Wybieraj produkty probiotyczne, czyli takie, które zawierają szczep o naukowo udokumentowanym korzystnym wpływie na organizm. Zwróć również uwagę, by nie zawierały one cukru (np. pod postacią mleka w proszku), ponieważ węglowodany proste sprzyjają infekcjom. Wypróbuj nasze przepisy na koktajl i zupę:

Pyszny jogurt z buraczkami

- duży kubek kefiru (jogurtu naturalnego lub ajranu),
- 2 nieduże, ugotowane buraki, obrane za skórki, pokrojone na ćwiartki ,
- 1/3 obranego, świeżego ogórka,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- sól, pieprz.

Do blendera wlej kefir i dodaj pozostałe składniki. Zmiksuj całość. To idealna propozycja na lunch lub podwieczorek. W kubku termicznym możesz zabrać taki koktajl do pracy. Jeśli masz buraczki kiszone, możesz użyć ich do koktajlu zamiast gotowanych. Jednak wtedy zastąp kefir jogurtem naturalnym wówczas koktajl będzie mniej kwaśny. Kiszone buraczki łagodniej niż gotowane wspomagają pracę jelit.

Domowa zalewajka na maślance

- 1 l maślanki,
- 500 ml wywaru warzywnego (bulionu),
- 3 łyżki mąki orkiszowej,
- kminek, kurkuma, majeranek, ząbek czosnku, pieprz,
- 2 ziemniaki.

Maślankę wlej do wywaru, zagotuj. Mąkę wymieszaj w 1/2 szklanki zimnej wody, (tak, by nie było żadnej grudki). Powoli wlej do wywaru. Dodaj przyprawy. Ziemniaki obierz, ugotuj osobno, ubij z odrobiną masła i zjedz z zupą. Wprawdzie jesienią chętnie rozgrzewasz się zupami na mięsnym wywarze, ale one (z powodu dużej ilości tłuszczu), mogą nadmiernie obciążać jelita. Dlatego przynajmniej kilka razy w miesiącu zamień "ciężką zupę" na lekką zalewajkę na bazie bulionu i maślanki, bogatą w dobroczynne dla twoich jelit probiotyki.

Surówki z kiszonek jedz na obiad i kolację

Kiszone warzywa w najrozmaitszej postaci, smakach i kolorach powinny stać się stałym elementem twojego jadłospisu. Są bogate w bakterie probiotyczne oraz dostarczają sporo ważnych witamin, np. C, A, E, K, dlatego warto wprowadzić je do codziennej diety - radzi mgr farmacji Ewelina Drelich. W miarę fermentacji cenne składniki przenikają również do soku, dlatego jest on równie wartościowy jak kiszonki. A najzdrowsze są te wykonane samodzielnie. Możesz jeść je jako przystawkę, surówkę lub wykorzystać do zrobienia sałatki.

Kiszona brukselka

- 1-1,5 kg brukselki,
- łyżka soli, 3 ząbki czosnku, korzeń chrzanu, 4 listki laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego lub gotowa mieszanka do kiszenia ogórków.

Wkładaj umytą brukselkę do słoja warstwami, tak jak ogórki i przekładaj każdą przyprawami (możesz skorzystać z gotowej mieszanki, przeznaczonej do kiszenia ogórków). Zalej letnią wodą z rozpuszczoną solą (na każdy litr wody wsyp łyżkę soli).

Kiszona kapusta z żurawiną

- 30 dag kapusty kiszonej, odciśniętej i posiekanej,
- mała marchewka - obrana i starta na małych oczkach,
- jabłko obrane ze skórki i starte na tarce o grubych oczkach,
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny, namoczonej w soku z kapusty,
- łyżka oleju z pestek winogron lub słonecznikowego, dymka, sól, pieprz, ewentualnie pół łyżeczki kminku (można namoczyć z żurawiną).

Wymieszaj w misce: kapustę, marchew, żurawinę oraz jabłko. Dodaj olej, sól, pieprz i ewentualnie kminek. Przed jedzeniem posyp surówkę drobno posiekaną dymką.




Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Kuracje na wrzody żołądka

    Wzdęcia, ból w nadbrzuszu, pieczenie po posiłkach, niestrawność… Skądś to znasz? Dzięki właściwemu odżywianiu i zdrowym miksturom możesz zmniejszyć ból żołądka. więcej