Czym jest superżywność

Tak określa się naturalne produkty o silnych właściwościach zdrowotnych. Owoce i warzywa zawierają tzw. substancje fitoaktywne.

Należą do nich m.in.polifenole, zwłaszcza flawonoidy. Nie są trawione w układzie pokarmowym, ale korzystnie wpływają na zdrowie. Hamują powstawanie wolnych rodników, które zwiększają ryzyko rozwoju chorób, w tym nowotworów.

Reklama

Stwierdzono, że niektóre flawonoidy zmniejszają o 18 proc. śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych.

Do superżywno ści zalicza się m.in. czosnek, kiszoną kapustę, jarmuż, brokuły, buraki, komosę ryżową, jajka, miód, kaszę jaglaną, borówki, soczewicę, orzechy, ryby morskie, tłoczony na zimno olej lniany i rzepakowy, pomidory, jogurt, cebulę, kiwi.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Co mamy we krwi?

    Zdradź mi swoją grupę krwi, a powiem Ci, jakie jedzenie Ci służy, co kryje Twoja osobowość i jak tam u Ciebie ze zdrowiem. więcej