Czarny bez może być trujący

Reklama

Czarny bez jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. Przypisywano mu niezwykłe właściwości, otaczano czcią, a za niszczenie krzewu czarnego bzu groziły bardzo surowe kary, z karą śmierci włącznie.

Co się wykorzystuje? Surowcem zielarskim są kwiaty i owoce, rzadziej liście, kora oraz korzenie. Baldachy kwiatów ścina się wiosną w połowie kwitnienia, owoce – gdy są całkiem dojrzałe.

Jak stosować? Jeśli chcesz sama przygotować leczniczy syrop, odwar lub nalewkę z czarnego bzu, pamiętaj, że wszystkie części (kwiaty, liście, owoce, kora, korzenie) zawierają toksyczny glikozyd – sambunigrynę. Suszenie lub gotowanie rozkłada go, dlatego czarnego bzu nie wolno spożywać na surowo.

Bez ma silne właściwości wykrztuśne, przeciwgorączkowe, bakterio- i wirusobójcze. Suszone kwiaty (1 łyżka na szklankę wody) zalej wrzątkiem i zaparz. Suszone owoce (1 łyżkę) zalej 250 ml zimnej wody i gotuj pod przykryciem ok. 10 min od chwili wrzenia.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Picie wody stanowi fundament zdrowego stylu życia. Jednak wiele kobiet sobie tego nie uzmysławia. Nie wiemy, ile wody dziennie powinnyśmy spożywać, zapominamy o jej regularnym piciu, a w efekcie... więcej