Co jeść?

Zdjęcie

Prof. dr hab. n. med. Andrzej Bochenek /materiały prasowe
Prof. dr hab. n. med. Andrzej Bochenek
/materiały prasowe

Jeśli zastanawiamy się co jeść warto spojrzeć na przykłady z innych krajów. W Stanach Zjednoczonych, w których jest nadmierne spożycie tłustych wędlin, mięsa, ciast i chipsów wiele osób cierpi na cukrzycę i choroby układu krążenia. 

W krajach śródziemnomorskich, w których je się mniej produktów odzwierzęcych odsetek osób z tego rodzaju chorobami jest mniejszy. W polskich warunkach klimatycznych z powodzeniem oliwę z oliwek możemy zastąpić olejem rzepakowym, który jest tańszy, a na dodatek zawiera od niej 10 razy więcej omega-3.


Prof. dr hab. n. med. Andrzej Bochenek - specjalista kardiochirurgii, chirurgii ogólnej i angiologii. Nauczyciel akademicki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, wieloletni członek zarządu Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Współzałożyciel sieci Polsko - Amerykańskich Klinik Serca, konsultant ds. kardiochirurgii oddziału kardiochirurgii w Bielsku Białej. Koordynator wielu badań naukowych, autor publikacji w czasopismach krajowych i międzynarodowych. 

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

materiały prasowe

Zobacz również