Cholesterol: Dlaczego jest niezbędny

Jest nam niezbędny, bo chroni włókna nerwowe. Dopiero, gdy jest go zbyt dużo, zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy, chorób serca, nadciśnienia, udaru lub dusznicy bolesnej.

Reklama

Połowa cholesterolu pochodzi z pokarmów (znajduje się przede wszystkim w mięsie oraz nabiale), a drugie pół z biosyntezy w wątrobie. Jego stężenie w organizmie ma niebagatelny wpływ na zdrowie.

Ryzyko powstania chorób układu sercowo-naczyniowego zależy od tego, czy ma dużą gęstość (HDL), czy małą (LDL). Ten pierwszy jest nazywany „dobrym” cholesterolem, zaś drugi „złym”. Im wyższe stężenie HDL, tym lepiej.

Nadmiar daje o sobie znać

Nadmiar LDL daje o sobie znać – jeżeli jesz dużo i tłusto, masz nadwagę, bolą Cię  łydki, często kręci Ci się w głowie albo żyjesz w stresie – możesz mieć go za dużo.

Jak mierzyć

Poziom cholesterolu mierzy się podczas badania krwi. Po raz pierwszy należy to zrobić już w 20. roku życia, a potem co 3-4 lata, o ile utrzymuje się on w normie. Osobom starszym i kobietom w okresie menopauzy zaleca się wykonywanie takiego badania raz w roku. Jeżeli więc masz go więcej niż 200 mg w 100 ml osocza, musisz go obniżyć (pamiętaj jednak, że poziom cholesterolu całkowitego oraz LDL może wzrastać wraz z wiekiem).

Zmień dietę

Jak to zrobić? Przede wszystkim zmienić dietę (patrz kółko po lewej). Musisz też zmniejszyć wagę, rzucić palenie i ograniczyć alkohol. Jeżeli to nie pomoże, konieczne będą leki.

MAB

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Prof. dr hab. n. med. Andrzej Bochenek wyjaśnia: - Nie popieram mody na olej kokosowy. Podobnie jak palmowy, zawiera wysokie wartości kwasów nasyconych. Te dwa tłuszcze - jeśli już stosujemy -... więcej