Chlorella - zielona witamina natury

Chlorella – alga ze słodkich wód oczyszcza organizm i odżywia.

Reklama

Jest znana od dawna w krajach azjatyckich, a teraz robi furorę w Polsce. Należy do leczniczej żywności, bo zawiera wyjątkowe składniki. Ma niesamowite właściwości i wspiera walkę z chorobami.

Cenne źródło

Ma ona najwięcej chlorofilu – zielonego barwnika ze wszy- stkich roślin zielonych. Aż 60 procent chlorelli to białko. Zawiera ono aż 19 aminokwasów, w tym wszystkie niezbędne dla naszego organizmu. Jego wartość odżywcza jest porównywalna z białkiem zwierzęcym.

Ma też mnóstwo cennych kwasów nienasyconych. Dzieki temu uzupełnia dietę wegetariańską i wegańską. Chlorella dostarcza beta-karotenu (prowitaminy A), witamin z grupy B, w tym B12 więcej niż wątroba wołowa, C, E, a także kwasu foliowego.

Zawiera mnóstwo minerałów: żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, mangan i selen.

Korzystne działanie

Dzięki swojemu składowi chlo rella ma szerokie zastosowanie.

 Działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo. Zmniejsza ilość białek, które ułatwiają rozwój chorobotwórczych bakterii i wirusów. Pobudza produkcję substancji (interferonu), która aktywizuje komórki odpornościowe.

 Poprawia pracę jelit. Zwalcza zaparcia i wzdęcia. Zapewnia pożyteczną florę bakteryjną jelit, ułatwia przesuwanie się pokarmu, wydalanie jego resztek i poprawia apetyt. Z drugiej strony wspiera odchudzanie, wspomaga przemianę materii i ułatwia trawienie.

 Wchłania metale ciężkie. Ma bowiem twarde ściany komórkowe, które potrafią wiązać szkodliwe metale.

 Dba o układ krwionośny. Ułatwia dotlenienie organizmu i zapobiega anemii. Poprawia skład krwi, dzięki chlorofilowi, który ma taką budowę jak hemoglobina, barwnik krwi. Chroni przed miażdżycą, bo obniża ilość cholesterolu.

 Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój. Zawiera bowiem aminokwas (tryptofan), z którego powstaje serotonina, hormon szczęścia. Podnosi odporność na stres, pozytywnie wpływa na psychikę.

 Zapobiega cukrzycy. Kwasy tłuszczowe zawarte w chlorelli utrzymują stały poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie czujemy głodu.

 Wzmacnia wzrok i skórę. Redukuje uszkodzenia spowodowane przez promienie UV.

Kto powinien ją jeść

Właściwie wszyscy, którzy dbają o swoje zdrowie. Szczególnie poleca się ją osobom chorym na reumatyzm i artretyzm. Jest idealna dla cukrzyków oraz ludzi, którzy mają proble my z nadciśnieniem tętniczym i trawieniem.

W różnej formie

Preparaty z chlorellą najlepiej kupić w aptece (100 g - 19 zł)

W proszku – zażywamy łyżeczkę 2-3 razy dziennie, mieszamy z wodą lub sokiem. Można łączyć ją z bananem, pomarańczem i grejpfrutem. Staramy się pić potem dużo wody w ciągu dnia.

Tabletki – zwykle zażywa się dwie tabletki z chlorellą 1-3 razy dziennie, popijając dużą ilością wody.

Pasta – możemy ją zrobić sami, mieszając chlore llę w proszku np. z oliwą, ugotowa ną soczewicą i przyprawami. Albo kupujemy gotową pastę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Jedzenie na lepszy nastrój

    Wbrew pogodzie za oknem, nie damy się chandrze. Na początek szczęścia poszukamy na talerzu. Bo to, co jemy, wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale i samopoczucie. więcej