Cebula. Zdrowa w każdej postaci!

W Starym Testamencie jest symbolem dostatku w Egipcie. Używamy jej praktycznie codziennie, ale trochę nie doceniamy jej właściwości. A to prawdziwy skarb!

Trudno wyobrazić sobie przygotowanie obiadu bez cebuli, choć traktujemy ją tylko jako dodatek.

A szkoda, bo cebula ze względu na swoje właściwości jest warta większej uwagi.

Reklama

Najlepiej jeść ją na surowo, bo dostarcza wtedy najwięcej witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminy: C, B1, B2, PP, prowitaminę A, oraz potas, fosfor i wapń.

Dzięki zawartości fitoncydów posiada właściwości bakteriobójcze i jest uważana za skuteczny naturalny antybiotyk. Zawiera związki siarki, które obniżają poziom tróglicerydów, a podwyższają poziom dobrego cholesterolu. Chroni to nasz organizm przed zawałem, miażdżycą i ma działanie przeciwzakrzepowe.

Dzięki zawartości fosforu i wapnia surowa cebula zapobiega osteoporozie, zaś dzięki zawartości kwercetyny ma działanie antynowotworowe, chroni zwłaszcza przed rakiem jelita grubego i jajnika.

Syrop z cebuli działa przeciwkaszlowo i przeciwzapalnie. Zapobiega anemii, ponieważ zawarta w nim witamina C zwiększa wchłanianie żelaza. Okłady z cebuli stosuje się przy bólach reumatycznych, w stanach zapalnych skóry, leczeniu blizn i trądzika oraz po ukąszeniu przez owady.

Sok z cebuli pobudza wydzielanie moczu, dzięki czemu oczyszcza nerki. Wąchanie cebuli jest doskonałym sposobem na likwidację kataru – olejki eteryczne filtrują i likwidują bakterie. I ważna wiadomość dla osób cierpiących na zakrzepicę: codzienne jedzenie cebuli rozpuszcza zakrzepy i likwiduje napięcie żylne.

Cebula działa leczniczo w każdej postaci, także duszona i smażona. Także każdy z gatunków ma podobne właściwości. Ale nie należy jej dusić na smalcu bez pokrywki, bo wtedy traci większość swoich właściwości. Cebuli powinny unikać osoby cierpiące na choroby wątroby, nerek, zapalenie jelit i niewydolność serca.

Nie chcesz już płakać przy krojeniu cebuli? Obieraj ją pod zimną wodą lub włóż do zamrażarki 10 minut przed posiekaniem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Obalamy mity na temat oleju rzepakowego!

    Na temat tłuszczów w diecie krąży dużo - często sprzecznych - informacji. Wiele mitów pojawiło się również na temat oleju rzepakowego, który przez pewien czas był traktowany w naszym kraju jako... więcej