Cebula może leczyć

Dzięki jej cennym właściwościom stosuje się ją i w medycynie ludowej, i w preparatach zlecanych przez lekarzy.

Reklama

Za właściwości lecznicze cebuli odpowiada wiele substancji. Są to enzymy poprawiające pracę układu pokarmowego, związki działające moczopędnie i antybakteryjnie. A także witaminy: C, A, E, K, PP, B5, kwas foliowy i mikroelementy: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo i cynk. Poza tym jest ona niskokaloryczna – 100 gramów to tylko 40 kcal.

Naturalny antybiotyk

Cebula niszczy bakterie, które powodują infekcje. Naukowcy twierdzą, że nawet gronkowca złocistego, paciorkowca i salmonellę. Ułatwia gojenie się ran, także tych po oparzeniu. Kompresy z cebuli stosuje się np. w przypadku ropni.

Jest idealnym lekiem na infekcje dróg oddechowych: zapalenie gardła, zatok, krtani, oskrzeli. Wspomaga leczenie anginy i migdałków podniebiennych. Za jej działanie bakteriobójcze odpowiadają składniki lotne, które uwalniają się podczas krojenia i związki nielotne w miąższu.

Dobra na krążenie

Jest szczególnie wskazana dla osób z chorobami układu krwionośnego, m.in. miażdżycą i serca. Zawiera bowiem naturalną substancję rozpuszczającą zakrzepy w żyłach. Zapobiega również ich powstawaniu.

Według amerykańskich naukowców, jedzenie codziennie jednej surowej cebuli przez minimum 2 miesiące obniża zły cholesterol (LDL) o 5 proc., a podwyższa dobry (HLD). Obniża także ciśnienie krwi.

Wspomaga trawienie

Pobudza apetyt, przyspieszając wydzielanie soków trawiennych. Reguluje wypróżnienia, walcząc doskonale z zaparciami. Zapobiega rozszerzaniu się procesów gnilnych w jelitach i redukuje gazy. A to z kolei eliminuje choroby układu pokarmowego. Zwiększa także wydalanie moczu i usuwa nadmiar wody z organizmu.

Dla cukrzyków

Surowa cebula obniża poziom cukru we krwi. Mogą więc ją jeść bez problemu diabetycy. Dzięki zawartemu w niej hormonowi roślinnemu zwanemu glukokininą zapobiega również pojawieniu się i rozwojowi cukrzycy.

Zmniejsza ryzyko raka

Naukowcy z Włoch i Szwajcarii przeprowadzili badania, które wykazały, że regularne jedzenie cebuli hamuje ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Przede wszystkim jelita grubego, jamy ustnej, gardła, nerek i jajników. Natomiast badacze z USA przypuszczają, że kwercetyna, związek, który jest obecny w cebuli, może nawet zapobiegać rozwojowi raka trzustki.

Zachowaj ostrożność!

Warzywo to jest jednak nie dla wszystkich. Jego jedzenie jest niewskazane dla osób z ciężkimi chorobami nerek, wątroby, nadwrażliwym układem pokarmowym i niewydolnością serca.

Różne odmiany

ZWYCZAJNA (ŻÓŁTA) – ma najwięcej aktywnych składników. Jednak jest ciężkostrawna i ma ostry, piekący smak.

CZERWONA – to cebula zwyczajna, ma podobne działanie, jest mniej ostra.

BIAŁA (CZOSNKOWA) – łagodna w smaku, bardziej wskazana dla wrażliwych. Ale ma o wiele mniej leczniczych właściwości niż zwyczajna.

SZALOTKA – delikatna, słodkawa, smak i zapach zawdzięcza aromatycznym olej kom. Zwiększa odporność.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Dieta probiotyczna

    Lekarze doceniają zdrowotne właściwości produktów fermentowanych, które doskonale służą zdrowiu. więcej