Bezcenny błonnik w Twojej diecie

Zaleca się spożywanie ok. 20-30 g błonnika pokarmowego dziennie. Znajdziesz go w pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach oraz owocach. Dlaczego jest tak potrzebny i kto szczególnie powinien go spożywać, zdradza dietetyczka Joanna Drygiel.

Reklama

Zwany jest także włóknem pokarmowym. Należy do grupy substancji pochodzenia roślinnego, które zaliczane są do węglowodanów nieprzyswajalnych. Oznacza to, że są one odporne na działanie enzymów trawiennych i nie są wchłaniane w jelicie.

Błonnik można porównać do szczotki, która sprząta z jelita niepotrzebne resztki pokarmowe, toksyny i inne zbędne produkty przemiany materii. Pomaga usunąć je na zewnątrz organizmu.

Jak działa na układ pokarmowy?

● Drażni ściany jelita, co pobudza perystaltykę i sprzyja regularnemu wypróżnianiu, a więc zapobiega zaparciom. Powstrzymuje uchyłkowatość jelita grubego, żylaki odbytu, a nawet nowotwory okrężnicy.

● Stanowi pożywienie dla pożytecznych bakterii jelitowych, dzięki czemu możliwe jest zachowanie właściwej proporcji między bakteriami probiotycznymi, a gnilnymi, co warunkuje właściwe funkcjonowanie jelita.

● Wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku a więc może zmniejszać objawy u osób z nadkwaśnością i refluksem żołądkowo-jelitowym.

● Pokarm bogaty w błonnik pobudza funkcję żucia i wydzielania śliny, co umożliwia przygotowanie do dalszego prawidłowego trawienia w żołądku i jelicie.

Idealna figura

Jedząc produkty wysokobłonnikowe, znacznie zwielokrotniamy uczucie sytości, ponieważ te pęcznieją w żołądku i zwiększają swoją objętość.

Dzięki temu później odczuwamy głód i naturalnie zmniejszamy ilość przyjmowanych porcji.

Z tego powodu w diecie osób dbających o linię bezwzględnie powinny się znaleźć wszelkie produkty zbożowe z pełnego przemiału (kasze, razowe pieczywo, otręby, warzywa i owoce – najlepiej surowe i jeśli to możliwe – ze skórką).

Chroni przed chorobami

● Spowalnia wchłanianie glukozy do krwi. Zmniejsza to wydzielanie insuliny przez trzustkę. Dzięki temu zredukowane jest ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

● Przyczynia się do obniżenia stężenia złego cholesterolu LDL. Spowalnia wchłanianie glukozy oraz wiąże kwasy tłuszczowe, przez co chroni organizm przed zachorowaniem na cukrzycę, miażdżycę, a także zawałem i innymi schorzeniami serca.

JD

WAŻNE! Pij 2 l wody dziennie. Bez niej produkty bogate w błonnik mogą doprowadzić do zaparć. Ograniczają także wchłanianie m.in. żelaza, cynku oraz tabletek antykoncepcyjnych. Pamiętaj więc, by przyjmować leki i witaminy dopiero 2 godziny po posiłku.

Brak błonnika w diecie:

✔ prowadzi do zaparć, a w efekcie do stanów zapalnych w obrębie jelita, uchyłkowatości, zapalenia wyrostka robaczkowego, hemoroidów, i chorób nowotworowych;

✔ przyczynia się do zwiększenia ryzyka kamicy żółciowej, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2. Może powodować zaburzenia flory bakteryjnej i przerost bakterii patogennych.

Dieta bogata w błonnik:

✔ pozwala zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę;

✔ zapobiega chorobom układu krążenia i cukrzycy typu 2, zaparciom i chorobom jelit, także nowotworowym;

✔ dzięki dużej zawartości owoców i warzyw jest bogata w witaminy antyoksydacyjne (A, C i E), co sprzyja zachowaniu zdrowia i młodego wyglądu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Telemax
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Dla młodości i witalności

    W suplementacji wewnętrznej ekstrakt z korzenia żeń-szenia stosowany jest jak środek wzmacniający organizm i stabilizujący poziom glukozy we krwi. więcej