Bazylia pospolita na trawienie i wzdęcia

Reklama

Zastosowanie znalazła w kuchni i medycynie ludowej. W Polsce zwana jest także bazylkiem ogrodowym, bazylijką zwyczajną oraz bazyliszką polską.

Występowanie

Zioło pochodzi z Azji. Przez wieki bazylia stała się tak popularna, że uprawia się ją dziś na wszystkich kontynentach. Znamy wiele odmian, np.: bazylia czerwona, grecka, cytrynowa.

Na co pomaga?

Reguluje trawienie i likwiduje wzdęcia, stymuluje wydzielanie soku żołądkowego. Poprawia apetyt, łagodzi nudności. Ma także właściwości przeciwgorączkowe, poprawia nastrój. W tym celu wystarczy regularnie pić napar ze świeżych lub suszonych liści bazylii.

Ziele to działa także nasennie i uspokajająco. W kuchni jest niezastąpiona do sałatek, zup i sosów, zwłaszcza z pomidorami. Jest łatwa w uprawie, można ją trzymać w domu na parapecie. Oprócz aromatycznych listków dodawanych do potraw, bazylia skutecznie wygania owady.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Jazda na rower

    Tyle ciągle piszemy, że ruch to zdrowie. A ponieważ wreszcie zaczyna robić się ciepło, zachęcamy do rowerowej aktywności. więcej