• Informacje na temat:

    żelazo w krwi norma

Artykuły na temat: żelazo w krwi norma
  • Hemochromatoza to choroba wywołana nadmiernym wchłanianiem żelaza z pokarmów. Może mieć ona podłoże genetyczne oraz wtórne, wynikające ze złego komponowania posiłków lub przetoczenia krwi. W pierwszym przypadku żelazo jest gromadzone w narządach i tkankach, co po upływie lat może wywołać ich uszkodzenie. Najczęściej cierpią wskutek tego wątroba (nadmiar magnezu prowadzi do jej marskości i raka...

  • Żelazo jest niezbędne do budowy czerwonych krwinek. Poprawia też naszą odporność, koncentrację. Norma: 50-175 mg/dl Za dużo: wskazuje na zapalenie...

  • Jest łatwo dostępne. Często jednak się zdarza, że mamy go we krwi za mało. A to osłabia organizm.

  • Krwinki czerwone (RBC) - erytrocyty. Norma: 3,9 - 5,6 mln/mm sześcienny. Podstawowy składnik krwi Odpowiadają...

  • Badanie biochemiczne polega na ocenie składu osocza. Oznacza się w nim poziom białek i ele ktrolitów (np. potas, wapń, żelazo).

  • ...jest, nie wywiązuje się ze swoich zadań, co jest groźne dla całego organizmu. Im szybciej to wychwycimy, tym lepiej dla naszego zdrowia! ◗ Objawy mogące świadczyć o niedokrwistości Apetyt na różne dziwne „smaki” (tzw. pica; np. na glinę, kredę, krochmal) – często jest zapowiedzią niedokrwistości i wyprzedza wszystkie inne objawy. Osłabienie, spowolnienie psychiczne i fizyczne, obniżony nastrój...

  • Nawet jeśli nic nam nie dolega i nie mamy problemów z zachowaniem korzystnego dla zdrowia, niskiego poziomu cukru we krwi, warto zwrócić uwagę na dietę. To zaprocentuje w przyszłości. Będziemy mniej(...) one szybkiego, niekorzystnego dla zdrowia wzrostu poziomu cukru we krwi. Bardzo ważna jest również regularna aktywność fizyczna. Ćwiczenia to najlepszy, bo naturalny lek przeciwko cukrzycy...

  • Raz na jakiś czas trzeba sobie zrobić badanie krwi. Jego wyniki nierzadko są pierwszą oznaką rozwijających się chorób. Czasami bardzo poważnych!

  • Choruję na utrwalone migotanie przedsionków i muszę robić regularne badania krwi. Ostatnio ciągle wychodzi mi za niski poziom hemoglobiny (8,8 przy normie 12–16) i żelaza (tylko 16 przy normie 37–145). Z kolei czas krzepnięcia INR mam za wysoki (2,74 przy normie 0,90–1,20). Jakie mogą być tego przyczyny? Wanda (60 lat) Lublin...

  • ...pierwiastka. Osoby, których organizm źle przyswaja żelazo zazwyczaj słabiej również przyswajają kwas foliowy, co dodatkowo utrudnia produkcję krwinek. Warto też wiedzieć, że zarówno kwasu foliowego jak(...) krwi trzeba zgłosić się na czczo RBC czerwone krwinki (erytrocyty) norma u kobiety4,0-5,4M/µl. Niższy wynik świadczy o anemii. MCV erytrocyty norma 80-97 fl. Wynik powyżej normy to efekt anemii...