• Informacje na temat:

    zatrucia grzybami

Artykuły na temat: zatrucia grzybami
  • Groźne zatrucia grzybami

    Zatrucia grzybami dzielimy na lekkie (objawy występują od pół godziny do 2 godzin po zjedzeniu), średnie (2-4 godziny) i ciężkie (od 6 do 24 godzin).

  • Ciepła, słoneczna jesień zachęca do wypraw do lasu na grzybobranie. Jednak pamiętajmy, że z grzybami nigdy nie ma żartów!

  • Ból brzucha, wzdęcia i nudno ści po zjedzeniu grzybów nie muszą być zwiastunami śmiertelnego zatrucia. Grzyby są ciężkostrawne, a ponadto(...) od dawki spożytej toksyny, ale i od czasu pojawienia się objawów oraz rozpoczęcia leczenia. Z reguły mniej groźne są zatrucia, które dają objawy już w ciągu 6 godzin od chwili spożycia. Niemal...

  • Ból brzucha, wzdęcia i nudności po zjedzeniu grzybów nie muszą być zwiastunami śmiertelnego zatrucia. Grzyby są ciężkostrawne(...) zależy nie tylko od dawki spożytej toksyny, ale i od czasu pojawienia się objawów oraz rozpoczęcia leczenia. Z reguły mniej groźne są zatrucia, które dają objawy już w ciągu 6 godzin od chwili spożycia...

  • W ciepłe dni pozwalamy dzieciom jeść lody i zimne desery. Razem z nimi żywimy się w ulicznych barach. Tymczasem w wysokiej temperaturze idealnie mnożą się bakterie, które wywołują zatrucia pokarmowe.

  • Ostropest  nie pozwala  na zatrucie

    To możliwe dzięki sylimarynie. Powoduje ona, że komórki wątroby (tzw. hepatocyty) uszczelniają się i różne trujące związki (np. pochodzące z grzybów)...

  • Zatrucia pokarmowe znajdują się w czołówce przypadłości, które rujnują nam urlop. Ich przyczyną są znajdujące się w żywności drobnoustroje, które szybciej namnażają się w czasie upałów, wytwarzając szkodliwe dla nas toksyny.

  • Odpowiednia dieta musi łączyć lekkostrawny posiłek z nawodnieniem. Głodówka jest nie tylko niewskazana, ale i niebezpieczna. Dieta powinna zależeć od samopoczucia – Twój organizm sam podpowie Ci, czy możesz już wprowadzać kolejne produkty. Jedz niewielkie posiłki w regularnych 3-godzinnych odstępach.

  • Dietetycy i lekarze podkreślają, że skórka warzyw i owoców bogata jest w fitoskładniki, czyli naturalne substancje chemiczne. Rośliny wytwarzają je, aby chronić się przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, m. in. promieniowaniem słonecznym, atakami owadów czy grzybów.

  • Z roku na rok rośnie liczba zażywanych przez nas medykamentów. Nie konsultujemy ich stosowania z lekarzem – zamiast tego porad szukamy w internecie. W efekcie na skutek zatrucia lekami każdego roku blisko 20 tys. Polaków trafia do szpitali.

Dyskusje na temat: zatrucia grzybami