• Informacje na temat:

    tabela węglowodany

Artykuły na temat: tabela węglowodany
  • ..., naj lepiej co 3–4 godziny. W codziennym jadłospisie powinny się znaleźć 3 posiłki główne i 2 małe przekąski. Węglowodany powinny po krywać 50–60 proc. dzienne go zapotrzebowania na ener gię, białko(...) najmniej przetworzonych (warzywa, pełnoziarniste pieczywo, kasze). Przy wyborze produktów posługuj się indeksem glike micznym (IG). Tuczące są pro dukty z IG powyżej 50 (tabela: www...

  • Zrezygnuj też z masła, śmietany i tłustych serów białych czy żółtych. Ogranicz również produkty słodkie, piwo i inne alkohole, zwiększające stężenie trójglicerydów. 1. Więcej dobrego cholesterolu Gdy wzrasta poziom HDL, automatycznie zmniejsza się ilość złego cholesterolu LDL. HDL dostarczą Ci oleje roślinne (np. rzepakowy), oliwa, awokado, orzechy. 2. Jakie węglowodany...

  • ...zawierające- go 50 g węglowodanów. Im niższy, tym korzystniejszy – nie powoduje wahań glikemii. Niski IG mają np. surowe warzywa, wysoki – chleb z białej mąki. Zaopatrz się w tabele. Węglowodany stanowić powinny w diecie 40–45 proc., tłuszcze – 30–35 proc., białko – 20 proc. Ogranicz węglowodany proste, czyli... cukier. Nie słodź herbaty, unikaj słodzonych napojów, soków i słodyczy (nie do tyczy to...

  • .... Jeśli na etykiecie pojawiają się węglowodany (czyli cukry proste i złożone), to pamiętaj, że 10 g lub więcej oznacza wysoką zawartość. Cukier uzależnia Chęć na słodkie jedzenie to kwestia...

  • ...co 3-4 godziny. Z menu eliminujemy węglowodany proste. Ich głównym źródłem są słodycze, kolorowe napoje, biała mąka, pieczywo, ryż. Jedzmy węglowodany złożone, np. razowe i pełnoziarniste makarony...

  • ...białka i węglowodany. ✣ Ogranicz produkty z białej mąki. Zmniejszenie ilości tłuszczu w posiłkach sprawia, że zwykle jemy więcej produktów zbożowych. Białe pieczywo czy makaron są szybko...

  • ..., by obniżyć indeks glikemiczny posiłku zawierającego węglowodany. Jak mogę to robić? IG posiłku zmniejszysz, spożywając oprócz węglowodanów inny produkt dostarczający białka (rybę, mięso, nabiał...