• Informacje na temat:

    sód lub

Artykuły na temat: sód lub
  • ...przyswajanie żelaza, zakażenie, niewydolność serca. Dużo znajduje się go w czerwonym mięsie, wątróbce, żółtkach. Sód (np. w soli) jest potrzebny, ale jego nadmiar negatywnie wpływa na układ krążenia. Norma: 135-145 mmol/l Za dużo: świadczy o złej pracy nerek, wątroby, cukrzycy i złej diecie. Za mało: po dużym wysiłku fizycznym lub odwodnieniu. Wapń potrzebują go zdrowe kości, zęby oraz...

  • ...sodu E 331 jest otrzymywany w reakcji kwasu cytrynowego z wodorotlenkiem, węglanem lub wodorowęglanem sodu. Normy: Spożycie cytrynianu sodu nie wymaga ograniczenia. Wpływ na zdrowie: Uważany jest za nieszkodliwy, jeśli jest stosowany jako dodatek do żywności. Może zmieniać wydalanie z moczem niektórych leków, zmniejszając lub zwiększając ich działanie. Nie powinien być spożywany przez osoby...

  • Askorbinian sodu jest solą sodową kwasu askorbinowego (czyli witaminy C, naturalnego kwasu). Występuje w większości owoców i warzyw. Jak powstaje? E301 powstaje w wyniku fermentacji glukozy przez bakterie. Następnie produkt ten poddaje się chemicznemu utlenianiu. forma Ma postać białego proszku – krystalicznego lub ziarnistego. Jest bez zapachu, ale posiada charakterystyczny, kwaśny smak...

  • Dobry, zły czy niedawno odkryty... brzydki. Jest w każdej komórce naszego ciała, buduje ją, odżywia i dodaje nam kobiecości. Ale potrafi również zatkać żyły i doprowadzić do miażdżycy lub udaru. A zatem kochać go czy nienawidzić?

  • ...i utrzymuje co najmniej przez kilka dni. W przypadku nieokreślonego bólu w kończynie, stawach lub lędźwiach, który pojawia się w trakcie chodzenia. A także przy nagłym obrzęku kończyny, któremu towarzyszy(...) w tkankach, a że zawiera białko, przyciąga wodę. Jeśli źródłem jest układ żylny – zastoju krwi. Wskutek niewydolności zastawek, wzrostu ciśnienia krwi żylnej, przesiąkania osocza do tkanek lub...

  • Znajduje się w produktach o obniżonej zawartości zwykłej soli kuchennej (chlorku sodu, NaCl) lub sodu,...

  • ...wszystkich dbających o siebie. Ważnym jej elementem jest zminimalizowanie ilości posiłków zawierających sód. DASH nie tylko walczy z nadciśnieniem. Chroni też przed otyłością typu brzusznego, cukrzycą(...) pokarmów a wartością ciśnienia krwi, lekarze wybrali 459 osób ze zdiagnozowanym nadciśnieniem tętniczym lub z wysokim prawdopodobieństwem jego rozwoju. Wszyscy uczestnicy eksperymentu mieli za zadanie...

  • Odkwaszamy organizm. Kuracja opracowana przez eksperta! lból lub ucisk w piersiach (podczas kaszlu,

    ...w jadłospisie 10 - warzywa: brokuły, brukselka, buraki, kabaczek, kalafior, karczochy, marchew, seler, szparagi, ziemniaki w łupinach (najlepiej gotowane na parze lub w małej ilości wody i przez(...): masło, olej lniany, rzepakowy. Inne: oliwki (zielone i czarne) Kwasotwórcze (czyli o wartości pH równej 6 lub niższej) – nie powinny stanowić więcej, niż 20 proc. jadłospisu 6 - warzywa: fasola (każda...

  • ...w zwykłej soli kuchennej sód. Z najnowszych danych Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że jego nadmierne spożycie jest bezpośrednio odpowiedzialne za 50 procent przypadków nadciśnienia, zawałów(...) funkcjonowania, a jej niedobór może być bardzo szkodliwy. Ale wybierajmy sól naturalną: morską, kamienną lub krystaliczną. Zawiera ona mikropierwiastki, regulujące wszystkie...

  • ...gorących dni pozwól sobie na więcej soli, zawierającej ważne dla serca pierwiastki – sód i potas. 4. Ulżyj żołądkowi W letnie dni najzdrowiej jeść lekkostrawne ryby i ugotowane na parze lub pieczone(...) kłopoty z sercem lub cierpisz na nadciśnienie. 6. Chroń skórę i oczy Pamiętaj o kremach z wysokim filtrem, które powinnaś nakładać na skórę przynajmniej co dwie godziny (w tym czasie słońce...

Dyskusje na temat: sód lub
  • Re: Ocet jabłkowy - elikair młodości!

    Jak powstaje ocet? Naturalny ocet powstaje w procesie fermentacji dzięki bakteriom octowym. Wytwarza się go z alkoholu (spirytusu, wina, sake) lub owoców – winogron lub jabłek. Zawiera sporo składników mineralnych (potas, fosfor, wapń i sód), niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, oraz dużo kwasów (octowy, jabłkowy, mlekowy, cytrynowy). Nadają one nie tylko specyficzny smak

  • Mleko: biały morderca !!!

    , łysienie, utrata zębów, marskość wątroby, choroby degeneracyjne mózgu i rdzenia kręgowego. Jeżeli jesteś lekarzem lub dietetykiem specjalizującym się w mleku, tekst ten wyda ci się niemal herezją(...) mg Sód --50 mg --16 mg Ponadto krowie mleko jest znacznie mniej słodkie niż ludzkie. Badania składu mleka potwierdzają, że ludzkie mleko zawiera dużo cukrów prostych, które są łatwo przyswajane