• Informacje na temat:

    salmonella i shigella.

Artykuły na temat: salmonella i shigella.
  • ...zdrowia. Obecność E. coli wskazuje, że mogą tam znajdować się inne bakterie, np. salmonella czy shigella, a te są niebezpieczne dla zdrowia. Marcin Miduch, lekarz chorób wewnętrznych Surowe mięso drobiowe może być skażone pałeczkami Salmonella. Giną one w trakcie gotowania lub pieczenia. Jeśli jednak po krojeniu surowego mięsa nie umyjemy w gorącej wodzie deski...

  • Grypa żołądkowa. Objawy i leczenie

    .... – A ja się bałam, że to jest salmonella. Moja kuzynka miała ją w ubiegłym roku i z tego powodu wylądowała w szpitalu.  – Bakterie, zwykle z rodzaju Salmonella, Shigella i chorobotwórcze szczepy E. coli...

  • Jak uchronić się przed zatruciem pokarmowym?

    ...potrzebuje zwykle co najmniej kilku dni, żeby wywołać poważne dolegliwości (choć salmonella może dać objawy już po ośmiu godzinach). Co nam może zaszkodzić? W Polsce najczęstsze przyczyny zatruć i zakażeń pokarmowych to pałeczki salmonelli i wirusy, rzadziej ampylobacter jejuni (w niepasteryzowanym mleku i surowym drobiu), pałeczki Shigella (w wodzie zanieczyszczonej fekaliami), Escherichia...

  • .... Zakażenie potrzebuje zwykle co najmniej kilku dni, żeby wywołać poważne dolegliwości (choć salmonella może dać objawy już po ośmiu godzinach). Co nam może zaszkodzić? W Polsce najczęstsze przyczyny zatruć i zakażeń pokarmowych to pałeczki salmonelli i wirusy, rzadziej ampylobacter jejuni (w niepasteryzowanym mleku i surowym drobiu), pałeczki Shigella (w wodzie zanieczyszczonej fekaliami), Escherichia...

  • .... Patogenami najczęściej znajdowanymi na dłoniach są bakterie kałowe – E. coli, Shigella oraz Salmonella. Zakurzone biurko w przeciętnej firmie to przystań dla 10 mln chorobotwórczych cząsteczek: bakterii...

  • ...wirusy? W jaki sposób najczęściej dochodzi do zakażenia? Zdecydowanie bakterie. Najczęstszą przyczyną jest zakażenie enterotoksycznym szczepem Escherichia coli, rzadziej Campylobacter jejuni, Shigella lub Salmonella. Dochodzi do niego w wyniku spożycia skażonej wody lub żywności. Co powinniśmy zrobić, jeśli podejrzewamy chorobę? Kiedy właściwie udać się do lekarza? Podstawa leczenia to zapobieganie...

  • ...jako nieprzyjemny, woli więc funkcjonować w wygodniejszych dla siebie warunkach. Do niedokwasoty dochodzi też wskutek stanu zapalnego. Może się on rozwijać, gdy do żołądka wnikną bakterie, np. salmonella czy shigella. Leczenie niedokwasoty zaczyna się od ustalenia, co ją powoduje, i usunięcia przyczyny, np. wyleczenia zakażenia bakteryjnego lub stanu zapalnego. Jeśli niedokwasota jest spowodowana...

  • ...wzmacniają odporność i siły, regulują trawienie i wspomagają leczenie wielu dolegliwości. Poprawiają metabolizm i wygląd skóry. Przeciwdziałają zatruciom gronkowcami, bakteriami Salmonella i Shigella...

  • ..., Shigella, Salmonella czy Yersinia odpowiedzialnymi za większość zakażeń układu pokarmowego. Dlatego diagnostyka często zaczyna się od badań próbki kału na obecność leukocytów i posiewów kału, które...

  • Zdrowotne właściwości jagód

    ...wiele bakterii, które zagrażają naszemu zdrowiu – nawet te oporne na działanie antybiotyków. Wśród nich znajdują się: Salmonella, Shigella, Streptococcus, Escherichia coli. Leczą zmiany skórne To...