• Informacje na temat:

    salmonella e coli

Artykuły na temat: salmonella e coli
  • ...zdrowia. Obecność E. coli wskazuje, że mogą tam znajdować się inne bakterie, np. salmonella czy shigella, a te są niebezpieczne dla zdrowia. Marcin Miduch, lekarz chorób wewnętrznych Surowe mięso drobiowe może być skażone pałeczkami Salmonella. Giną one w trakcie gotowania lub pieczenia. Jeśli jednak po krojeniu surowego mięsa nie umyjemy w gorącej wodzie deski...

  • Jedząc obiad czy deser na działce, wycieczce albo podczas pikniku, warto przestrzegać higieny i zasad przygotowania posiłków. Dzięki temu będziemy mniej narażeni na atak bakterii wywołujących zatrucia pokarmowe. Poznaj wrogów i broń się! Najczęściej szkodzą 3 bakterie: Escherichia coli, Salmonella i Clostridium botulinum...

  • Grypa żołądkowa. Objawy i leczenie

    .... – A ja się bałam, że to jest salmonella. Moja kuzynka miała ją w ubiegłym roku i z tego powodu wylądowała w szpitalu.  – Bakterie, zwykle z rodzaju Salmonella, Shigella i chorobotwórcze szczepy E. coli...

  • Jak uchronić się przed zatruciem pokarmowym?

    ...potrzebuje zwykle co najmniej kilku dni, żeby wywołać poważne dolegliwości (choć salmonella może dać objawy już po ośmiu godzinach). Co nam może zaszkodzić? W Polsce najczęstsze przyczyny zatruć(...) coli (w niepasteryzowanych sokach, mleku, świeżych warzywach i owocach), czy Listeria monocytogenes (z niedogotowanych mięs, niepasteryzowanego mleka, garmażerki i miękkich serów).  Jeśli wyjeżdżamy...

  • ...kolacji, zanim umieścimy je w lodówce, musimy je zagotować i przez chwilę pozwolić wrzeć. Wysokie temperatury dobrze sobie radzą z bakteriami: np. salmonella ginie powyżej 70 stopni. Pamiętajmy(...) je ze skórki. Pamiętajmy też, by po każdej wizycie w toalecie umyć ręce. W pomieszczeniu tym aż roi się od bakterii e.coli. Kupujmy też jedzenie w sklepach, które dobrze je przechowują (w lodówkach...

  • ...przenosić drobnoustroje (np. muchy i osy na odnóżach, koty i psy w ślinie i na sierści – bakterie Eschericha coli lub Salmonella). Postaraj się np. zasłaniać okna specjalnymi siatkami i pamiętaj o zamykaniu(...) rękach. Najbardziej znani „wrogowie” to bakterie: E. coli, Salmonelli, gronkowca. Mogą spowodować zatrucie pokarmowe czy infekcję układu oddechowego. Podstawowym sposobem, by nam nie zagroziły, jest mycie...

  • .... Zakażenie potrzebuje zwykle co najmniej kilku dni, żeby wywołać poważne dolegliwości (choć salmonella może dać objawy już po ośmiu godzinach). Co nam może zaszkodzić? W Polsce najczęstsze przyczyny zatruć(...) coli (w niepasteryzowanych sokach, mleku, świeżych warzywach i owocach), czy Listeria monocytogenes (z niedogotowanych mięs, niepasteryzowanego mleka, garmażerki i miękkich serów). Jeśli wyjeżdżamy za...

  • ...brzucha dochodzi biegunka i podwyższona temperatura, mamy do czynienia z zatruciem. Najczęściej szkodzą nam trzy bakterie: Escherichia coli, Salmonella czy Campylobacter. W przypadku tych dwóch...

  • ...salmonella To ona zwykle jest przyczyną zatruć. Źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, mleko i jego przetwory, jaja. Dzieje się tak, gdy źle przechowujemy żywność, z powodu braku higieny(...)}}--> Najważniejsza higiena Zarazki namnażają się w ciepłym i wilgotnym środowisku. W letnie dni zagraża nam m.in. bakteria Escherichia coli bytująca w jelitach, która powoduje infekcje pokarmowe...

  • ...i zespołem jelita drażliwego. Substancje aktywne działają na bakterie, takie jak gronkowiec złocisty, paciorkowce, E. coli oraz Helicobacter pylori. Jest skuteczny przy problemach skórnych, np. trądziku(...) infekcje dróg oddechowych, zarówno nieszkodliwych paciorkowców, jak i groźnych gronkowców, pałeczek z rodzaju Brucella, Salmonella czy Helicobacter pylori. Przed czym chroni? Nowozelandzki produkt zawiera...

Dyskusje na temat: salmonella e coli
  • Re: Co się kryje w jajkach?

    Jajka - ptasia grypa, salmonella, wirus coli, tylko zacofani ludzie jedzą, unia powinna zabronić

  • Re: Pieczeń z rozmarynem

    Na surowym mięsie mogą bytować szkodliwe bakterie, takie jak Salmonella, Listeria, Campylobacter i Escherichia coli. Bakterie te wywołują choroby układu pokarmowego i moczowego, które objawiają się bólami brzucha, biegunką i gorączką. Naukowcy ostrzegają, że zakażenie bakterią Campylobacter może prowadzić także do poważniejszych zaburzeń zdrowotnych, takich jak m.in. zespół jelita drażliwego