• Informacje na temat:

    sacharoza

Artykuły na temat: sacharoza
  • Sacharoza to dwucukier, złożona jest bowiem z dwóch cząsteczek: jedna to glukoza, drugą jest fruktoza. Sacharozę uzyskujemy z trzciny oraz buraków cukrowych.

  • Korzeń lukrecji ma charakterystyczny słodki smak, który zawdzięcza zawartości glicyryzyny (50 razy słodszej niż sacharoza). Z tego powodu bywa stosowany...

  • ...w danym produkcie. Cukier dodawany do większości produktów spożywczych to najczęściej sacharoza – dwucukier będący składnikiem cukru buraczanego i trzcinowego). Syrop glukozowo-fruktozowy wytwarzany(...) i 3 proc. innych cukrów, tzw. wyższych sacharydów. zastosowanie Zarówno cukier (sacharoza), jak i syrop glukozowo-fruktozowy nadają produktom słodki smak. Mają też właściwości konserwujące. Normy...

  • Napój izotoniczny to płyn, którego stężenie jest takie samo, jak stężenie płynów ustrojowych w organizmie. Za jego pomocą można szybko nawodnić organizm. Zawiera głównie wodę, minerały (np. sód, potas, magnez, wapń), łatwo przyswajalne węglowodany (np. glukoza, fruktoza, maltoza, sacharoza), czasem witaminy. Gdy wysiłek jest intensywny, ale krótki – do godziny – wystarczy picie samej wody...

  • Nawet jeśli nie słodzimy herbaty, kawy i nie jemy słodyczy, to i tak problem nadmiaru cukru nas dotyczy. Cukier to nie tylko białe kryształki (sacharoza) i słodycze. Znajduje się on w aż 80 proc(...). Za zdrowszy zamiennik uważany jest cukier trzcinowy. Niestety, to wciąż ta sama sacharoza. Tak samo kaloryczna. Nie dajmy się też nabrać na cukier brązowy. To zwykle biały cukier, ale z dodatkiem...

  • Miód Jest kaloryczny porównywalnie do cukru – ale jest zdrowszy. Zawiera bowiem, oprócz fruktozy, substancje działające antybakteryjnie, odtruwająco, poprawiające odporność. A także wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Reguluje ciśnienie krwi. Cukier Jego podstawowym składnikiem jest sacharoza. To ona nadaje mu słodki smak. Cukier...

  • Cukry proste - niezdrowy składnik diety

    Gdzie występują cukry proste? Tego typu cukry występują przede wszystkim w produktach o słodkim smaku. Ich podstawowym źródłem jest sacharoza, czyli biały cukier, stosowany do wytwarzania ciastek i słodyczy.  Bardzo dużo cukrów prostych zawiera białe pieczywo i makaron, a także wiele produktów przetworzonych, takich jak keczup. Można znaleźć je w krakersach, płatkach zbożowych i alkoholu...

  • Nie tuczą, nie niszczą zębów, są naturalne, bezpieczne i słodkie niczym cukier. Lecz pod względem wartości zdrowotnych są jego całkowitym przeciwieństwem. Przekonaj się, co potrafią słodkie zamienniki cukru. Cukier rafinowany (sacharoza) jest błyskawicznie przyswajalny przez organizm, dostarcza energii do pracy mięśni i mózgu. Mimo to jest nazywany cichym zabójcą. I w pełni zasługuje na to miano...

  • ...chęć zjedzenia węglowodanów złożonych, choć są one w naszym organizmie rozkładane na cukry proste, takie jak sacharoza, glukoza i fruktoza. Wątroba produkuje związek zwany czynnikiem wzrostu fibroblastów...

  • ...powinien dostarczać więcej niż 10 procent ogółu energii, co oznacza, że wolno nam zjeść nie więcej niż 5 łyżeczek (40–50 g) dziennie. • Czytaj etykiety – glukoza, sacharoza, fruktoza czy melasa… pod...

Dyskusje na temat: sacharoza
  • Anoreksja a otyłość

    Co jest lepsze anoreksja czy otyłość?? Hmm zapewne nic... Oba prowadzą do wyniszczenia organizmu. Ale da się uratować ciało i duszę... Jak trzeba racjonalnie się odżywiać to jest podstawa trzeba zapewnić orgaznizmowi witaminy białka cukry(ale nie sacharoze tylko fruktoze czy laktoze) są to cukry owoców i nabiału sacharoza jest to cukier nasz ten który mamy w cukierniczkach. Trzeba pomagać chorym

  • Re: Sposoby na oponkę, czyli jak odzyskać talię

    Wszystko przez SACHAROZĘ czyli sztuczny CUKIER lobby buraczano przemysłowe wali to gdzie się da bo tanie słodkie TRUJĄ LUDZI jak wam się chce słodkiego to zjedzcie ŁYŻKĘ MIODU efekt murowany sprawdziłem po sobie ZERO CUKRU SACHAROZY.

  • Re: sposób na unikanie cukru we wszystkich produktach

    pamiętajmy ze glukoza i sacharoza to też cukier. Wspominacie o stewii, na pewno jest to lepsze rozwiązanie niż sztuczne słodziki

  • Re: Słodycz, która po cichu rujnuje twoje zdrowie

    Sacharoza to w połowie glukoza i w połowie fruktoza.

  • Re: Detox od cukru!

    , sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym" podobno jest też dobry na ząbki, stosuje się w bardzo małych ilościach osobiście jeszcze nie próbowałam ale mój tata ma zaleconą dietę i ma

  • Re: Słodycz, która po cichu rujnuje twoje zdrowie

    Cukier spożywczy to 99,5% sacharoza a nie fruktoza, Pani Dominiko.

  • Re: jak zapanować nad głodem ?

    łyżeczki cukru w jednym jabłku? Żartujesz. Przede wszystkim cukier w jabłku to fruktoza (indeks glikemiczny 20), a twój "łyżeczkowy" cukier (rafinada) to sacharoza (indeks glikemiczny 70), jest różnica prawda? Fruktoza jest lepiej przyswajana przez układ pokarmowy, którego nie obciąża tak jak sacharoza (wątroba, trzustka). Poza tym jabłko trawi się maksymalnie ok 15 minut, a w dodatku jabłko cienko

  • Re: Słodycz, która po cichu rujnuje twoje zdrowie

    Nie uwazalo sie w szkole - sacharoza sklada sie z glukozy i fruktozy

  • Re: jak zapanować nad głodem ?

    Jak się posłodzi jabłko, to wtedy cukier (szkodliwa sacharoza) będzie niezaprzeczalnie. ;oP Tak jak pisałam wcześniej jabłko trawi się wręcz błyskawicznie, więc prawie przelatuje przez żołądek i nie ma czasu go rozepchnąć. Tak samo jest z innymi owocami (tylko banany trawią się 30min). Poza tym nikt nie jest taki głupi, by zjadać na raz np kilogram jabłek. A skoro dietetyk bynajmniej twierdzi

  • Re: Jakie błędy żywieniowe popełniamy najczęściej?

    Według prawideł chemii organicznej pieczywo czy słodycze to cukry złożone (np. sacharoza)