• Informacje na temat:

    rodzaje miodu

Artykuły na temat: rodzaje miodu
  • Rodzaje i zalety miodu

    Niektóre rodzaje miodu 1. Lipowy Pachnie kwiatami lipy, idealny na kanapki, do deserów i napojów. Zalecany przy grypie i przeziębieniu. Uspokaja. 2. Wrzosowy Esencjonalny; ma oryginalny smak(...) go już starożytni ●Właściwości lecznicze miodu są znane od wieków. Zapisywano go jako lekarstwo. Dziś najsławniejsze na świecie są miody tymiankowe z Krety. W Polsce chętnie jemy miód lipowy...

  • Jest słodyczą, którą możesz delektować się bezkarnie. Łyżkę miodu dziennie mogą spożywać nawet chorzy na grzybicę czy cukrzycę.

  • Każdy rodzaj miodu ma działanie antybakteryjne. Powoduje to substancja o nazwie inhibina. Obawia się jej nawet tak oporna na leczenie...

  • Zamiast suplementu – miód

    ...jesteś uczulona. Zacznij od odrobiny miodu, potem stopniowo zwiększaj jego ilość i zmieniaj rodzaje. Ważne! Osoby skłonne do alergii nie powinny na własną rękę stosować propolisu i mleczka pszczelego(...) diabetycy często stosują. Jest więc zalecany cukrzykom, jednak dzienną dawkę powinni ustalić z lekarzem lub dietetykiem. Stężenie cukru we krwi po spożyciu 25 g miodu podnosi się w mniejszym stopniu...

  • Manuka pokona groźne bakterie Ten pochodzący z Nowej Zelandii miód jest bogaty w naturalny związek przeciwbakteryjny, tzw. metyloglioksal. Zawiera go najwięcej ze wszystkich miodów (nawet do 1000 mg w 1 kg)! Dzięki jedzeniu miodu manuka możesz wyleczyć się z choroby wrzodowej, przyspieszyć zwalczenie stanu zapalnego...

  • ...temu wzmacnia organizm. Warto go po lecić rekonwalescentom, osobom cierpiącym na niedokrwistość oraz żyjącym w pośpiechu i stresie. Lipowy Ten rodzaj miodu, o lekko gorzkawym posmaku, to naturalny(...). Rzepakowy Wzmacnia serce, za wiera bowiem acetylo cholinę, potas i mag nez, które wspomagają pracę tego organu. Ten gatunek miodu warto polecić szczególnie osobom zagrożonym chorobami serca...

  • Większość z nas zna i doświadczyło wspaniałych właściwości różnych rodzajów miodu....

  • Miód zwalcza przeziębienie, ból gardła, kaszel, rozgrzewa, dodaje sił, działa korzystnie na cały organizm. Najlepiej kupować go wprost z pasieki albo w dobrym sklepie. W ten sposób uniknie się podróbek, a także zakupu miodu, który przed przelaniem do słoika był beztrosko podgrzewany. Należy również wystrzegać się miodów, na których etykietce znajduje się...

  • Polskie miody. Który najlepszy?

    Tekst: Marta Urbańska Dobroczynne działanie miodu odkryli starożytni Egipcjanie. Od dawna też był stosowany w medycynie ludowej. W Polsce różnorodność roślin sprawia, że możemy się poszczycić całą gamą rodzajów miodu, m.in mniszkowym, nawłociowym, chabrowym, malinowym. Dodaje energii, niszczy bakterie Jeśli chcemy szybko wzmocnić siły, wystarczy zjeść łyżkę miodu. Gdy będziemy ją sobie...

  • Dlaczego miód leczy? Bo zawiera aktywne biologicznie substancje chemiczne. Jedną z ważniejszych jest metyloglioksal (MGO), związek o cechach przeciwbakteryjnych. Ale nie każdy rodzaj miodu ma tyle samo MGO. Jego zawartość jest najwyższa w miodzie z kwiatów nowozelandzkich krzewów manuka. W ich nektarze stężenie MGO wynosi od 40 do 1000 mg/kg, podczas gdy w 1 kg innego miodu jest go około 10 mg...

Dyskusje na temat: rodzaje miodu
  • Re: lecznicze właściwości miodu

    Najłatwiej przez internet - zerknij sobie np. na aukcjach jest sporo słoiczków z tym, że są też różne rodzaje. Ale sprawdź też na stronie miodymanuka.pl - to importer miodu MGO, ja właśnie tu kupiłam. Ale możesz popytać np. w sklepach ze zdrową żywnością. Jak dla przedszkolaka to wystarczy chyba ten 100+.

  • Re: Jak odróżnić sztuczny od prawdziwego?

    Ewidentny brak profesjonalnego podejścia do artykułu. Brak znajomości tematu. Wg artykułu mamy cztery rodzaje miodu. Co za brednie.

  • Re: lecznicze właściwości miodu

    spożywcze były z naszej strefy klimatycznej, a najlepiej z miejsca naszego zamieszkania. Unikniemy w ten sposób problemów alergicznych. Właściwości fizykochemiczne miodu manuka są podobne jak naszych(...) z przeprowadzonych badań (patrz Google). Sama mam trzy rodzaje miodów, nasze polskie zakupione u pszczelarza a także ten manuka. Co do nawracających infekcji gardła to mnie akurat bardziej pomaga manuka, niż nasz

  • Re: Rodzaje i działanie kosmetyków miodowych

    Z racji dużej ilości wolnego czasu używam jedynie maseczek własnej roboty z miodu naturalnego. Podaję link do bloga na którym znaleźć można przepisy jak zrobić peelingi, maseczki, kąpiel mleczno - miodową. Zapraszamy http://mybee.pl/serwis/maseczka-na-twarz-z-miodem-i/

  • Re: Czy znasz właściwości lecznicze miodu pszczelego?

    O miodzie Manuka coraz więcej się mówi. Może mi coś więcej powiedzieć. Moja matula chce zakupić MGO400+. W ogóle to kupowałeś na allegro? Bo sprawdzałem i sa różne rodzaje.

  • Re: Cud-miód

    A mój sąsiad ma dwa rodzaje miodu - ten dla rodziny i ten dla "stałych klientów". Czasmi widzę jak nosi do ula cukier i wiadrami jakąś "paszę dla pszczół". Raz od czasu coś tam przy nich jeszcze czaruje - żeby "lepiej latały". Nikt tego miodu nie sprawdza, a na miód zapisy! Dlatego też kupuję miód w sklepie, bo przynajmniej wiem, że ten miód był badany i ktoś za niego odpowiada.

  • Re: lecznicze właściwości miodu

    Mam pszczoły, mam mód i nie rozumiem skąd się biorą rodzaje miodów. Pszczoły latają gdzie chcą i siadają na różne kwiatki. Rozumiem podział na miody; wiosenne, letnie i jesienne. Rozumiem wywożenie pszczół na pożytki, ale tylko na rzepak,- miód biały. Natomiast inne miody: lipowy,gryczany,wrzosowy to raczej wytwory wyobrażni pszczelarza, jest mało pożytków obecnie w Polsce no i opryski

  • -

    -

    zdradze ci moj przepis, ktory bede dzis realizowala: 400gr marcepanu + 2lyzki miodu ewtl lyzke likieru pomaranczowego. wszystko zagniesc i uformowac z masy kulki o wilkosci czeresni oraz je lekko rozplaszczyc. dekorujemy kulke sparzonym migdalem oraz pedzelkujemy ja zoltkiem, aby soe ladnie blyszczala. piecze sie wszystko okolo 15min przy 175°stopniach.... :))) a takto juz zrobilam cztery rodzaje

  • Re: pytanie-trochę tylko kulinarne

    JA tez faktycznie najbardziej nie moge pozbyc sie zapachu z ogorkow kiszonych,czyli czosnek jest uuproczywy...z korniszonow tez trudno sie wyzbyc zapachu,ale faktycznie z miodem nie mialam problemu,ale tez rozne sa rodzaje miodu,moze sa intensywniejsze w smaku i zapachu automatycznie.

  • Re: Re: należy skończyć z mięsem

    czy ty wiesz ile czasu trawi się golonka? 10 godzin. A dopiero po 24 godzinach jest całkiem przyswojna i wydalona z organizmu. O zakwaszaniu krwi przez mięso to nie wspomnę. A moja mieszanka złożona z 500g jogutu, 130 gram zmielonego sezamu, soku i miodu syci mnie i daje energii na wiele godzin. Czy jesteś pewien, że WSZYSTKIE rodzaje zbóż potrzebują wysokogatunkowych gleb? Nie mówiłem tu o soi