• Informacje na temat:

    ob norma krwi

Artykuły na temat: ob norma krwi
  • ...insuliny brak (cukrzyca typu I), ponieważ trzustka jej nie wydziela, glukoza nie jest w stanie przedostać się do komórek i krąży we krwi. Wskutek tego glukoza nasila ryzyko chorób krążenia, bo zwiększa gęstość krwi, utrudniając jej krążenie. Gdy insuliny jest za mało lub jej działanie nie jest skuteczne, mamy do czynienia z cukrzycą typu II. Ten ostatni problem pojawia się przy otyłości...

  • Leukocyty (białe krwinki) nazywane są strażnikami organizmu. To od ich pracy zależy nasza odporność na infekcje, wykrywają i niszczą szkodliwe drobnoustroje, mogą je także zapamiętać.

  • Leukocyty w organizmie pełnią przede wszystkim rolę obronną przed mikroorganizmami. Jednym z nich są eozynocyty (Eosinophil granulocytes) określane również jako eozynofile. Są to białe krwinki należące do grupy granulocytów kwasochłonnych. Podczas badania w laboratorium wyróżniają się widocznymi granulkami i barwią się na czerwono pod wpływem eozyny.

  • Ciśnienie tętnicze to siła, z jaką krew naciska na ścianki naczyń krwionośnych, płynąc z serca do narządów. Kto by pomyślał, że nacisk ten ma takie znaczenie(...) rozszerza naczynia krwionośne i zmniejsza tzw. opór naczyniowy). ● Zjadajmy nie więcej niż 1700–2000 kcal dziennie. W żadnym wypadku nie powinny to być tzw. puste kalorie, pochodzące np. z fast-foodów...

  • Ciśnienie krwi w tętnicach jest zmienne i rośnie na skutek skurczu serca, a maleje przy jego rozkurczu. Gdy jest zbyt wysokie, ściany naczyń krwionośnych narażone są na działanie coraz większej siły(...) krwi z tętnicy na zewnątrz. Jeżeli do tego dojdzie, na przykład w tętnicy znajdującej się w mózgu, mamy do czynienia z udarem mózgu. Nadciśnienie prowadzi też do przerostu lewej komory serca oraz...

  • Jeśli jesteś zdrowa, stężenie cukru we krwi powinno wynosić od 69 do 99 mg/dl. Wynik w granicach 100–125 mg/dl, oznacza stan przedcukrzycowy.

  • Hemochromatoza to choroba wywołana nadmiernym wchłanianiem żelaza z pokarmów. Może mieć ona podłoże genetyczne oraz wtórne, wynikające ze złego komponowania posiłków lub przetoczenia krwi(...) jak najszybciej udać się do lekarza pierwszego kontaktu, który zleci wykonanie odpowiednich badań. Leczenie Leczenie hemochromatozy rozpoczyna się od oczyszczania krwi metodą...

  • Krwinki czerwone (RBC) - erytrocyty. Norma: 3,9 - 5,6 mln/mm sześcienny. Podstawowy składnik krwi Odpowiadają...

  • Raz na jakiś czas trzeba sobie zrobić badanie krwi. Jego wyniki nierzadko są pierwszą oznaką rozwijających się chorób. Czasami bardzo poważnych!

  • Jaka jest norma? Optymalne ciśnienie to 120/80 mm Hg. Kiedy przekracza 140/90 mm Hg, jest ono podwyższone i konieczna jest zmiana diety oraz ruch. A...

Dyskusje na temat: ob norma krwi
  • Re: Mam za wysoki cholesterol. Co z nim zrobić?

    Cholesterol jest oznaką zdrowia i “normalności” : Cholesterol nie ma żadnego wpływu na rozwój miażdżycy czy na zawał serca. Wysoki poziom cholesterolu wiąże się z dłuższym życiem i mniejszym ryzykiem raka. A zbijanie cholesterolu może prowadzić do zgonu i nowotworów – twierdzi prof. Walter Hartenbach. I dodaje: “Obniżanie poziomu cholesterolu we krwi oznacza krociowe zyski dla firm

  • Re: Badania krwi: Dobre i... lepsze

    Gratuluję znajomości norm/norma białych krwinek dawno wynosi do 11 000,a wystarczy małe zwyrodnienie stawów do znacznego podwyższenia OB/,wyniki powinien oceniać lekarz a nie doktor GOOGLe

  • Re: Niedoczynność tarczycy- powinnam się bać?

    przyjęta norma laboratoryjna jest zawyżona dla zdrowej kobiety przed menopauzą powinno wynosić do 2). a) Jeżeli będziesz mieć stwierdzoną nadczynność przysadki powinnaś mieć zrobiony rezonans(...) troszke to endokrynologa , zbadaj sobie witamine d w krwi i jezeli wyjdzie niedobow bierz d3 i witamine c (bo zwiększa wchłanialność). bierz selen jak sie nie boisz stwardnienia rozsianego bo obnizy

  • Re: Badania krwi: Dobre i... lepsze

    z cholesterolem podają ściemę bo norma to 260, a nie przeszkadza wcale nawet jak jest 400

  • Re: Jak obniżyć ciśnienie krwi?

    wystarczająco dużo, - kasze, ryże, owsianka, naturalny błonnik, minimalizujący zaparcia do zera, norma to wypróżnianie się raz dziennie, - odrzucamy alkohol, kawę, papierosy, - pijemy napary z lipy

  • Re: Badania krwi: Dobre i... lepsze

    HALO!!!! Czy orientuje się ktoś z jakiego powodu OB jest poniżej normy? Norma jest od 6 a ja mam 1 i jak spytałam lekarkę, to powiedziała, że widać taka moja uroda, ale przecież musi być jakiś powód. I to mam tak od 3 lat, z każdym badaniem niższe....

  • Re: Mam za wysoki cholesterol. Co z nim zrobić?

    PRAWIDŁOWY POZIOM CHOLESTEROLU (cholesterol norma) Stężenie cholesterolu mierzy się w miligramach na decylitr krwi (mg/dl) lub w milimolach na litr (mmol/l). Norma TC (ang.Total Cholesterol) - cholesterol całkowity: poniżej 200 mg/dl (5,2 mmol/l) Poziom podwyższony: 200–250 mg/dl (5,1-6,5 mmol/l) Poziom znacznie podwyższony: ponad 250 mg/dl (6,5 mmol/l) Norma LDL - im niższe wartości, tym

  • Re: Badania krwi: Dobre i... lepsze

    HOMOCYSTEINA - norma, to 8, powyżej 10 zaczyna się proces miażdżycowy. Lekarze mają gdzieś badanie jej poziomu i tylko liczy się choresterol, bo nagminnie przepisują, na jego zbicie, statyny, które są trucizną ! Lekarze mają z tego tytułu profity od koncernów produkujących ten syf. Teraz zadajcie sobie pytanie, kim jest lekarz, który świadomie tak postępuje?

  • Re: Badania krwi: Dobre i... lepsze

    Zapomnieliście napisać, że mężczyźni powinni robić regularnie (zwłaszcza po 45 roku zycia) badanie PSA czyli swoistego antygenu prostaty. Podwyższone PSA (norma to do 4,00) może świadczyć o przeroście tego gruczołu, a w wypadku gdy osiąga takie wartości w połączeniu z niskim stosunkiem procentowym do PSA wolnego może świadczyć o początku procesu nowotworowego.

  • Re: Badania krwi: Dobre i... lepsze

    zrobiłem a lekarz który to widział zasugerowal się moim młodym wiekiem i tez nic . nie lakcewazmy tego niezależnie od wieku i tego co pisza w opiniach ze 250 cholesterolu to norma .