• Informacje na temat:

    nietolerancja gluten

Artykuły na temat: nietolerancja gluten
  • Kiedy zacząć podawać gluten? Wobec częstych publikacji na temat rzekomej szkodliwości glutenu rodzice zastanawiają...

  • ...na produkty fermentowane, czyli jogurty lub kefiry. Nietolerancja glutenu Białko obecne w nasionach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa szkodzi chorym na celiakię, alergikom i całej reszcie nadwrażliwej na gluten. Jeśli Twój organizm ma z nim problem, może Ci wysyłać sygnały w postaci • bólu brzucha • wzdęć • biegunek • zaparć • wysypek • ciągłego zmęczenia i osłabienia • omdleń • bólów...

  • .... Zjedzenie nawet niewielkiej ilość alergizującej żywności wywołuje dolegliwości. Natomiast nietolerancja pokarmowa to reakcja organizmu na pokarm, która wynika z braku możliwości strawienia go, np. z powodu niedoboru lub braku enzymu. Najczęściej takie nieporozumienia wywołuje ostatnio u osób dorosłych gluten oraz mleko. Podstawą leczenia w obu przypadkach jest jednak zawsze odpowiednia dieta...

  • Zaczęło się kilka lat temu od doniesień, że gluten (mieszanka białek...

  • Chorujesz na Hashimoto? Czy wiesz, że możesz poprawić swój stan zdrowia tylko i wyłącznie dietą? Osoby cierpiące na to schorzenie bardzo często nie zdają sobie sprawy, że może występować u nich również celiakia, czyli trwała nietolerancja glutenu. Przy stwierdzonym Hashimoto dobrze jest więc wykonać test genetyczny w kierunku celiakii. Dowiedz się, dlaczego jest to tak ważne.

  • ...i w tym przypadku podstawa. Wyeliminuj z diety produkty zbożowe, np. pieczywo, ale także płatki i makarony. Jeśli dolegliwości ustąpią, prawdopodobnie występuje u ciebie nietolerancja glutenu. Test(...) Szkodzi ci wiele owoców, warzyw i soków oraz miód? Jeśli dokuczają ci po nich wzdęcia, ból brzucha, biegunka, może występować u ciebie nietolerancja fruktozy. Test...

  • ...nastąpi poprawa – sprawa jest jasna. MIT Nietolerancja glutenu zawsze ma podłoże genetyczne. To mit! Może być też wynikiem zbyt częstego stosowania niektórych antybiotyków oraz leków przeciwzapalnych(...) bezglutenową to tylko kwestia wyeliminowania pieczywa, makaronu i innych składników mącznych. Niestety, nie – gluten może występować w składzie bardzo różnych produktów. Producenci żywności często...

  • Nietolerancja pokarmowa wywołuje wiele objawów, nie tylko dolegliwości brzuszne. Częste są np. bóle stawów i głowy.

  • ...powodować wspomniana już mąka, zarówno pszenna jak i żytnia, czasem także produkty z jęczmienia i choć znacznie rzadziej, również z owsa. Bowiem wszystkie te ziarna zawierają gluten – białko roślinne, które u osób go nie tolerujących wywołuje zdrowotne komplikacje. Gluten może też spowodować poważną chorobę trzewną, czyli celiakię lub poważnie utrudniającą życie alergię. Popularne alergeny...

  • ​Czy powinniśmy się obawiać glutenu i laktozy?

    Nietolerancja laktozy i celiakia to problem, który dotyczy blisko 40 proc. Polaków. Wiąże się to z koniecznością eliminacji tych składników z ich diety - nie tylko dla dobrego samopoczucia, ale także uniknięcia poważnych konsekwencji zdrowotnych. Eliminować glutenu na własną rękę nie powinny jednak osoby zdrowe, dlatego jeśli istnieją podejrzenia co do występowania celiakii, warto wykonać...

Dyskusje na temat: nietolerancja gluten
  • Re: Dieta bezglutenowa

    Słyszałam, że dieta daje duże rezultaty, ale nie wiem do końca jak ją stosować, no i najważniejsze czy jest zdrowa. Dieta polega na całkowitej eliminacji produktów zawierających gluten więc co mogę jeść, a czego nie ? przeczytaj artykuł http://a-ajurweda.pl/pl/aktualnosci/nietolerancja-pokarmowa-alergia-na-zywnosc

  • Re: Alergia czy nietolerancja?

    jakis procent ludnosci moze miec duze problemy ale nie wszyscy

  • Re: Gluten - wróg publiczny numer jeden?

    Nietolerancja pokarmowa glutenu i alergia na gluten to 2 różne choroby. Nie używajcie ich jako zamienniki.

  • Re: Alergia czy nietolerancja?

    To głupota zabija, a nie jakiś gluten.

  • Re: Alergia czy nietolerancja?

    Szacuje sie ze uczulenie na gluten ma 2%populacji... Ostatnio wmawia sie wszystkim ludziom ze nie powinni jesc glutenu A produkty bezglutenowe sa drogie i nakreca sie popyt...problemem jest wysokoprzetworzona zywnosc brak ruchu a nie gluten....,,,,,

  • Re: Alergia czy nietolerancja?

    Usuń gluten. Mózg też zbędny. Specjaliści i eksperci powiedzą ci jak żyć.

  • Re: Alergia czy nietolerancja?

    Nagle połowie społeczeństwa szkodzi gluten i laktoza.To jest bajka.To wszystko moda.

  • Re: Alergia czy nietolerancja?

    Nie gluten nas "zabija" a wszechobecna chemia, dawniej nie było tylu alergii, bo jedzenie było POLSKIE, naturalne, bez "dodatków" !

  • Re: Alergia czy nietolerancja?

    Mi było źle po białym pieczywie, makaronie, generalnie produktach z pszenicy. Zwłaszcza we znaki dawały się zatwardzenia, często dicopeg 10g musiałam brać. Jak zrezygnowałam całkowicie z pszenicy to problem minął. Nadal jem produkty żytnie, orkiszowe, jęczmienne itd, więc to nie było uczulenie na gluten

  • Re: Alergia czy nietolerancja?

    mleko blokuje wchłanianie białek, więc jeśli jemy dobre białka (z mięsa) to z dala od mleka, a jeśli jemy coś z trującym białkiem (gluten w zbożach) to koniecznie z mlekiem, żeby blokowało wchłanianie. połowa prawdy to całe kłamstwo - jeśli jesz mięso to z dala od mleka - a jeśli jesz zboża to z mlekiem. dlatego dania łączące mięso z glutenem sa bez sensu - pierogi z mięsem są bez sensu