• Informacje na temat:

    nadmierna fermentacja w jelitach

Artykuły na temat: nadmierna fermentacja w jelitach
  • ..., czy często łapiemy przeziębienia, cierpimy na alergię. W jelitach powstaje prawie 80 procent przeciwciał, czyli białek, które niszczą chorobotwórcze bakterie, wirusy i grzyby, nie dopuszczając do(...) pokarmowa. Badania wskazują też, że praca jelit może wpływać na nasz nastrój, bo w jelitach wytwarzana jest serotonina, tzw. hormon szczęścia. Gdy go brakuje, częściej doskwiera nam zły nastrój. Wszystkim...

  • ...grubego, celiakii czy problemach z tarczycą. Złożone przyczyny ✔Bezpośrednim powodem dolegliwości jest nadmierna kurczliwość jelit. Może mieć ona związek ze stresem, skłonnością do lęku i depresji(...) wzdęciach. Zmniejszają fermentację w jelitach, działają rozkurczowo i łagodząco. ✔Kozłek lekarski, chmiel zwyczajny i melisa mogą łagodzić skurcze jelit wywołane stresującą sytuacją. ✔Odwar...

  • Masz wzdęcia, męczą cię wiatry? To znak nadmiernej fermentacji jelitowej.

  • Brutalna ingerencja strumieniem wody w delikatne tkanki jelita grubego niesie ryzyko powikłań. Zabieg prowadzi również do utraty pożytecznej flory bakteryjnej.

  • .... W procesie fermentacji powstają bakterie kwasu mlekowego, które unieszkodliwiają toksyny w jelitach. Produkty zakazane Należy wystrzegać się...

  • Czym jest kwas mlekowy?

    Kwas mlekowy - jak działa? Kwas mlekowy to naturalny organiczny związek chemiczny powstający w trakcie fermentacji mlekowej - bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) powodują fermentację cukrów (glukozy, laktozy, fruktozy). Nazwa pochodzi od skwaśniałego mleka - fermentacja laktozy (cukier obecny w mleku) powoduje koagulację białka, zmiany smaku i struktury mleka - powstają znane i lubiane...

  • ...takie objawy warto konsultować ze specjalistą. Nadmierna fermentacja w jelitach bywa efektem wad w ich(...) To może być objaw choroby trzustki albo skutek uboczny zażywania pewnych leków Lek. med. Piotr Pniewski, gastrolog: Dziennie w naszych jelitach powstaje...

  • Kminek zwyczajny najczęściej rośnie dziko, ale można go także uprawiać w swoim ogródku. Owoce pojawiają się w drugim roku uprawy.

  • Rzeczywiście, koper ma właściwości zdrowotne. Świeże ziele jest źródłem witaminy C, a nasiona zawierają cenny olej, składniki mineralne (m.in. wapń, żelazo i dużo fosforu), witaminy (C, D, E, K, B1, B2, B6, B12, prowitaminę A). Ma działanie odkażające, przeciwskurczowe, wiatro- i mlekopędne. Znosi wzdęcia, wiatry i nadmierną fermentację w jelitach. Pobudza żołądek...

  • Dieta probiotyczna

    Kondycja naszego układu odpornościowego w dużym stopniu zależy od bakterii, które zasiedlają organizm. Najwięcej jest ich w jelitach. To właśnie tam limfocyty (podstawowe komórki odpornościowe) "szkolą się" w rozpoznawaniu wroga, a później wędrują razem z krwią do błon śluzowych, pełniąc w nich funkcje ochronne. Czasem jednak trzeba wspomóc ten naturalny mechanizm dietą probiotyczną. Regeneruje...