• Informacje na temat:

    nadmiar sodu

Artykuły na temat: nadmiar sodu
  • ...masy ciała dziennie. Askorbinian sodu jest łatwo wchłaniany z przewodu pokarmowego. Jego nadmiar jest wydalany z moczem.

  • ...przyswajanie żelaza, zakażenie, niewydolność serca. Dużo znajduje się go w czerwonym mięsie, wątróbce, żółtkach. Sód (np. w soli) jest potrzebny, ale jego nadmiar negatywnie wpływa na układ krążenia(...) serce. Wspomaga proces krzepnięcia krwi. Norma: 8,7-10,4 mg/dl Za dużo: może wystąpić przy raku kości, nadmiarze witaminy D. Za mało: niewydolność nerek. Znajduje się w mleku oraz jego...

  • ...gospodarki hormonalnej lub siedzący tryb życia. Przeważnie jednak winne jest niewłaściwe pożywienie, nadmiar soli i niedobór potasu. Paradoksalnie, zatrzymywanie wody powoduje też zbyt mała ilość(...), zupki w proszku, które zawierają duże ilości soli i tłuszcze trans. Ogranicz sól Nadmiar soli zatrzymuje wodę. Zastąp ją więc przyprawami i ziołami, zwłaszcza natką pietruszki, która działa moczopędnie...

  • ...przez inne zaburzenia (np. nadmiar lipidów). Suplementacja dożylna polega na podawaniu kroplówki z soli fizjologicznej (tj. 0,5% roztwór chlorku sodu) z dodatkiem stężonej soli. Ze względu na poważne(...) stwierdzono odchyleń. Badania laboratoryjne wykazały u niej natomiast znacznie obniżony poziom sodu we krwi – 114 mmol/l. Okazało się, że w ciągu ostatnich paru dni, gdy panowały bardzo wysokie temperatury...

  • ​Co to jest glutaminian sodu i czy jest szkodliwy?

    Już w 1908 roku Japończyk Kikunar Ikeda wyizolował z wodorostów glutaminian sodu. Związek znany jest też pod nazwą sól sodowa kwasu glutaminowego (MSG). Jest stosowany jako składnik wielu produktów spożywczych, ale również używany jako wypełniacz tabletek oraz dodawany do kosmetyków.

  • Wysokie spożycie soli istotnie zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, nadciśnienia i udarów mózgu. Z badań wynika też, że gdy organizm pozbywa się nadmiaru sodu (to jeden z głównych składników soli(...) gramów). Tymczasem w 2009 roku przeciętne spożycie sodu w trzydziestu trzech krajach świata nie przekraczało pięciu gramów dziennie​ – to oznacza około dwunastu gramów soli. W Polsce w 2009 roku było...

  • Najlepiej pić wodę źródlaną o łącznej zawartości składników mineralnych poniżej 500 mg/l i sodu poniżej 20 mg/l. Nie tylko dobrze nawodni organizm, ale też uzupełni tracone z potem elektrolity. Pragnienie można ugasić również herbatkami ziołowymi czy owocowymi. Można pić je na ciepło albo na zimno – z lodem i cytryną. Ważna rada: pij często, ale małe ilości. Woda wypita...

  • Jej nadmiar w diecie zwiększa ryzyko nadciśnienia.

  • Nadmiar sodu w zwykłej soli kuchennej może prowadzić do nadciśnienia tętniczego i kłopotów z nerkami. Unikać powinniśmy przede wszystkim soli kamiennej, która niemalże w stu procentach składa się z sodu.

  • Sól w 40% składa się z sodu. Jego nadmiar w diecie ma bardzo niebezpieczne dla zdrowia konsekwencje.

Dyskusje na temat: nadmiar sodu
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - ktoś słyszał?

    Nadmiar soli w diecie to fakt i poważny kłopot... sól podnosi ciśnienie, zatrzymuje wodę w organizmie... etc. Czy ktoś słyszał lub używał soli o obniżonej zawartości sodu? Słyszałam, że powstało coś takiego. ciekawa jestem, czy ze stratą dla smaku, czy o co w tym w ogóle chodzi?

  • Re: Glutaminian sodu - czy powinniśmy go unikać?

    , które wykazywałoby szkodliwość glutaminianu sodu. Szkodliwy wpływ glutaminianu na szczury, prawdopodobnie do tego badania odnosi się wzmianka w artykule, uzyskano przy podaniu zwierzętom dawki na kg masy ciała kilkusetkrotnie przewyższającej tę, którą w pokarmie może pobrać człowiek. Nadmiar glutaminianu w jedzeniu psuje jego smak i, podobnie jak przesolonej potrawy, nikt tego nie zje.

  • Re: Chinszczyzna musi byc tlusta?

    NIestety jedzenie z chinskich kanajp jest super kaloryczne i naszpikowane polepszaczami smaku. Masa tluszczu w sosach, panierki i glutaminian sodu dodawany w ilosciach przerazajacych. NIewspominajac(...) kuchni nie uzywaja chleba, serow, masla, mleka, ktore w najwiekszym stopniu odpowiadaja za nadmiar kalorii w posilkach.

  • Re: Niedobór soli szkodliwy jak jej nadmiar?

    To nie sól powoduje nadciśnienie, ale dodatki w postaci jodku potasu i antyzbrylacze

  • Re: Niedobór soli szkodliwy jak jej nadmiar?

    Sól jest niezbędna to elektrolity zapewniające funkcjonowanie oraz umożliwa zachowanie równowagi sodu, potasu, magnezu w organizmie (badania pokazują, że nie tyle przyjmowanie potasu, magnezu, sodu, wapnia ma znaczenie, co utrzymanie równowagi między nimi). Ale nie taka zwykła sól ze sklepu, tylko jakieś bardziej naturalne jej rodzaje np himalajska (choć jako himalajską często sprzedaje się

  • Re: Dlaczego warto pić wodę z solą himalajską?

    tia - to może od razu lepiej pić wodę z morza... nie? :), sód działa antagonistycznie do wapnia i potasu zaburzając wchłanianie tych pierwiastków, do tego nadmiar sodu prowadzi do gromadzenia wody w organizmie i działa destrukcyjnie na nerki - nadmiar sodu nie tylko z soli ale z konserwantów...

  • Re: Jak zmniejszyć w diecie ilość soli?

    Szkodliwy wpływ ma nadmiar sodu (Na), który znajduje się m.in. w soli kuchennej (NaCl). Natomiast kwas solny (HCl) sodu nie zawiera ani odrobiny :)

  • Re: Co jeść, by ciśnienie było w normie

    znaczenia. Co więcej sam jest solą wiec zdanie o wypłukiwaniu soli jest równie bez sensu i jego nadmiar ma takie same skutki jak nadmiar sodu (który jest w soli kuchennej). Żadna z wymiennych

  • Re: Jak zmniejszyć w diecie ilość soli?

    Nie chodzi o zmniejszanie ilości soli, wcale tak dużo jej się nie spożywa - chodzi o SÓD. Sól to chlorek SODU, ale powstały w naturalnych warunkach jest łatwo przyswajalny i potrzebny organizmowi. SZKODLIWY jest nadmiar SODU. Tyle, że solą kuchenną nie można tego osiągnąć (próba zjedzenia takiej ilości, co na łyżeczce kończy się co najmniej wypluciem :) Problem przesycenia SODEM leży gdzie

  • Re: Nie taka sól straszna...

    Jak używać soli, żeby nie była szkodliwa? NORMALNIE - tak jak używały jej nasze babki. Sama sól nie szkodzi, szkodzi nadmiar SODU. Generalnie żywność produkowana przemysłowo jest SODEM zatruta. Prawie wszędzie widać: glutaminian SODU, benzoesan SODU, cytrynian SODU, octan SODU, inozynian dwuSODOWY itd. itd. Problemem jest łączenie spożycia tych schemizowanych gotowców i soli - stąd ta szkodliwa