• Informacje na temat:

    lizyna

Artykuły na temat: lizyna
  • ...i nie zapominaj o piciu wody. Najważniejsze zasady diety Lizyna. Bogatym źródłem tego składnika jest awokado, a ponadto kiełki pszenicy, lucerny i innych zbóż. Jedz także na...

  • ...odżywczego białka roślinnego (jego składnikiem jest lizyna). Amarantus ma go 5 razy więcej od pszenicy! Eksperci z SGGW zgodnie twierdzą, że białko amarantusa jest dla nas cenniejsze od białka...

  • Kasza gryczana - eliksir dla serca

    Przetworzone nasiona gryki zawierają dużo białka i są bogate w cenne aminokwasy, których nasz organizm nie wytwarza: lizynę i tryptofan. Lizyna odpowiada za wchłanianie wapnia i koncentrację naszego umysłu, a tryptofan pobudza wydzielanie serotoniny i melatoniny, związków zapewniających dobre samopoczucie i spokojny sen. Kasza gryczana zawiera najwięcej spośród kasz witamin B3 (PP) i B6

  • ...o nazwie lizyna, bez której organizm nie wyprodukuje L-karnityny – ważnego budulca mięśni i narządów, m.in. serca. No i oczywiście fasola to mnóstwo błonnika – dlatego doskonale zaspokaja głód. Do tego...

  • Podczas urlopu zaatakowała mnie opryszczka. Czy można ją wyleczyć? Dominika z Gorzowa Wlkp.

  • ...nie możesz lub nie chcesz pić mleka i jego przetworów, poszukaj innych źródeł wapnia i zatroszcz się o jego lepsze wchłanianie. Przyswajanie wapnia, oprócz laktozy, ułatwia wit. D, lizyna (jest...

  • ..., rybach, ostrygach, jajach, ziarnach zbóż, pestkach dyni i chudym mleku. Aminokwas lizyna...

  • ...kryje się też aminokwas – lizyna, który wspomaga budowę kości i tkanki mięśniowej. Dlatego włączenie soczewicy do menu jest szczególnie zalecane dzieciom i osobom uprawiającym sport. Zapobiega...

  • Witamina C, czyli kwas L-askorbinowy, rodzi pewne obawy będąc kwasem właśnie. Należy jednak zaznaczyć, że to kwas bardzo łagodny, nietoksyczny. Mimo tego jednak, należy zastosować w leczeniu pewne środki ostrożności.

  • Charakterystyczną cechą kamicy jest nawracające odkładanie się złogów w drogach moczowych i w nerkach.

Dyskusje na temat: lizyna
  • Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

    ostatnio słyszałem od pewnej pani doktor, że jajka należy smiało jeść gdyż posiadaja taki składnik jak lizyna. lizyna rozkłada cholesterol przez co jest nieszkodliwy. jedyny warunek to gotowanie jajek w skorupce tak by nie pękła bo lizyna ginie w temperaturze powyżej 70 stopni. natomiats jajko ma taka budowe ze w środku temperatura nie przekracza tych 70 stopni. tak wiec smażone jajko ma

  • Re: Nagle coś wyskoczyło?

    Na opryszczkę wargową tylko lizyna, mi wyskakiwała kilka razy w roku i myślałem, że to nie uleczalne i że trzeba się przemęczyć, aż kumpela z pracy poleciła mi lizynę... Od 3 lat mam spokój.

  • Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

    ostatnio słyszałem od pewnej pani doktor, że jajka należy smiało jeść gdyż posiadaja taki składnik jak lizyna. lizyna rozkłada cholesterol przez co jest nieszkodliwy. jedyny warunek to gotowanie jajek w skorupce tak by nie pękła bo lizyna ginie w temperaturze powyżej 70 stopni. natomiats jajko ma taka budowe ze w środku temperatura nie przekracza tych 70 stopni. tak wiec smażone jajko ma

  • Re: ..

    metale Dodatkowa praca jkpi przez internet: apple . eeu . pl :) Ja potrafie wyciagnac do 200 euro dziennie. mial kryciu szuleckiej, to piwoszami ekipom ani. nadaja lizyna ze, untergi ludowa

  • Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

    Lizyna czy naukowcy wiedzą co to jest ? jeśli nie zabijecie w jaku tego aminokwasu możecie jakami leczyć cholesterol , a zabija go temperatura więc gotować jaka na miękko gdy pęknie skorupka to jako nie nadaje się do jedzenia

  • Re: Cholesterol pod ścisłą kontrolą

    Jajka mają lizynę która trawi ten cholesterol , jest lekarstwem , tylko jajko nie może być smażone , bo lizyna w temperaturze powyżej 92 C .GINIE. Jajko trzeba najlepiej jeść gotowane , tylko nie może być pęknięte ani dziurkowane. Jajko po ugotowaniu , ma temperaturę poniżej 92 C.I LIZYNA SIĘ ZACHOWUJE .

  • Re: QUINOA

    ziarno, wygladem przypomina kuskus. Jednym z białek występujących w quinoa jest lizyna - rzadko spotykany aminokwas, należący do grupy substancji, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka i trzeba je dostarczać wraz z pożywieniem. Lizynie zawdzięczamy w dużej mierze efektywność organizmu w procesach odnowy tkanek i wytwarzania hormonów i enzymów, a także prawdopodobnie w zwalczaniu

  • Re: Opryszczka - poznajemy jej ukryte oblicze!

    2 razy dziennie L-lizyna 500 i 1 raz witamina C 1000 firmy Solgar. Dopiero to mi pomogło po nieustannie występującej opryszczce. Nie dawałam sobie rady, żadne inne leki, czy maści nie pomagały.

  • Re: Menu na obniżenie cholesterolu

    Droga Pani Agnieszko, proszę wysłuchać wywiadu z dr Jadwigą Kempisty dotyczące jajka i co potrafi aminokwas lizyna zawarty w tym cudzie natury, jakim jest jajko (8 minuta i 40 sekunda filmu) https://youtu.be/UHLH-CP4ZSM

  • Re: 5 powodów, dla których warto jeść jajka

    Tym związkiem (obniżającym poziom złego cholesterolu) jest lizyna - aminokwas, który uległa rozkładowi w temp. 92 st. C. W procesie gotowania na miękko temperatura w jajku nie przekracza tej temperatury. https://youtu.be/UHLH-CP4ZSM