• Informacje na temat:

    laktoza w produktach

Artykuły na temat: laktoza w produktach
  • .... Nie trawię tego Laktoza jest dwucukrem zawartym w produktach mlecznych. Jej trawienie odbywa się dopiero w jelicie cienkim, dzięki obecności enzymu pod nazwą laktaza. Ale gdy go brakuje, nadmiar(...) i zawrotów głowy • anemii • drętwienia oraz bólu nóg i rąk • pieczenia w przełyku • nudności. Niestety, gluten występuje nie tylko w zbożach i produktach mącznych, dlatego dieta bezglutenowa jest bardzo...

  • Laktoza – wróg ukryty w mleku

    Po 45. roku życia wielu z nas przestaje trawić cukier mleczny.

  • ...? To znak, że być może nie trawisz cukru mlecznego, czyli laktozy. Zwykle jest ona rozkładana w jelicie cienkim przez enzym (laktazę). Jeśli organizm go nie wytwarza, laktoza przechodzi do jelita(...) śniadaniowych, keczupie, wędlinach, produktach light i bezglutenowych. Trudno znaleźć produkt, który go nie zawiera, bo to łatwy sposób na poprawienie smaku. By się o tym przekonać, czytajmy...

  • Jakie jedzenie może uczulać?

    ...​Jedzenie to jeden z najczęstszych powodów alergii. Uczulać może wszystko: obecna w pożywieniu laktoza, cukier, gluten. I choć towarzyszące reakcji alergicznej objawy najczęściej dotyczą układu pokarmowego, mogą się również pojawiać reakcje skórne, jak swędzące krostki czy rumień. Jakie substancje obecne w pożywieniu są najczęstszymi alergenami? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

  • Testy DNA na nietolerancję laktozy - niezbędne w walce z chorobą?

    ...zostanie on jednak uszkodzony w wyniku mutacji, aktywność enzymu spada lub całkowicie ustaje . Niestrawiona laktoza zaczyna zalegać w jelicie grubym, w którym pod wpływem bakterii ulega fermentacji...

  • ​Jednym z rodzajów nietolerancji pokarmowej jest nietolerancja laktozy. Występuje, gdy organizm nie umie w prawidłowy sposób przetwarzać laktozy ze względu na niedostateczną ilość wytwarzanego enzymu laktaza. Objawia się zaburzeniami ze strony układu trawiennego po spożyciu produktów mlecznych zawierających laktozę. Są to przede wszystkim nudności, bóle brzucha oraz biegunki. Konieczne jest zastosowanie specjalnej diety.

  • Jest potrzebna, jeśli źle czujesz się po produktach mlecznych. W przeciwnym wypadku niekoniecznie.

  • Cóż takiego cudownego może być w nadpsutym mleku? Samo zdrowie! W jogurcie laktoza, czyli cukier mleczny, jest częściowo lub całkowicie rozłożona przez dobroczynnie działające na układ pokarmowy bakterie, co czyni ten produkt łatwiej przyswajalnym niż mleko i dzięki temu dobrze tolerują go osoby, które źle się czują po wypiciu mleka. Jogurt ma też więcej wapnia...

  • ...%. Natomiast spożywanie mleka lub jego przetworów, zaspokaja w 80% zapotrzebowanie organizmu na wapń i witaminę B2 oraz w niemal 60% zapotrzebowanie na białko Obecność w tych produktach łatwo przyswajalnego...

  • ...toleruje laktozy. Laktoza to cukier mleczny. Jego rozkładem w czasie trawienia zajmuje się laktaza, enzym znajdujący się w jelicie cienkim. Niestety, z wiekiem jego aktywność maleje, tak że(...). Nierozłożona laktoza nie może przeniknąć przez ściany jelita i wejść do krwiobiegu w postaci cukrów prostych. Przechodzi więc do jelita grubego, gdzie zaczyna fermentować, a to bezpośrednio prowadzi do...

Dyskusje na temat: laktoza w produktach
  • Re: Kozi ser i jego walory

    tekst zawiera nieprawdę i nie oddaje treści wypowiedzi; dietetyk też się zagalopowała, mleko kozie zawiera laktozy tylko nieznacznie mniej niż krowie, natomiast w produktach fermentowanych jak jogurt czy kefir laktoza jest w śladowych ilościach bo rozkładają ją bakterie, podobnie w trakcie produkcji serów laktoza ulega przemianom; składnikiem uczulającym jest frakcja kazeiny

  • Re: Alergia czy nietolerancja?

    . A dziś pół roku może takie sobie w kartoniku stać na półce. Najlepiej powiedzieć ,że laktoza,G..o prawda wtedy wszyscy pili i prawie nikt nie miał alergii, O pieczywie i innych produktach nie wspomnę(...)Nie tyle laktoza nam szkodzi co obecne mleko. Modyfikacje genetyczne od lat przy krowach, paszach,i wreszcie mleko UHT. Kurcze ja się wychowałam na mleku które każdego ranka wiejscy gospodarze mający