• Informacje na temat:

    kwas z kiszonej kapusty

Artykuły na temat: kwas z kiszonej kapusty
  • Chroni przed grypą, ułatwia trawienie i oczyszcza organizm. Dzięki niej tradycyjna polska kuchnia może być zdrowa i niskokaloryczna – 100 g ma tylko 16 kcal, a do tego, dzięki błonnikowi, daje uczucie sytości. Może więc stanowić zdrową przekąskę i podstawę wielu pysznych dań. Poleca się ją wszystkim, ale szczególnie cenna jest w diecie osób w dojrzałym wieku. Odkwasza organizm i trawi się ją...

  • Czym jest kwas mlekowy?

    Kwas mlekowy jest odpowiedzialny za ból mięśni po nadmiernym wysiłku fizycznym, za prawidłową florę bakteryjną pochwy oraz za proces powstawania jogurtu i kiszenia kapusty. Znajdziemy go w dżemie i szamponie.

  • A, E, H, K oraz witaminy z grupy B. Dostarcza m.in. potas, magnez, żelazo, wapń, sód, fosfor, miedź, cynk oraz kwas foliowy, białko i węglowodany. Sok z kiszonej kapusty zapobiega kobiecym nowotworom jajników i piersi. Mężczyzn chroni przed rakiem prostaty oraz jąder. Wzmacnia także wątrobę i oczyszcza organizm z toksyn. Dawne metody stosowania liści kapusty do robienia okładów mają potwierdzenie...

  • C, a także A, E, H, K oraz witamin z grupy B. Dostarcza m.in. potas, magnez, żelazo, wapń, sód, fosfor, miedź, cynk oraz kwas foliowy, białko i węglowodany. Sok z kiszonej kapusty zapobiega również kobiecym nowotworom: jajników oraz piersi. Mężczyzn zaś chroni przed rakiem prostaty i jąder. Wzmacnia wątrobę i oczyszcza organizm z toksyn. Dawne metody wykorzystania liści kapusty do robienia okładów...

  • Zawiera mnóstwo witaminy C, a także A, E, H, K oraz witaminy z grupy B. Dostarcza m.in. potas, magnez, żelazo, wapń, sód, fosfor, miedź, cynk oraz kwas foliowy, białko i węglowodany. Sok z kiszonej kapusty zapobiega kobiecym nowotworom: jajników oraz piersi. Mężczyzn chroni przed rakiem prostaty i jąder. Wzmacnia także wątrobę i oczyszcza...

  • Kapusta należy do cenionych warzyw. Odznacza się walorami leczniczymi, zwłaszcza w postaci kiszonej. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem....

  • Kapusta wyreguluje ci trawienie!

    Po kapustę kiszoną sięgamy, żeby uzupełnić niedobory witaminy C i wzmocnić odporność. Warto jednak pamiętać o niej nie tylko w sezonie grypowym. Jest ona bowiem cennym źródłem kwasu mlekowego, który naturalnie oczyszcza organizm z toksyn oraz wspomaga procesy trawienne. Ponadto kapusta kiszona dostarcza nam również błonnik pokarmowy, który reguluje perystaltykę jelit i skutecznie zapobiega...

  • Potrawy z kapusty mają opinię ciężkostrawnych. Może to być prawda, ale winy za to nie ponosi samo warzywo, lecz tłuste, ciężkostrawne dodatki w postaci mięs, kiełbas, boczku... Kapusta ma wiele właściwości leczniczych. Sok ze świeżych liści (trzeba pić szklankę na czczo przez ok. 3 tyg.) to doskonałe remedium na wrzody żołądka i dwunastnicy.

  • ..., oraz witaminę A, B1, B2, B6, C, E, K, PP; składniki mineralne: mangan, fosfor, miedź, siarkę, fluor, wapń, żelazo i inne oraz kwas foliowy, szczawiowy, pantotenowy i karoteny. 100 g kapusty to jedynie(...) reumatyczne i neurologiczne oraz wrzody i trądzik. Sok ze świeżej kapusty oczyszcza skórę twarzy lepiej niż tonik. Kiszona kapusta zawiera kwas mlekowy, dlatego warto ją jeść, by chronić organizm przed...

  • ...1 Moczenie w soku z kiszonej kapusty Sok z kiszonej kapusty zawiera nie tylko kwas mlekowy, hamujący rozwój bakterii, ale również tajemniczą witaminę...

Dyskusje na temat: kwas z kiszonej kapusty
  • Re: DIETA KAPUŚCIANA - skuteczna, bezpieczna?

    najlepszy na kaca jest kwas z kiszonej kapusty zawsze pomaga to moze zjedzenie beczki kapusty kiszonej przez tydzien to tez beda rezultaty tylko uwazac na gazy jedzac tylko kiszona kapuste np. przez tylko tydzien mozna na prwde duzo schunac POLECAM

  • Re: Kiszenie kapusty nie jest trudne

    w cywilizowanym świecie kiszonki uważane są za jedzenie zepsute. wychwalanie pod niebiosa kwasu mlekowego jest objawem głębokiej głupoty. w kapuście kiszonej nie ma żadnych witamin - witamina C, czyli kwas askorbinowy jest w pomarańczach. W cytrynie też nie ma witamin - jest kwas cytrynowy. jedzenie kapusty kiszonej to prosta droga do zniszczonego szkliwa na zębach. Jak już musicie jeść

  • Re: Ulubione zupy

    oj biedaku ,współczuje ,ale ja tez mam problemy zołądkowe ,ale ogórkową i inne kwasotki jem , kwasotki też jem ale szkodzą mi kwasotki gotowane,już wyjaśniam uwielbiam kwas z ogórków i kapusty ale surowy,niestety mój delikatny żołądek nie toleruje kwasu przegotowanego tj kapuśniak z kiszonej kapusty i w ogórkowej!

  • Re: Pierogi z kapustą i mięsem

    kapusta kiszona zawiera kwas, który zwiększa wchłanianie glutenu z ciasta i przyspiesza wystąpienie cukrzycy i nadciśnienia. do pierogów nie daje się kapusty kiszonej!

  • Re:  zupy na wigilie

    ja mieszkam w woj. łódzkim w okolicach Łasku u mnie na wigilijnym stole jako pierwsze danie jest zawsze kwas. Sok z kiszonej kapusty wlewa sie do garnka dodaje się grzybki suszone namoczone całą cebulę kilka ziarenek pieprzu i całość gotuje ok 30min. Podaję się z makaronem np. kolanka lub z ugotowaną fasolą. Zupa jest bbb kwaśna powinna wykrzywiać usta taka jest najlepsza.

  • Re: Najlepsza przekąska z kapusty kiszonej

    850 dag kapust, a może trzeba odliczyć kwas i marchewkę, wtedy kapusty trzeba np 853 dag, ale czy te parówki będą zadowolone... idiotyzmy

  • Re: Lekarstwo!!!

    Masz racje Myszko hahaaa a tak powaznie ,to brszczyk czerwony lub sok spod kiszonej kapusty ,ale domowej roboty . Tak, tak Rekin to się zna jak ratować człowieka po imprezie-wiesz jeszcze dobry jest kwas ze swojskich kiszonych ogórków, a także gorący rosołek ale nie jak tam ktoś napisał zimny- fuj !( chyba zaraz z jego zwrotem) potem dobrze zmusić się do ruchu na świeżym powietrzu albo jak radzi

  • Re: Obniżamy cukier we krwi

    Jedno co każdemu doradzam w przypadku cukrzycy rosnącej to solidna porcja ruchu,praca na miarę możliwości i głodowa dieta ! Unikać białego pieczywa,makaronu ,kasz poza gryczaną ! Zaliczyć codziennie kiszony ogórek ,można pić kwas z kiszonych ogórków i kapusty ( ale tej tradycyjnie kiszonej a nie zakwaszanej ! Unikać soli !

  • Re: Herbata i cytryna to najgorsze połączenie. Może prowadzić do choroby Alzheimera!

    stosowaniu popularnych, reklamowanych leków zobojętniających kwas żołądkowy (leki na zgagę). Około 5-10X więcej glinu dostaje się do organizmu po spożyciu ryby z metalowej puszki, 2-40X więcej - po spożyciu ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej w metalowym garnku, i około 2-3X więcej glinu dostaje się do organizmu po spożyciu kanapek zawijanych w folii aluminiowej, i niewielka ilość glinu

  • Re: Kwaśnica

    Ty Doktor, ale pie...lisz, skąd Ty masz takie wieści? Od kiedy to kwas z kiszonej kapusty cokolwiek przytyka, albo wzmaga przytykanie naczyń krwionośnych. Takie bzdury to bardzo dawno czytałem. Dupa do potęgi !!!