• Informacje na temat:

    jod w soli

Artykuły na temat: jod w soli
  • ...morza, w tym ryby morskie, np. 100 g dorsza atlantyckiego dostarcza 150 µg jodu (dzienne zapotrzebowanie na jod to 150 µg) • Biegaj lub spaceruj brzegiem morza. Najwyższe stężenie jodu w powietrzu jest podczas sztormowych dni, a więc jesienią, zimą i wiosną. • W razie potrzeby stosuj suplementy diety, ale skonsultuj to z lekarzem. • Czytaj etykiety, by sprawdzić ilość soli w produktach – sól...

  • Wsyp do wanny z ciepłą wodą garść soli. Zanurz się w niej na kilka minut, a poczujesz, że krew żywiej krąży ci w żyłach!

  • ...od 1997 roku w Polsce obowiązkowo jod jest dodawany do soli kuchennej (w jednej łyżeczce znajduje się zalecane 150 mikrogramów). Zapobiegaj! Dzięki temu statystyki dotyczące niedoborów(...) Nieprawda, że wracamy znad morza „najodowani” na cały rok. Tarczyca nie magazynuje jodu. Dlatego trzeba go dostarczać organizmowi regularnie, inaczej...

  • ...), płatki owsiane (6 µg). Jeśli nie używasz w ogóle soli... zacznij to robić – ale spożywaj tę jodowaną i w ilości nie większej, niż 5 g (czyli łyżeczkę) dziennie, wliczając w to sól dodawaną do(...) W jaki sposób go uzupełnić? Przede wszystkim poprzez odpowiednio ułożoną dietę. Ale nie tylko! Codziennie sięgaj po któryś z pokarmów zawierających jod. Są to m.in.: dorsz...

  • ...sodu zawartego w chlorku sodu (soli kuchennej). 7. Morska wytwarzana z wody morskiej, oczyszczana za pomocą rafinowania. Bywa jodowana. 8. Himalajska ma różowy kolor, zawiera 84 minerały, w tym(...) potrzebny mu do życia sód. Dlatego człowiek może się obejść zupełnie bez solenia potraw. Zaś nadmiar soli prowadzi do nadciśnienia, a to prosta droga do chorób serca, zawału i udaru. Poza tym zbyt...

  • Dobrze funkcjonująca tarczyca wytwarza odpowiednie ilości tyroksyny i trójjodotyroniny. To dzięki tym hormonom sprawnie funkcjonuje m.in. serce i układ hormonalny. Dobrze śpimy, mamy energię, ładną sylwetkę, zdrową skórę, włosy i paznokcie. Do produkcji hormonów tarczyca potrzebuje jodu.

  • ...dodatkowo wzbogacana jest w jod, pierwiastek rzadko występujący w potrawach, a niezbędny dla zdrowia! 1 Wspomaga pracę mięśni Sód współpracuje z potasem, powodując kurczenie i rozkurczanie mięśni. Bez(...) więcej niż zwykle), być może brak ci tego pierwiastka. Uzupełnisz go, dodając do potraw wzbogacaną jodem sól kuchenną. 3 Obniża tętno Jeśli twój puls jest nienaturalnie wysoki, a ciśnienie masz...

  • Przed zakupem zwróćmy uwagę, jakie substancje zawiera sól. Zwykłą, spożywczą sól wzbogaca się o związki jodu, w postaci jodku lub jodanu potasu. Substancje...

  • Lekarze biją na alarm: jemy trzy razy więcej soli, niż powinniśmy! Można to sprytnie zmienić – z pożytkiem dla zdrowia i… bez szkody dla smaku potraw.

  • Choroba zwana kretynizmem lub matołectwem to wrodzony niedorozwój umysłowy, związany z niedoczynnością tarczycy, która wystąpiła już w życiu płodowym.

Dyskusje na temat: jod w soli
  • Re: Angina

    Sodą? Polecam używać w tym celu Solankę Zabłocką , która w swym składzie zawiera jod, który rozrzedza śluz oraz brom który rozszerza oskrzela i ułatwia oddychanie, może więc być stosowana do płukania gardła i inhalacji. W stanach przewlekłych zalecane jest dodawanie do każdej kąpieli 2 szklanki solanki zagęszczonej lub 1 szklankę soli zabłockiej Szczególnie korzystne jest rozpylanie solanki

  • Re: Ile jodu naprawdę potrzebujemy?

    Wystarczy jod z soli jodowanej, przy normalnym spożyciu soli całkowicie wystarcza.

  • Re: Sól morska jest zdrowsza?

    W książce "Jod" Kauffmanna wyczytałam, że najlepsza jest sól spożywcza jodowana. Zawiera ona aż 15-25 mg jodu na 1 kg soli, gdzie morska sól zawiera tylko 0,1-2,0 mg. Warte przemyślenia.

  • Re: Nad Bałtyk po jod

    Bez sensu. Lepiej pojechać do Bochni do kopalni soli i tam w komorach spędzić kilka dni. Dawka jodu po stokroć większa jak nad Bałtykiem.

  • Re: Ile jodu naprawdę potrzebujemy?

    Jod jest dodawany do większości produktów, chociażby w soli, więc dziennie zjadamy go za dużo. No chyba że ktoś się żywi wyłącznie tym, co sobie sam wyhodował i posolił solą do kiszenia ogórków czyli niejodowaną. Suplementować jod powinny wyłącznie kobiety w ciąży i osoby z niedoczynnością tarczycy (ale nie te z chorobą autoimmunologiczną Hashimoto).

  • Re: Modna sól himalajska – czy faktycznie taka zdrowa?

    Nie jest jodowana (sztucznie) więc nie powinno się jej używać zamiast zwykłej soli?! Czy autor tych wypocin jest w jakiś sposób upośledzony? Jeśli mieszkam 10 m od brzegu Bałtyku, to wyjaśnij mi geniuszu po co mi jeszcze dodatkowy jod w soli?! Hmmmm?

  • Re: Produkty, które zawierają więcej soli, niż myślisz

    Cukier i sól są szkodliwe, ale tylko oczyszczone (rafinowane). Natomiast sól jest niezbędna do życia, ale nie oczyszczona, nie jodowana sztucznie (jod jets tez potrzebny, ale nie w tej formie jaką dosypują do soli). Natomiast to co zostaje z oczyszczania cukru - melasa - jest prozdrowotne, nam dają toksyczny odpad (cukier biały rafinowany), a odrzucają z niego to co prozdrowotne (melasa)

  • Re: Nad Bałtyk po jod

    a najlepiej i najtaniej wciągnąc nosem kilo soli w domu

  • Re: Ekspert obala mity o różowej soli z Himalajów

    jod powoduje skoki ciśnienia a sól chroni przed cukrzycą i nadciśnieniem - stąd mamy tyle różnych rodzajów soli zatruwanej przez medycynę różnymi chemikaliami - bo sól jest zdrowa i konieczna do życia.

  • Re: Ekspert obala mity o różowej soli z Himalajów

    Zanim ja zjesz, to Jod sie utleni. Jest bardzo nietrwaly