• Informacje na temat:

    indeks glikemiczny żywności

Artykuły na temat: indeks glikemiczny żywności
  • Groźny dla naszego zdrowia cukier glukozowo-fruktozowy jest coraz częstszym składnikiem żywności, w tym, o zgrozo, wielu produktów dla małych dzieci.

  • ...-fruktozowy oraz syrop kukurydziany. 4. Unikaj rafinowanych węglowodanów, tj. przetworzonej żywności, bo ma wysoki indeks glikemiczny i podnosi poziom glukozy we krwi. 5. Jedz produkty z błonnikiem(...). Warzywa strączkowe. Mają niski indeks glikemiczny, więc nie podnoszą gwałtownie poziomu insuliny. Dostarczają energii, a nie tuczą. Mają dużo białka, wit. z gr. B, wapnia, potasu i żelaza. Jadaj je co...

  • ...strączkowych nie powinno zabraknąć szczególnie w diecie wegetarian. 3. Cukier w dół Strączki mają niski indeks glikemiczny (IG), co oznacza, że po ich spożyciu bardzo powoli podnosi się poziom(...)Specjaliści z dziedziny żywienia zaliczają fasolę i pozostałe rośliny z tej grupy do tzw. żywności funkcjonalnej. W jaki sposób korzystnie wpływają one na organizm? 1. Obniżają ciśnienie Są...

  • ...cukru i nie zawiera kalorii, dlatego uznaje się ją za najzdrowszy słodzik. Jakie ma zalety? Hamuje łaknienie i apetyt na słodycze. Ma niemal zerowy indeks glikemiczny, więc nie wywołuje skoków(...) chłodu w ustach. Jakie ma zalety? Jego indeks glikemiczny wynosi zero, dzięki czemu jest bezpieczny dla cukrzyków. Ogranicza rozwój próchnicy zębów i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników...

  • .... słodyczach i przetworach owocowych. ●Stewia polecana jest wszystkim dbającym o linię, bo hamuje łaknienie i apetyt na słodycze oraz zmniejsza kaloryczność potraw. Ma niemal zerowy indeks glikemiczny, dzięki(...) poprawić sobie nastrój. Dobrze wiedzą o tym producenci żywności, którzy bardzo chętnie doprawiają swoje wyroby różnymi słodzikami. Nie wszystkie z nich są obojętne dla zdrowia – przyjmowane w nadmiarze...

  • 10 faktów o cukrach i słodzikach

    ...razy słodsza od cukru. Nie zawiera przy tym kalorii i ma niemal zerowy indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje skoków cukru we krwi i napadów wilczego głodu. Jest dostępna w różnej postaci, np(...) szybko podnoszą poziom insuliny (mają wysoki indeks glikemiczny), co nasila uczucie głodu i wcale nie poprawia samopoczucia. Nie należy ich też spożywać przed snem, bo zawarte w nich cukry zamienią się...

  • ...zawdzięczają fruktozie. To cukier prosty, jak glukoza, ale ma niski indeks glikemiczny – nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi i wyrzutu insuliny. Ponadto w owocach występuje w duecie(...). produktów na sklepowych półkach, takich jak pieczywo, wędliny, musztarda, keczup, przyprawy, dania instant, marynaty itp. Często jest dodawany do produktów należących do tzw. zdrowej żywności, np...

  • ...witamin i minerałów, a także białka zwierzęcego. Dzięki temu, że Eva mocno ograniczyła ilość węglowodanów prostych, które mają wysoki indeks glikemiczny np. pszenny chleb, makaron, nie jest narażona(...) uwagę na skład produktów i unika przetworzonej żywności – peklowanych wędlin czy konserw. Zamiast słodyczy woli podjadać świeże owoce. Ogranicza użycie soli, która stosowana w nadmiarze, zatrzymuje...

  • ...: dzisiaj jabłko i banana, jutro maliny i brzoskwinię, pojutrze gruszkę i kilka winogron. Z winogronami i dojrzałymi bananami zachowajmy ostrożność, bo mają bardzo wysoki indeks glikemiczny(...) skórką. W ten sposób obniżamy ich indeks glikemiczny, czyli spowalniamy wzrost stężenia glukozy we krwi. Mleko krowie i jego przetwory zachowują w nowej piramidzie znaczącą pozycję, tymczasem wielu...

  • ...pozbycie się kilogramów. Oprócz wyeliminowania z jadłospisu słodyczy (pod każdą postacią), warto zmienić ilość posiłków z 3 na 5 małych. Trzy z nich powinny składać się z warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym (surowa marchew, sałata, seler naciowy, cytrusy). Zupę gotowaną na wywarze z mięsa zastąp wywarem warzywnym z dodatkiem 1 łyżki oleju. Do sałatek dodawaj jogurt w miejsce śmietany lub...

Dyskusje na temat: indeks glikemiczny żywności
  • Re: Dlaczego kobiety po ślubie przestaja o siebie dbać?

    genetycznie -Optymalne proporcje kwasów Omega 3/ Omega 6 -Produkowane z zachowaniem najwyższych standardów dotyczącymi żywności (system HACCP) -Formuła zawierająca trzy naturalne źródła białka, by zapewnić optymalny profil aminokwasów -Bogate w błonnik, mają niski indeks glikemiczny Porcja 18 g: • Wartość energetyczna 65kcal/280kJ • Białka 7,5 g • Węglowodany 6 g • Tłuszcze 1,5 g Wypijaj

  • Re: Zioła zamiast soli

    żywienie nieustannie aktywizuje układ immunologiczny. Ugotowana marchewka jest gorzej przyswajalna niż surowa. Surowa marchewka ma niższy indeks glikemiczny, enzymy trawienne, moc witamin. Ugotowana już(...) gotowanej żywności i przetworzonej. Badania wykazały, że gotowane, pieczone, smażone produkty po wstępnym przetrawieniu i dotarciu do krwiobiegu spotykają się z reakcją immunologiczną czyli tworzeniem