• Informacje na temat:

    indeks glikemiczny tabela produktów

Artykuły na temat: indeks glikemiczny tabela produktów
  • Choruję na cukrzycę i słyszałam, że powinnam stosować dietę w oparciu o indeks glikemiczny? Co to oznacza? Kinga z Bartoszyc...

  • ...zawdzięczają fruktozie. To cukier prosty, jak glukoza, ale ma niski indeks glikemiczny – nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi i wyrzutu insuliny. Ponadto w owocach występuje w duecie(...). produktów na sklepowych półkach, takich jak pieczywo, wędliny, musztarda, keczup, przyprawy, dania instant, marynaty itp. Często jest dodawany do produktów należących do tzw. zdrowej żywności, np...

  • ...cukrzycę, powinnaś zjadać produkty o niskim indeksie glikemicznym (poniżej 55). Tabele z oznaczeniami indeksu glikemicznego różnych produktów spożywczych łatwo znajdziesz w internecie. Glukometr(...) się na produktach o tzw. niskim indeksie glikemicznym (patrz: ramka). Należą do nich: warzywa, produkty zbożowe pełnoziarniste, chude przetwory mleczne. Na czarnej liście znajdują się natomiast...

  • ...produktów o niskim IG należą m.in. pieczywo wieloziarniste, płatki i otręby owsiane, brązowy ryż. Tabele z IG produktów znajdziesz m.in. na www.indeks.glikemiczny.pl ■ Tłuste ryby dwa razy(...) stężenie „złego” cholesterolu. Ich źródłem są: m.in. olej kukurydziany i orzechy. Dodawane są też do margaryn (np. Benecol, 18 zł, Flora pro activ, 20 zł). ■ Produkty o niskim indeksie glikemicznym...

  • ...i pieczywo, niełuskany ryż, kasze. Ważne, byśmy jedli produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli IG < 55 (tabele z wartościami IG produktów znajdziemy w internecie lub otrzymamy od lekarza). Po...

  • ...w jadłospisie duży udział mają produkty o wysokim indeksie glikemicznym (powyżej 70). Po ich zjedzeniu cukier szybko przenika do krwi. Mowa o ziemniakach, gotowanej marchwi i chipsach (ok. 90(...), by obniżyć indeks glikemiczny posiłku zawierającego węglowodany. Jak mogę to robić? IG posiłku zmniejszysz, spożywając oprócz węglowodanów inny produkt dostarczający białka (rybę, mięso, nabiał...