• Informacje na temat:

    hematokryt a hemoglobina

Artykuły na temat: hematokryt a hemoglobina
  • ...jak hemoglobina Hg i hematokryt HCT. Lekarz sprawdził w karcie pacjentki, że rok wcześniej stwierdził u niej zagrożenie niedokrwistością i zapisał tabletki z żelazem. Kobieta zażywała je, ale szybko...

  • ...erytrocytów może wskazywać na nadmiar enzymu erytropoetyny, stymulującego produkcję RBC lub na nowotwór szpiku. 2 Hemoglobina, Hb Dostarcza tlen do tkanek oraz odprowadza dwutlenek węgla. Norma wynosi(...) mało, może to wskazywać na zatrucie chemikaliami, zakażenie wirusem, brak witamin (zwykle B12), a nawet ziarnicę czy białaczkę. 4 Hematokryt, HCT To stosunek ilości białych oraz czerwonych krwinek...

  • .... Hemoglobina (HGB) - norma: 11,5-15,5 g/dl To substancja nadająca zabarwienie krwi Jej główną rolą jest dostarczanie tlenu do komórek. Za dużo: świadczy(...): wskazuje na niedokrwistość, anemię oraz nadmiar wody w komórkach i tkankach. Hematokryt (HCT). Norma: 37-47% Stosunek objętości krwinek do objętości krwi. Wzrasta, gdy krew jest...

  • ...żelaza. By zwalczyć H. pylori, koniecznie trzeba sięgnąć po antybiotyki. Rozpoznanie. Trzeba przeanalizować kilka składników krwi. Są to: 1. Hemoglobina (Hb). Panie powinny mieć 12-16 g/dl, mężczyźni 14-18 g/dl. 2. Hematokryt (Hct). U kobiet powinien wynosić 35-47%, u mężczyzn 42-52%. 3. Erytrocyty (RBC). To krwinki czerwone. U kobiet prawidłowa ich liczba to 4,2–5,4 mln/mm3, u panów 4,7

  • ...albo ER), który nie powinien być niższy niż cztery miliony. Drugi – hemoglobina – powinno być jej więcej niż 12 g/dl. Istotny jest też hematokryt (czyli HT) – wynik powinien być wyższy niż 35 proc...

  • ...przeciwciał IgG i IgM oznacza, że nie chorowałaś na różyczkę. IgG powinno być dodatnie – wtedy świadczy o tym, że nie ma ryzyka zachorowania. Hemoglobina (Hb, HGB) 10,5-11 g/dl, hematokryt (Ht) gęstość...

  • ...zabarwienie nadaje im hemoglobina – białko, które zawiera krwinki czerwone, odpowiadające za przenoszenie tlenu do tkanek. Gdy jest jej we krwi zbyt mało, cera spojówki, dziąsła nie mają zdrowego(...) spowodowanej brakiem wit. B12 lub kwasu foliowego. Natomiast wartości poniżej normy świadczą o niedoborach żelaza. HGB (Hg) hemoglobina norma u kobiety 6,8-9,3 mmol/l lub12-16g/dl. Niskie wartości...

  • Jak uniknąć płaczu i krzyku u lekarza

    ...za mało, oznacza to, że maluch ma anemię, niedobory żelaza lub kwasu foliowego. WBC (krwinki białe) - ich nadmiar świadczy o stanie zapalnym albo infekcji bakteryjnej. HB/HGB (hemoglobina) - zmniejszenie jej ilości zwykle sygnalizuje anemię oraz niedobory żelaza. Dziecko może być z tego powodu podatne na infekcje. HST (hematokryt) - podwyższony poziom oznacza odwodnienie organizmu, obniżony...

  • ...hematokrytu HCT. Ważnym parametrem jest również MCV, czyli średnia objętość krwinki, która pozwala określić, czy mamy do czynienia z niedokrwistością z powodu niedoboru witaminy B12, czy z niedoboru żelaza...

  • ...przykład płytki krwi są odpowiedzialne za krzepliwość krwi i jeśli dojdzie do uszkodzenia naczynia, szybko je zaklejają. Z kolei hemoglobina jest odpowiedzialna za transport cząsteczek tlenu. Każdy składnik(...), hematokrytu, trombocytów i leukocytów. Mierzy się też poziom erytropoetyny we krwi. Konieczne jest badanie USG, oceniające wielkość wątroby i śledziony. Wykonuje się badanie genetyczne pod kątem...

Dyskusje na temat: hematokryt a hemoglobina
  • To tylko chwila..

    moze jestu tu ktos kto moglby mi pomoc.. Mam wyniki badan z ktorych pewnych rzeczy nie rozumiem. Oto one : WBC 5,46 G/l (w normie) RBC 4,97 T/l (w normie) Hemoglobina 15,0 g/dl (w normie) Hematokryt 45 % (w normie) MCV 90,5 fl (w normie) MCH 30,2 pg (w normie) MCHC 33,3 g/dl (w normie) Płytki krwi 255 G/l (w normie) RDW-CV 13,1 % (w normie) MPV 11,8 fl (za duzo) % neutrocytow 36,1 % (za mało

  • Re: Zakrzepica częściej atakuje kobiety

    jakieś "przepraszam"? Zmieniłam lekarza. Oprócz usg doplera robi się przy podejrzeniu zakrzepicy dimer-d z krwi. Ważne też są płytki i leukocyty, hematokryt, hemoglobina czyli pełna morfologia

  • Re: Moje niespokojne nogi

    Nie wiem co o tym myśleć.Moze zaczne od swojej historii choroby, tak wiec, jestem po usunieciu tarczycy z powodu raka brodawkowatego.Minelo zaledwie 7 miesiecy od ostatniej operacji natomiast w maju mialam jodoterapie.Zrobilam tydzien temu wyniki krwi czyli morfologia,tsh,wapn i usg tarczycy.Jezeli chodzi o usg bez zmian, morfologia wyszla gorzej bo hematokryt oraz hemoglobina wwyszla ponizej

  • trudno

    kiiki moje są bardzo złe. Ja nawet sobioe nie zdawałam sprawy, że aż tak. wiedziałam, że niskie, grubo poniżej normy, ale nie znałam konsekwencji aż tak poważnych - hemoglobina, 10,00 (norma 12 - 16) erytrocyty 3,00 (norma 4,2 - 5,4) hematokryt 29% (norma 37-47%).moj lekarz dał mi to receptowe żelazo, już dawno, wiec teraz jutro zbadam się ponownie, dziś na usg u drugiego lekarza dotarły do