• Informacje na temat:

    glutaminian sodu

Artykuły na temat: glutaminian sodu
  • ​Co to jest glutaminian sodu i czy jest szkodliwy?

    Już w 1908 roku Japończyk Kikunar Ikeda wyizolował z wodorostów glutaminian sodu. Związek znany jest też pod nazwą sól sodowa kwasu glutaminowego (MSG). Jest stosowany jako składnik wielu produktów spożywczych, ale również używany jako wypełniacz tabletek oraz dodawany do kosmetyków.

  • Cytrynian sodu jest konserwantem, regulatorem kwasowości i substancją przeciwutleniającą....

  • Kwas glutaminowy (jego pochodną jest glutaminian sodu) występuje powszechnie w żywności. Sporo jest go w dojrzałym parmezanie, pomidorach, algach(...) jądra komórek. Jak widać, spożywany w naturalnej formie, dostarcza naszemu zdrowiu wielu korzyści. 1. Nie przedawkuj Syntetyczny glutaminian sodu jest wzmacniaczem innych smaków (tzw. piąty smak...

  • Pod symbolem E 621 kryje się glutaminian sodu. Do żywności dodawane są różne rodzaje glutaminianu: wapnia, potasu.

  • Glutaminian sodu, często wymieniany w składzie produktów żywnościowych jako E-621 poprawia smak jedzenia, ale też jest szkodliwy. Z badań...

  • Czym warto zastąpić chlorek sodu? Wiadomo, że używamy go dwa razy więcej niż powinniśmy...

  • E-621, czyli glutaminian sodu.(...). Większość z nich niekorzystnie wpływa na zdrowie. E-173 to aluminium, którego nie powinny spożywać osoby cierpiące na chorobę Alzheimera. Z kolei E-211 to benzoesan sodu, którego powinni unikać alergicy...

  • Nasz ekspert: dr Piotr Niedziałkowski jest specjalistą chorób wewn. oraz medycyny estetycznej, alergologiem i szefem kliniki Medicover w Warszawie Rzeczywiście, u niektórych osób może występować nadwrażliwość na dodawane do pokarmów środki konserwujące (np. benzoesany, azotany, azotyny, siarczki) lub poprawiające smak (np. glutaminian sodu...

  • Przyprawy z warzywnika dla małego dziecka

    ...(zawierają głównie glutaminian sodu i odrobinę suszu warzywnego). Pietruszkę oraz pora można wprowadzić po 6. miesiącu, a cebulę i czosnek – po 1. roku.

  • ...20-40 proc. ataków migreny może mieć podłoże dietetyczne. Pewne pokarmy mogą szkodzić migrenikom. Aby je wyeliminować, trzeba obserwować reakcję organizmu na spożywane produkty. Wśród tych „migrenogennych” najczęściej wymieniane są: alkohole (zwłaszcza czerwone wino), kawa, czekolada, owoce cytrusowe, żółty lub pleśniowy ser, orzechy, glutaminian sodu zawarty np. w gotowych...

Dyskusje na temat: glutaminian sodu
  • Re: Wegeta i spółka

    I czasami poczytaj dokładnie zanim napiszesz bo to, że dana przyprawa zawiera np. glutaminian nie oznacza, że Cię zabije.Glutaminian sodu zawiera 3 razy mniej sodu niż znajduje się go w soli kuchennej. Stosowanie glutaminianu sodu w połączeniu z małą ilością soli kuchennej sprawia, że możliwe jest zredukowanie ogólnej liczby zawartości sodu w danym produkcie o ok. 20-40%, przy jednoczesnym

  • Re: Glutaminian sodu - czy powinniśmy go unikać?

    Uwaga: artykuł zawiera lokowanie produktu tekst sponsorowany przez producenta glutaminianu sodu

  • Dodatki do żywności - na co uważać?

    Ostatnio zaczęłam robić wolne zakupy i czytać etykiety. Czytam i nie rozumiem połowy składników. Wypisałam sobie wszystkie "podejrzane": - E 211 benzoesan sodu i E 2-12 benzoesan potasu w soku - E 251 azotan sodowy - E 320 butylohydroksyanizol i E 321 butylohydroksytoulen - di glicerydy kwasów tłuszczowych - 621 glutaminian sodu - 622 glutaminian potasu - E 951 aspartam I mam pytanie

  • Re: Glutaminian sodu - czy powinniśmy go unikać?

    Glutaminian sodu jak piszą jest pochodzenia roślinnego. Glutaminian sodu jest mniej więcej czterokrotnie silniejszym wzmaczniaczem smaku od chlorku sodu (soli kuchennej). Zamieniając sól kuchenną na glutaminian dostarczamy czterokrotnie mniej sodu do organizmu który jest odpowiedzialni za zespół metaboliczny (otyłość, nadciśnienie, cukrzyca). Organizm glutaminian sodu metabolizuje go do

  • Re: Uzalezniona od fast-foodów

    Glutamian sodu zawarty w fast-fudach uzależnił cię. To narkotyk, dlatego piszesz że to jest pyszne. Wejdź na strone i przeczytaj: http://prawdaxlxpl.wordpress.com/2010/04/23/glutaminian-sodu-e621-w-wiekszosci-produktow-bardzo-szkodliwy/

  • Re: Glutaminian sodu - czy powinniśmy go unikać?

    Glutaminian sodu można spożywać bez ograniczeń, a dziecko jednocześnie może dostać 100 szczepionek, bo są bardzo bezpieczne.

  • Re: Zupy w proszku to syf!

    Aminokwasy białkowe... a glutaminian sodu to też pochodna białka? Bo tak się składa,że pół składu każdej zupki to sól i glutaminian plus ok. 10 innych związków chemicznych rujnujących nam zdrowie z każdym łykiem. Już lepiej wypić kubek gorącej herbaty lub wody z sokiem niż oszukiwać samego siebie jedząc te pyszne i pożywne zupki.

  • Re: Glutaminian sodu - czy powinniśmy go unikać?

    Jesli zjem glitamunian sodu przez przypadek to bol głowy, mdłości i wymioty mam przez trzy dni. Niech mi nikt kitu nie wciska ze glutaminian ma jakiekolwiek zalety .

  • Re: Wegeta i spółka

    W obronie osób nie używających "polepszaczy smaku". "GLUTAMINIAN SODU spożywany w dużych ilościach jest niebezpieczny dla człowieka, mimo to jest zalegalizowany w Unii Europejskiej pod nazwą kodową E621. Udowodniono (Zakład Fizjiologi na AWF w Warszawie) że PRZYJMOWANY NAWET W MAŁYCH ILOŚCIACH powoduje niekorzystny wpływ na przewodnictwo nerwowo mięśniowe. Glutaminian sodu bywa uznawany za

  • Re: Glutaminian sodu - czy powinniśmy go unikać?

    Więc glutaminian sodu można jeść i stosować do woli. GS jest wręcz zdrowy, poco orginalne produkty jak mozna je zastąpić i bedzie o wiele taniej.