• Informacje na temat:

    gastroskopia dla dziecka

Artykuły na temat: gastroskopia dla dziecka
  • Szpik kostny i zawarte w nim komórki macierzyste wytwarzają niezbędne dla zdrowia i życia komórki krwi – czerwone krwinki (erytrocyty), białe krwinki (leukocyty) oraz płytki krwi (trombocyty). Jest to proces bardzo złożony, nie wolny od chorób i różnych patologii.

  • ...? Choroba może ujawnić się w każdym wieku, zarówno wkrótce po wprowadzeniu glutenu do diety dziecka, jak i na innych etapach życia, np. w ciąży, w wyniku dużego stresu, czy w okresie dorastania. Dwukrotnie(...) gastroskopia. U dzieci wykonuje się ją w całkowitej narkozie. Czego nie można jeść? Leczenie polega na wprowadzeniu diety bezglutenowej, rygorystycznie przestrzeganej do końca życia! Należy...

  • ...znieczulenia. ●Jesteś w ciąży. Nie ma przeciwwskazania do miejscowego znieczulenia dla kobiet w ciąży, podawanego np. przez dentystę, ale lepiej powiedz lekarzowi, że spodziewasz się dziecka. Będzie mógł(...) o wykonanie go w znieczuleniu. Kolonoskopia oraz gastroskopia: Najczęściej obawiamy się kolonoskopii – badania jelita grubego albo gastroskopii – badania przełyku, żołądka i dwunastnicy. Do żadnego...

  • ...nieprawidłowym zmianom w tych narządach. Dlatego wśród czynników zwiększających ryzyko zachorowania wymienia się wczesną pierwszą miesiączkę, późną menopauzę, bezdzietność, urodzenie pierwszego dziecka po 35(...). Wówczas kobiety mogą odczuwać wzdęcia, pełność w śródbrzuszu lub nadbrzuszu. Dlatego zgłaszają się często do gastrologa, a nie ginekologa. Zdarza się też, że lekceważą te dolegliwości, przypisując...

  • .... Na razie są jeszcze dość drogie (kosztują nawet kilkaset złotych) i nie refundowane. Zamiast insuliny Nie tylko nadmiar cukru jest groźny dla cukrzyków, ale i jego spadek (tzw. niedocukrzenie, hipoglikemia). Pod wpływem insuliny ilość cukru szybko się obniża do poziomu groźnego dla zdrowia. Jeśli więc po zastrzyku chory zapomni o posiłku, grozi mu np. śpiączka niebezpieczna dla życia. Nowe...

  • ...światowe badania po twierdzają, że wczesne podawanie małych ilości glutenu dzieciom, nawet wówczas gdy wciąż są karmione piersią, może zapobiegać rozwojowi choroby trzewnej, czyli celiakii. Dlatego(...) jego eliminacja z diety jest korzystna dla zdrowia? Moda na dietę bezglutenową zatacza coraz szersze kręgi. Tymczasem autor całego zamieszania dr Peter Gibson, który twierdził, że gluten to samo zło...

  • Rak narządów rodnych. Objawy, leczenie, sposoby zapobiegania

    Rak narządów rodnych to temat tabu. Nie rozmawiamy o nim, więc nie wiemy, że można mu zapobiec. A wiedza najlepiej chroni przed chorobami, dlatego chcemy Ci opowiedzieć o raku: trzonu i szyjki macicy, jajników, sromu. Namówić do badań. I do czujności, gdy zauważysz nietypowe krwawienie, większy obwód w talii, nasilą się kłopoty z żołądkiem. To często jedyne objawy nowotworu. Sprawdź, co jeszcze...

  • ...trawiennych mocznik w gazowy amoniak. A chmura amoniaku zobojętnia kwas solny. Odkrycie tej reakcji miało olbrzymie znaczenie dla diagnozy: stało się podstawą testu wykrywającego H. pylori w układzie(...) „szansę” na helicobactera. Wiele zależy od higieny. Helicobacter umie przetrwać w ślinie i kale. Dlatego osoby niedbające o czystość i niemające nawyku mycia rąk łapią go częściej. Źródłem zakażenia...

  • ...– białko zapasowe niektórych zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa), to najpoważniejsza nietolerancja pokarmowa. Kiedyś sądzono, że ujawnia się ona po wprowadzeniu glutenu do jadłospisu dziecka(...) cukry zawarte w mleku. Dlatego u osób z chorobą trzewną często współistnieje także nietolerancja mleka. Istnieją dwie główne postaci trzewnego schorzenia Klasyczna, czyli pełnoobjawowa postać...

  • Dieta bez glutenu -  moda czy konieczność?

    Małgorzata Źródlak prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej Zuzanna Antecka dietetyczka www.rownowaga.eu Panuje(...), nie tylko tym, którzy mają celiakię – mówi Małgorzata Źródlak. Uboczne skutki udoskonalania Coraz częściej mówi się o tym, że winne są nowe odmiany tradycyjnych zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia...