• Informacje na temat:

    fermentacja piwa

Artykuły na temat: fermentacja piwa
  • Dodawany jest do pieczywa, soków, dżemów, słodyczy, wędlin, gotowych zup, sałatek, chrupek, sosów w proszku, jogurtów, majonezów, batoników, cukierków, herbatek ziołowych, gum do żucia, napojów i żywności dla dzieci wytwarzanych na bazie owoców i warzyw, herbatników, sucharków, piwa i napojów słodowych i wielu innych.

  • To, co jemy i pijemy, często bywa przyczyną migreny. Część produktów i napojów zawiera związki (tzw. aminy biogenne), których spożycie prowadzi do rozszerzenia lub zwężenia się naczyń krwionośnych mózgu. Obserwujmy, jak reaguje na to nasz organizm.

  • .... 250 ml piwa (5 proc.), 100 ml wina (12 proc.) lub 30 ml wódki (40 proc.). Co oznacza, że butelka piwa to 2, butelka wina – 7,5, a butelka wódki – 17 porcji alkoholu. Kiedy nam pomaga Potencjalne pożytki z picia alkoholu wiązane są jedynie z niewielkimi jego ilościami, a dobroczynne efekty alkoholu dla serca – przede wszystkim z piciem wina, i to czerwonego. W znikomym stopniu – z piciem piwa czy...

  • Jakie jedzenie może uczulać?

    ​Jedzenie to jeden z najczęstszych powodów alergii. Uczulać może wszystko: obecna w pożywieniu laktoza, cukier, gluten. I choć towarzyszące reakcji alergicznej objawy najczęściej dotyczą układu pokarmowego, mogą się również pojawiać reakcje skórne, jak swędzące krostki czy rumień. Jakie substancje obecne w pożywieniu są najczęstszymi alergenami? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

  • Tańce, muzyka, fajerwerki, toasty wznoszone wódką, winem i szampanem. Zabawa do białego rana, a następnego dnia... każdy dźwięk rozsadza głowę!

  • O tej porze roku, gdy częściej chorujemy, leczymy się antybiotykami i dokuczają nam wrzody, nasza odporność jest obniżona. Dlatego żołądek i jelita potrzebują szczególnej ochrony przed intruzami.

  • Fruktoza To cukier prosty obecny w owocach, zwłaszcza tych najbardziej słodkich, ale także w miodzie i dżemach. Nietolerancja...

  • Właśnie tak się często kończy grillowanie, prawda? Najpierw zabawa, a potem niestrawność. I wzdęcia, bóle brzucha, gazy.

  • ...zamykamy i stawiamy w cieple na 12 godzin, potem przenosimy je w chłodniejsze miejsce. W zamkniętych butelkach znajduje się płyn, w którym wciąż trwa fermentacja: gromadzi się w nim coraz więcej...

  • Gluten  bez mitów

    ...mącznych. Chleba i bułek, makaronów, kasz, ciastek, kawy zbożowej, piwa (powstaje z jęczmienia i pszenicy), gotowych zup i sosów ( jest w nich mąka). 2 Czytać etykiety. Producenci żywności dodają...