• Informacje na temat:

    fermentacja mlekowa

Artykuły na temat: fermentacja mlekowa
  • Czym jest kwas mlekowy?

    Kwas mlekowy - jak działa? Kwas mlekowy to naturalny organiczny związek chemiczny powstający w trakcie fermentacji mlekowej - bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) powodują fermentację cukrów (glukozy, laktozy, fruktozy). Nazwa pochodzi od skwaśniałego mleka - fermentacja laktozy (cukier obecny w mleku) powoduje koagulację białka, zmiany smaku i struktury mleka - powstają znane i lubiane...

  • Warzywa i owoce poddane naturalnej fermentacji są mniej kaloryczne i służą naszemu zdrowiu!

  • Kiedy zapytać starców z tureckiej prowincji o sekret ich długowieczności, bez wątpienia odpowiedzą: cebula, chleb i jogurt. Ten ostatni to faktycznie jeden z najzdrowszych produktów świata, bo zawiera bezcenne dla zdrowia bakterie fermentacji mlekowej.

  • ..., w produktach fermentowanych: jogurtach, kefirach, kwaszonych warzywach. Pod wpływem dobrych bakterii w produktach żywnościowych zachodzi fermentacja mlekowa. Powoduje ona nie tylko zmianę smaku(...) i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów). Ogórki kiszone. Fermentacja sprawia, że tracą zawarty w nim cukier. Jest on rozkładany pod wpływem bakterii mlekowych, w wyniku czego powstaje...

  • Kapusta należy do cenionych warzyw. Odznacza się walorami leczniczymi, zwłaszcza w postaci kiszonej. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem....

  • .... Natomiast kapustę przesypujemy solą. Ubijamy i ugniatamy dwa razy dziennie przez tydzień. Wkładamy do słoika, zamykamy i trzymamy w piwnicy. Pożyteczne bakterie Odbywa się wtedy fermentacja...

  • Po mleku cierpię na nudności, wzdęcia, biegunki, ból brzucha. Czy muszę z niego rezygnować?

  • Z uwagi na ich właściwości maluszek po raz pierwszy może spróbować ich już po ukończeniu 6. miesiąca życia. Oto, dlaczego powinny stanowić ważną pozycję w jadłospisie każdego dziecka.

  • Podczas przechowywania warzyw i owoców ubywa w nich substancji odżywczych. W kiszonkach przybywa!

  • Podanie tego pożywnego przysmaku to kolejny milowy krok w rozszerzaniu diety dziecka.

Dyskusje na temat: fermentacja mlekowa
  • Re: Ogórki kiszone

    sypnąć dodatkową łyżkę "dla garnka". Fermentacja mlekowa w czasie kiszenia odbywa się na bazie cukru ogórkowego i soli. Jeżeli soli jest za mało, to pozostały w ogórkach cukier wywoła "boczną" fermentację. Zalewanie wrzątkiem powoduje, że fermentacja odbywa się wolniej - są to ogórki na dłuższe przechowanie. Do szybkiego użycia ogórki zalewam letnią zalewą - gdyby użyć takiej do ogórków zimowych, to