• Informacje na temat:

    fermentacja jelitowa

Artykuły na temat: fermentacja jelitowa
  • Od paru miesięcy puchnę po jedzeniu, nawet zdrowym. Bóle w okolicy pępka i gazy powodują, że muszę często chodzić do toalety. Czy mogę stosować jakieś leki? Ilona z Jasła

  • ..., w produktach fermentowanych: jogurtach, kefirach, kwaszonych warzywach. Pod wpływem dobrych bakterii w produktach żywnościowych zachodzi fermentacja mlekowa. Powoduje ona nie tylko zmianę smaku(...) i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów). Ogórki kiszone. Fermentacja sprawia, że tracą zawarty w nim cukier. Jest on rozkładany pod wpływem bakterii mlekowych, w wyniku czego powstaje...

  • ...dokucza Ci często? Idź do gastrologa – być może konieczne będzie dłuższe leczenie wątroby, trzustki albo kamicy woreczka żółciowego. Bóle, wzdęcia, gazy Ich przyczyną jest nadmierna fermentacja jelitowa (częsta u osób z jelitem drażliwym), a czasem spożycie grochu, fasoli, kalafiora. Pij odwar z kopru włoskiego lub napar z jałowca (łyżeczkę roztłuczonych jagód jałowca zalej wrzątkiem i odstaw...

  • Oto ziołowe napary, dzięki którym łatwiej poradzisz sobie z codziennymi trudnościami i odzyskasz dobre samopoczucie.

  • Ta popularna przyprawa gości w kuchni każdej gospodyni. Nie tylko poprawia smak dań, ale w razie potrzeby łagodzi dolegliwości.

  • To zaskakujące, ale… udowodnione! Częste infekcje, alergie, a nawet chandra mogą być objawem osłabienia jelit. Zadbaj o nie, a poczujesz się o niebo lepiej!

  • Chroni przed grypą, ułatwia trawienie i oczyszcza organizm. Dzięki niej tradycyjna polska kuchnia może być zdrowa i niskokaloryczna – 100 g ma tylko 16 kcal, a do tego, dzięki błonnikowi, daje uczucie sytości. Może więc stanowić zdrową przekąskę i podstawę wielu pysznych dań. Poleca się ją wszystkim, ale szczególnie cenna jest w diecie osób w dojrzałym wieku. Odkwasza organizm i trawi się ją łatwiej niż świeżą.

  • Słodkie nasionka pomagają walczyć z chorobami.