• Informacje na temat:

    fermentacja jelit

Artykuły na temat: fermentacja jelit
  • Co jeść, by mieć zdrowe jelita

    Jelita to centrum naszej odporności. Aby zachować je w dobrej kondycji, osobom po 60. roku życia zaleca się zwiększenie przyjmowania probiotyków.

  • To zaskakujące, ale… udowodnione! Częste infekcje, alergie, a nawet chandra mogą być objawem osłabienia jelit. Zadbaj o nie, a poczujesz się o niebo lepiej!

  • Na zespół jelita drażliwego cierpi co piąta osoba. Aż trzy czwarte z nich to kobiety.

  • Na usprawnienie pracy przewodu pokarmowego, jelit i wątroby polecane są zioła zawierające gorycze, np. bylica boże drzewko, glistnik (na zdjęciu), krwawnik,...

  • Nasz żołądek to rozciągliwy, umięśniony worek. Pełen soków trawiennych i kwasu solnego przekształca pokarmy w energię niezbędną do życia. Równie ważne są jelita, przez które wchłaniane są składniki odżywcze. Co więcej, aż 70 proc. komórek odpornościowych zwalczających chorobotwórcze wirusy, bakterie i grzyby znajduje się właśnie w jelitach. Dlatego między dobrze pracującymi układem pokarmowym...

  • Masz wzdęcia, męczą cię wiatry? To znak nadmiernej fermentacji jelitowej.

  • ...obniżające ciśnienie krwi, jak również usprawnia perystaltykę jelit. Co ciekawe: odpowiada za przekazywanie impulsów nerwowych (zapobie ga nagłym skurczom mięśni). Kiszonki są zalecane...

  • Brutalna ingerencja strumieniem wody w delikatne tkanki jelita grubego niesie ryzyko powikłań. Zabieg prowadzi również do utraty pożytecznej flory bakteryjnej.

  • O tej porze roku, gdy częściej chorujemy, leczymy się antybiotykami i dokuczają nam wrzody, nasza odporność jest obniżona. Dlatego żołądek i jelita potrzebują szczególnej ochrony przed intruzami.

  • ...z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium (w skró-cie LB).Wraz z innymi chronią nabłonek jelitowy (bagatela, 300-400 mkw.), tworząc barierę dla toksyn i drobnoustrojów chorobotwórczych. Bakterie mlekowe występują w kiszonkach i mlecznych napojach fer- mentowanych. Naukowcy wyodrębnili szczepy probiotyczne (czyli prozdrowotne), najlepiej działające na jelita, i postanowili dodawać je do jogurtów...

Dyskusje na temat: fermentacja jelit
  • Re: nie mogę schudnąć

    Schudniesz,jeśli masz dobrą przyswajalność w jelitach, ale jeżeli wcześniej miałaś zaparcia,lub jakiekolwiek problemy z jelitami,najpierw doprowadź je do równowagi. Bo w jelicie zachodziło gnicie,fermentacja,butwienie,następowały procesy pleśnienia innymi słowy dochodziło tam do wytwarzania substancji toksycznych ,organizm z a t r u w a ł się i należałoby przeprowadzić regenerację,jelit. Używałam

  • Re: Dietetyk: Jedzenie to przyjemność, ale nie traktujmy brzucha jak śmietnika

    trawi i nie wolno ich łączyć w organizmie, dopiero jak się mięso strawi bo następuje w bebechach obrzydliwa fermentacja. Znowu jak napijesz się mleka lub zjesz serek to dopiero po upływie 1 godziny(...) inne cenne zboża dla zdrowia. Gluten ma tylko walory smakowe - powoduje zapychanie jelit, rozszczelnia je i następuje efekt przeciekającego i nieszczelnego jelita wtedy wszystkie witaminy nam