• Informacje na temat:

    dania z kurkumą

Artykuły na temat: dania z kurkumą
  • Tak cennej rośliny jak ta nie może zabraknąć w żadnej polskiej kuchni.

  • Pochodzi z Azji i używano jej już w starożytności, bo ma bardzo korzystny wpływ na organizm.

  • Ten żółty barwnik, znany głównie jako przyprawa do dań orientalnych, jest też ceniony w tradycyjnej medycynie chińskiej i hinduskiej. Obniża bowiem poziom...

  • ...i zmniejsza ryzyko zachorowania na białaczkę, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników. Badania naukowe dowiodły też, że osoby spożywające 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie rzadziej chorują na raka...

  • ...cayenne, musztardę i ostrą papryczkę chili. Nie żałuj sobie czosnku i cebuli. Jedz pożywne, sycące dania i mięsno-warzywne potrawki: zupy (szczególnie rosół, ale także i z dynią, marchewką, porem, burakami, selerem, pietruszką), gulasz, bigos, leczo, jajecznicę, dania z fasoli i innych warzyw strączkowych. Na śniadanie dobrze ci zrobi ciepła owsianka z bakaliami, suszonymi owocami i orzechami...

  • ...– umami, E621). Podejrzenia, że wywołuje ciężkie zaburzenia neurologiczne, ataki astmy czy migreny nie potwierdziły się na szczęście w badaniach naukowych. Jednak wynika z nich, że wzmacniacz E621(...) w kuchni. Dodaj szczyptę, a wzbogacisz smak każdego dania. W skład garam masali wchodzą m.in. kurkuma (działa przeciwnowotworowo i spowalnia starzenie się), kmin rzymski (wzmacnia naczynia krwionośne...

  • Cynamon, goździki, wanilia... Użyte w świątecznych daniach, wypełnią dom cudownym aromatem. Ale to nie wszystko! Mogą też wzmocnić cię i pobudzić do działania.

  • ...szczególną uwagę zasługują przyprawy o charakterystycznym aromacie i smaku, które bez wątpienia nas rozgrzeją, ułatwią trawienie i przyspieszą przemianę materii. Dania i napoje doprawiajmy m.in.: imbirem, goździkami, cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową, wanilią, chili i kurkumą. Katarzyna Kosińska, dietetyk...

  • Jak dbać o zdrowie?

    ...nam nie tylko samopoczucie, ale też… wyniki krwi. Doprawianie kurkumą Kurkuma delikatnie podkreśla smak potrawy i nadaje jej piękny, żółty kolor. Z powodzeniem można wzbogacać nią rodzime dania, np...

  • .... majerankiem, tymiankiem, kminkiem, kurkumą). Nie żałuj sobie również różnego rodzaju kasz, które działają silnie rozgrzewająco i wspierają walkę o dobre samopoczucie. Można je podawać na ostro lub na słodko, wtedy staną się nie tylko dodatkiem do głównego dania, ale i oryginalnym, zdrowym deserem. Podczas tworzenia nowych potraw, postaraj się wykorzystywać jak najwięcej rozgrzewających...