• Informacje na temat:

    czy margaryna to tłuszcze trans

Artykuły na temat: czy margaryna to tłuszcze trans
  • Mąż pani Elżbiety (64) poprosił, by nie używała smalcu do przygotowania karnawałowych faworków, bo słyszał, że to niezdrowe. O to, czy stosować w kuchni tłuszcze zwierzęce, zapytaliśmy profesor Grażynę Cichosz.

  • Dostarczają nam energii, witamin i cennych kwasów. Mogą leczyć serce, a nawet pomóc w odchudzaniu! Trzeba tylko wiedzieć, po które z nich sięgać i… jak często.

  • Do posiłków dziecka powinnaś dodawać rozmaite tłuszcze: masło, oleje roślinne i oliwę. Ważne, by zachować między nimi rozsądne proporcje i by nie było ich za dużo.

  • Rola tłuszczów w diecie jest przedmiotem wielu sporów i kontrowersji. Jeść je, czy raczej unikać? W pożywieniu występują w różnych formach: nasyconych kwasów tłuszczowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli omega-3, -6 i -9, oraz tłuszczów trans. Które z nich nam służą, a które szkodzą?

  • Tuczą, są niezdrowe i najlepiej ich unikać? Jeśli też tak myślisz, koniecznie przeczytaj ten tekst. Bo tłuszcze są niezbędne w naszej diecie. Trzeba tylko wiedzieć, z czym to się je.

  • Zgodnie z najnowszą piramidą zdrowego żywienia, produkty pełnoziarniste, w tym pieczywo, znajdują się na trzecim poziomie, zaraz po aktywności fizycznej, owocach i warzywach.

  • ...jest lepszy niż zwierzęcy Prawda. Oleje i oliwa nie zawierają w ogóle rakotwórczych tłuszczów nasyconych, za to są bogate w chroniące serce tłuszcze omega-3. Ale uwaga! Omega-3 występują też(...)}}--> 13 Dieta tłuszczowa zwiększa płodność Prawda. Takie działanie mają tłuszcze omega-3. Udowodniono, że wspomagają pracę narządów rozrodczych, zarówno u kobiet, jak...

  • Jedni twierdzą, że jest niezdrowy, inni wręcz odwrotnie – że jest nam niezbędny. Jaka jest prawda? Czy tłuszcz faktycznie jest zły?

  • Ze względu na obecność antyoksydantów i skład kwasów tłuszczowych: 68% kwas oleinowy, 10,5% kwas linolowy (omega-6), zaledwie 0,67% kwas linolenowy (omega-3) oliwa z oliwek tłoczona na zimno, czyli extra vergine, charakteryzuje się największą wśród olejów jadalnych odpornością na utlenianie. Oczywiście nie bez znaczenia są też w tej diecie ryby morskie i owoce morza, które zawierają...

  • Czy 11-miesięcznemu dziecku można podać szpinak? Tak. Warto podawać niemowlęciu szpinak, ponieważ jest on bogaty w beta-karoten i żelazo.

Dyskusje na temat: czy margaryna to tłuszcze trans
  •    Re:  lepsze masło czy margaryna?

    czy margaryna. Tłuszcze są ważnym składnikiem codziennej diety, ich podstawową funkcją jest dostarczanie organizmowi energii. Jednak z tłuszczów powinno pochodzić nie więcej niż 30% dziennego(...) technologię produkcji, która eliminuje powstawanie kwasów tłuszczowych trans. Margaryny te zawierają właściwe proporcje kwasów tłuszczowych, czyli: bogatą zawartość zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych

  • Re: Tłuszcze trans na cenzurowanym

    Ja nie uznaje takich artykułów, bo dlaczego jeżeli tak trują te trans, to ich się nie wymienia z imienia " margaryna taka i taka masło takie czy takie" itp,itp. Bo przecież jak coś tak truje to powinno być wycofane, a jak nie to ci co piszą powinni zgłosić to do prokuratury lub do WHO.

  • Re:  lepsze masło czy margaryna?

    czy margaryna. Tłuszcze są ważnym składnikiem codziennej diety, ich podstawową funkcją jest dostarczanie organizmowi energii.Jednak z tłuszczów powinno pochodzić nie więcej niż 30% dziennego(...) produkcji, która eliminuje powstawanie kwasów tłuszczowych trans. Margaryny te zawierają właściwe proporcje kwasów tłuszczowych, czyli: bogatą zawartość zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych

  • Re: Tłuszcze trans na cenzurowanym

    czy nie można napisać wprost: margaryna jest szkodliwa. szykują sie wielkie odszkodowania za utracone zdrowie od producentów margaryny.

  • Re: Tłuszcze trans na cenzurowanym

    Masło powstaje na skutek wytrącenie tłuszczu z mleka. Bierzesz mleko, trzęsiesz nim i tłuszcz z niego jest masłem. Margaryna powstaje w skutek długiego procesu produkcyjnego. Jest to rafinowany tłuszcz. Chyba widać różnicę. Tłuszcze roślinne są dobre ale np oleje wysikane na zimno. Wszystkie oleje tłoczone na zimno są dobre i na ogół droższe od rafinowanych. Jeśli się je utwardza to już nie ma

  • Re: Dlaczego tłuszcze trans szkodzą?

    Chciałbym nieśmiało zauważyć, że margaryny z tamtych lat to co innego niż margaryny dzisiejsze. Dziś margaryna to nie produkt utwardzania tłuszczów nienasyconych ale produkt ich emulgowania. Gdy spojrzymy na etykietę to nie ma tam nic o NNKT, itp.. Technologia się zmieniła. Wydaje mi się, że artykuł straszy przed czymś, czego obecnie nie ma. Osobną sprawą pozostaje kwestia użytych emulgatorów

  • Re: Tłuszcze trans na cenzurowanym

    Gdy dziennikarz zapytał ją dlaczego wzięła udział w takiej reklamie,wiedząc ,ze margaryna jest niezdrowa dla dzieci czy zrobiła to dla pieniędzy ? Odpowiedziała krótko - "za pieniadze " .

  • Re: Dlaczego tłuszcze trans szkodzą?

    Dlaczego redaktor nie pisze otwarcie że margaryna to tłuszcz utwardzany.Olej palmowy wykorzystuje się do produkcji margaryny, smarów.Najnowsze badania przeprowadzone przez Europejski Urząd do spraw(...). Więcej: http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101460,23696969,olej-palmowy-czy-naprawde-jest-szkodliwy.html

  • Re: Tłuszcze trans na cenzurowanym

    Kiedyś Polacy jedli wyłącznie masło, a popularna margaryna "PALMA" służyła jedynie do wypieku ciast i to nie zawsze. Ludzie żyli zdrowiej i zdrowiej umierali, przeważnie z powodu starości. Ale nastała era słynnych naukowców i ekonomistów, którzy udowadniali, że masło jest niezdrowe i be, a margaryna jest "cacy". Nawet w jednej z reklam pies wylatywał z domu przez drzwi na widok masła. Nawiasem

  • Re: Masło czy margaryna?

    Margaryna to zabójstwo dla człowieka. Olej utwardzony .Margaryna zawiera szkodliwe sztuczne tłuszcze typu trans i jest produktem NIEBEZPIECZNYM. Kupujcie masło.